DANAS IMAMO 85 NOVOZARAŽENIH: / Božinović komentirao spekulacije o nošenju maski i na otvorenom

Image
Foto: Pixsell

U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata zabilježeno 85 novozaraženih osoba, a za razliku od nas Novi Zeland je odlučio odgoditi parlamentarne izbore zbog pojave novih slučajeva zaraze,

17.8.2020.
7:14
Pixsell
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je danas zabilježeno 85 novih slučajeva zaraze
  • Broj aktivnih slučajeva je 1236; a u bolnicama se liječi 126 osoba, od čega 11 na respiratorima
  • U Zagrebu je produljeno radno vrijeme lokacija za testiranje na COVID-19 do 20 sati
  • Moguće je i da će Velika Britanija staviti Hrvatsku na listu epidemiološki nesigurnih zemalja
  • Traju polemike oko uvođenja mogućih novih i strožih epidemioloških mjera od jeseni

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Karantena za Slovence ako se do kraja tjedna ne vrate iz Hrvatske

23:12 - Slovenski ministar zdravstva Tomaž Gantar izjavio je u ponedjeljak da će vladi predložiti da do kraja tjedna uvede karantenu za Slovence koji se vraćaju iz Hrvatske, ističući da je to "jedinstveno mišljenje" medicinskih stručnjaka. Ako vlada takvu odluku donese u srijedu ili četvrtak, onda bi se slovenskim turistima koji žele izbjeći karantenu dalo još "najviše dva ili tri dana" da se vrate kući, rekao je Gantar javnoj televiziji.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ograničeni prihvatni kapaciteti bolnica su u Bejrutu

22:43 - Bolnice u Bejrutu su prepune pacijenata oboljelih od novog koronavirusa a Libanon se nalazi "na rubu" nakon razorne eksplozije u glavnom gradu, rekao je u ponedjeljak ministar zdravstva u odlasku Hamad Hasan. Posljednjih tjedana u Libanonu je zabilježen porast zaraženih covidom-19, a u ponedjeljak je u zemlji registriran novi dnevni rekord od 456 novooboljelih, ili ukupno 9337 zaraženih od početka epidemije krajem veljače, od kojih je 105 umrlo. "Jako su ograničeni prihvatni kapaciteti i državnih i privatnih bolnica i u pogledu kreveta na intenzivnoj njezi i respiratora", upozorio je ministar na konferenciji za novinare. "Na rubu smo snaga", rekao je i zauzeo se za novo dvotjedno ograničenje kretanja kako bi se suzbilo širenje epidemije.

Image
Foto: Profimedia

Dodao je da su četiri bolnice u Bejrutu koje su primale oboljele od covida-19 izvan funkcije nakon eksplozije 4. kolovoza koja je opustošila cijele četvrti glavnog grada. "Kaos nakon eksplozije otežava ograničenje kretanja i poštivanje mjera", upozorio je Hasan. "Ograničene su nam i sposobnosti kontrole poštivanja mjera", priznao je i spomenuo obitelji koje u u bolnicama traže ranjene i nestale, kao i brojne dragovoljce koji svakodnevno na ulicama pomažu u rasčišćavanju ruševina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je odredila novo privremeno ograničenje kretanja, pošto je prethodno ukinuto nakon eksplozije koja je ubila najmanje 177 i ranila 6500 ljudi. Eksploziiju je izazvao požar u skladištu gdje se nalazilo 2750 tona amonijevog nitrata, prema podacima vlasti koje su ranije pandemiju držale pod kontrolom.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Italija je spremna na 'žrtve' kako bi osigurala početak školske godine

22:41 - Italija će u pokušaju sprečavanja porasta broja oboljelih od koronavirusa podnijet potrebne žrtve kako bi osigurala početak školske godine sredinom rujna, rekao je ministar zdravstva Roberto Speranza zabrinut zbog povećanog broja mladih među oboljelima. "Za manje od mjesec dana moramo otvoriti škole i fakultete. To ovisi o savjesnom ponašanju svih nas, počevši od mladih", izjavio je Speranza u razgovoru objavljenom u ponedjeljak u dnevnom listu La Repubblica. U uredbi potpisanoj u nedjelju navečer ministar je naredio zatvaranje svih diskoteka i mjesta noćnog provoda i naredio nošenje maski u javnosti između 18,00 sati i 6,00 ujutro na mjestima gdje dolazi do grupiranja ljudi.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem kolovoza otvaraju se teretane u New Yorku

22:40 - Guverner države New York Andrew Cuomo rekao je u ponedjeljak da bi se teretane u saveznoj državi mogle otvoriti najranije 24. kolovoza s trećinom uobičajenog kapaciteta, uz poštivanje mjera, uključujući nošenje maski, kako bi se suzbilo širenje koronavirusa. Lokalne vlasti trebaju provesti inspekciju svake teretane prije otvaranja ili unutar dva tjedna od otvaranja kako bi se osiguralo poštivanje zdravstvenih smjernica, rekao je Cuomo na konferenciji za novinare. U sklopu plana otvaranja teretana ventilacijski sustavi moraju zadovoljiti određene kriterije, dok je popisivanje na ulasku i izlasku iz teretane obvezno kako bi se olakšalo praćenje kontakata zaraženih, rekao je Cuomo. "Lokalne vlasti također mogu odrediti smiju li se u teretani održavati grupni treninzi", kazao je.

New York također otvara i poslovne djelatnosti u zatvorenom, dok stopa zaraze nastavlja padati ispod jedan posto. Stopa zaraze u državi New York pala je na 0, 71 posto u nedjelju, što je najniža stopa od početka pandemije, kazao je Cuomo. Prošloga tjedna guverner je rekao da će muzeji i kulturne institucije u gradu New Yorku započeti s otvaranjem krajem mjeseca u ograničenom kapacitetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Povjerenstvo će propisati mjere za početak školske godine

22:38 - Ravnatelj HZJZ-a i član Nacionalnog stožera civilne zaštite Krunoslav Capak izjavio je u ponedjeljak da će povjerenstvo pri Ministarstvu obrazovanja vrlo detaljno propisati mjere za početak školske godine, dodavši kako ne očekuje velike promjene. Capak je gostujući u Dnevniku RTL-a podsjetio da postoji interdisciplinarno povjerenstvo pri Ministarstvu obrazovanja, u kojem su i ljudi iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), koji će detaljno propisati te mjere. 'Moram reći da zapravo ne kasnimo jer smo već propisali mjere za nastavak školske godine nakon karantene, tako da tu neće biti nekih velikih promjena jer ništa se bitno nije promijenilo', rekao je. Opširnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
CAPAK O AUSTRIJI: /

'Opet će sezona skijanja, pa će zvati ljude da dođu. Mi ćemo tada imati situaciju da propišemo mjere'

Image
CAPAK O AUSTRIJI: /

'Opet će sezona skijanja, pa će zvati ljude da dođu. Mi ćemo tada imati situaciju da propišemo mjere'


Splitski stožer traži preciziranje epidemioloških mjera za ugostitelje

22:36 - Zbog pogoršane epidemiološke situacije i zbog toga što dio ugostitelja krši odredbe Nacionalnog stožera Civilne zaštite, splitski Gradski stožer u ponedjeljak je zatražio preciziranje uvjeta i epidemioških mjera budući da se na terenu one različito tumače. Na sjednici splitskog Gradskog stožera bili su, uz gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu: načelnik splitskog Stožera Nino Vela, ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Split Joze Tomaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici splitskog Stožera Civilne Zaštite i Grada Splita pozvali su Županijski i Nacionalni stožer da preciziraju uvjete i epidemiološke mjere kojih se moraju pridržavati ugostiteljski i uslužni objekti zbog različitog tumačenja i provedbe mjera na terenu, posebno po pitanju radnog vremena ugostiteljskih objekata, odnosno barova, noćnih klubova i restorana. Sve nadležne službe i inspekcije pozvali su na intenzivnije kontrole i provođenje propisanih mjera zbog evidentnog učestalog kršenja istih u posljednje vrijeme. "Grad Split je u tom smislu dodatno angažirao svoje komunalno redarstvo, ali je zbog učinkovitosti provedbe potrebna čvršća suradnja s nadležnim državnim institucijama, a posebno po prijavama komunalnog redarstva", stoji u priopćenju.

Gradski je stožer ujedno pozvao građane i goste, posebno mlade, na odgovorno ponašanje u skladu s epidemiološkim mjerama s kojima čuvaju svoje zdravlje kao i zdravlje drugih. Pozvali su i turističke radnike, posebno u ugostiteljskim i uslužnim djelatnostima, na provođenje svih propisanih mjera čime se čuva zdravlje svih gostiju, ali i poslovanje gospodarstva, turizma i očuvanja radnih mjesta. "Pozivaju se turistički djelatnici, ako sumnjaju na covid-19 kod svojih gostiju, na poštivanje protokola o postupanju, odnosno da to jave Covid -19 ambulanti ili liječniku opće obiteljske medicine", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Link na web stranicu Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije (COVID-19 info, Postupovnik kod sumnje na bolest COVID-19 kod gosta u smještajnom objektu) je: https://www.dalmatia.hr/en/statements/covid-19-informacije-2. Radi poboljšanja epidemiološke situacije, HZZO su u priopćenju pozvali na pojačani nadzor ordinacija primarne zdravstvene zaštite.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavlja padati broj novozaraženih koronavirusom u Srbiji

16:50 - U Srbiji je u zadnjih 24 sata zabilježeno 100 pozitivnih na koronavirus nakon provedena 7352 testa, javlja u ponedjeljak Tanjug, i to je najmanji broj novozaraženih od 22. lipnja. Preminule su još tri osobe, a na respiratorima je 68 pacijenata. Do sada je u Srbiji na covid-19 testirano ukupno 811.920 osoba, a potvrđena su 29.782 slučaja koronavirusa. Od početka epidemije umrlo je ukupno 677 ljudi. Postotak smrtnosti je 2,27. Zaključno s današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smještaj odraslih i starijih, potvrđeno je prisutstvo virusa kod 144 korisnika i 83 zaposlena, priopćilo je srbijansko ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne skrbi.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Merkel: Uzlazni trend pandemije može se staviti pod kontrolu

15:55 - Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je zabrinutost zbog porasta broja zaraženih koronavirusom u zemlji, ali je kazala da se uzlazni trend pandemije koronavirusa može staviti pod kontrolu, rekli su izvori iz njene Kršćansko-demokratske unije (CDU) za dpa u ponedjeljak. Merkel se, na prvom sastanku na visokoj razini CDU-a nakon ljetnih praznika, založila protiv dodatnog ublažavanja restrikcija, rekli su izvori uključeni u razgovore.

Izvori navode da je Merkel odbacila mogućnost da gledatelji prisustvuju utakmicama Bundeslige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Merkel navodno planira svoj idući sastanak održati s premijerima 16 njemačkih saveznih zemalja, što je činila na poluregularnoj osnovi tijekom pandemije kako bi koordinirala odgovor na državnoj razini, usprkos varijacijama u restrikcijama na regionalnoj razini. Sastanak vrha CDU-a održan je online. Broj dnevno zaraženih raste u Njemačkoj od kraja srpnja. Otvaranje škola i dječjih vrtića trenutačno je prioritet CDU-a u borbi protiv koronavirusa, rekla je čelnica stranke Annegret Kramp-Karrenbauer. "Mora se učiniti sve kako bi se spriječilo drugo zatvaranje", kazala je ona na sjednici predsjedništva CDU-auponedjeljak.

Mnogi sudionici sastanka predsjedništva CDU-a izrazili su zabrinutost zbog rasta broja novooboljelih u Njemačkoj i Europi, prenose njemački mediji. U ponedjeljak je, prema Institutu Robert Koch, potvrđen 561 novi slučaj u Njemačkoj, što je znatno manji broj novozaraženih nego prethodnih dana. U petak i subotu zabilježeno je više od 1400 novozaraženih, a više od tisuću novozaraženih dnevno zadnji je puta bilo potvrđeno u svibnju. Vrhunac epidemije u Njemačkoj bio je početkom travnja, kada je bilo zabilježeno više od 6 tisuća novih slučajeva u jednom danu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno je u Njemačkoj potvrđeno 224.014 slučajeva zaraze od izbijanja pandemije, a umrle su 9232 osobe.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Česi će od 1. rujna morati nositi maske

15:26 - Češka vlada ponovno će od 1. rujna uvesti obvezno nošenje maski u javnom prijevozu i u mnogim zatvorenim javnim prostorima zbog brzog rasta broja zaraženih, uoči jeseni za koju očekuje da će biti teška. Češka je u ožujku među prvima u Europi naredila građanima da nose maske na većini javnih mjesta, ali je odredbu postupno ukinula kad se broj zaraženih smanjio potkraj proljeća. No sada ponovno raste.

"Smatramo da je to preventivna mjera s obzirom na to da ćemo vjerojatno imati složenu jesen, posebice nakon 1. rujna kada se povećaju socijalni kontakti", rekao je u ponedjeljak ministar zdravlja Adam Vojtech.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po novim pravilima, maske će se morati nositi u trgovinama, zajedničkim prostorima u školama i u javnim zgradama, ali ne i na radnim mjestima, restoranima i barovima. Vlada je također skratila minimalnu karantenu s 14 na 10 dana od kontakta sa zaraženim.

Češka je do sada prijavila oko 20.000 zaraženih i 397 umrlih od novog koronavirusa. Zemlja ima 10,7 milijuna stanovnika. Trenutačno ima 5816 zaraženih, ali broj oboljelih koji trebaju bolničko liječenje je u padu. U nedjelju ih je u bolnici zbog covida-19 bilo samo 104.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Šef bračkog stožera dao ostavku: ‘Te odluke nemaju uporište u zdravom razumu i logici…’

15:22 - Nikola Martinić Dragan, načelnik Stožera civilne zaštite otoka Brača, podnio je u ponedjeljak neopozivu ostavku. Na svom Facebook profilu je iznio razloge svoje odluke, a što je rekao pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Krapinsko-zagorskoj županiji jedan novi slučaj koronavirusa

15:20 - U protekla 24 sata evidentirana je jedna novozaražena osoba u Krapinsko-zagorskoj županiji, osoba je s područja grada Zlatara, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

U zadnja 24 sata zaprimljena su 74 negativna nalaza na koronavirus, dok se još uvijek čekaju rezultati 48 uzoraka, navodi se u priopćenju.

U Krapinsko-zagorskoj županiji trenutno je 12 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.


Cjepivo možda nužno za puni oporavak njemačkog gospodarstva - Bundesbank

15:00 - Njemačko gospodarstvo na putu je brzog i široko baziranog oporavka, nakon proljetnog pada, ali cjepivo protiv koronavirusa možda će biti nužno da bi se u potpunosti oporavilo, upozorila je u ponedjeljak središnja banka.


Božinović: Još nema zaključaka o nošenju maski na otvorenom

14:30 - Potpredsjednik Vlade i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak kako se razmišlja o mjerama protiv koronavirusa na jesen ali zasad nema nikakvih zaključaka, pa ni o obvezi nošenja maski na otvorenom.

"Razmišlja se o mjerama na jesen, no konkretno nema tu nikakvih zaključaka, sve će ovisiti o daljnjoj epidemiološkoj situaciji", rekao je novinarima Božinović, koji je kao dio izaslanstva HDZ-a prisustvovao polaganju vijenaca na groblju Mirogoju.

Istaknuo je kako je odvijanje nastave u školama izazov za sebe pa će Ministarstvo znanosti i obrazovanja sa svojom stručnom radnom skupinom preuzeti glavnu ulogu u komuniciranju i predlaganju mjera oko odvijanja nastave. Najavio je da će stručna skupina sutra održati sastanak.

"Nezahvalno je prognozirati što će biti danas ili sutra s brojem zaraženih, ali trendovi su važni, mi ćemo trendove sigurno voditi prema smanjenju broja novooboljelih", kazao je.

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

23.07.2020., Zagreb - U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Stampar" djelatnici uzimaju briseve za dijagnostiku koronavirusa. Od danas je smanjena cijena testova sa 1506 kn na cijenu PCR testa, 501,49 kuna za dvije ciljane sekvence genoma virusa i 698,21 za tri sekvence. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

"Mi smo uvijek donosili odluke koje su bile optimalno rješenje u tom trenutku. Zbog toga smo i postigli rezultate u prvoj fazi koji su omogućili da se Hrvatska predU konačnici svi rezultati koje imamo o dolasku u Hrvatsku najbolje govore", rekao je Božinović. Kad je riječ o preporuci austrijske vlade svojim državljanima da se vrate, odnosno ne idu na odmor u Hrvatsku, Božinović je rekao kako su u stalnoj komunikaciji s austrijskim vlastima.stavi kao zemlja koja je sigurna za turizam.

"Intenzivno se komunicira da situacija s brojem oboljelih nije ista u svim dijelovima Hrvatske. Ona je različita, pogotovo u županijama u koje dolazi najveći broj turista iz Austrije situacija je vrlo povoljna. To austrijske vlasti znaju, a hoće li tu činjenicu uvažiti zbog svojih ljudi, to je na njima. To je suverena odluka", kazao je.

Od samog početka turističke sezone suočeni smo s oprečnim interesima zemalja iz kojih turisti dolaze i onih u koje dolaze. Nije to isti interes, svatko pokušava određenim mjerama demotivirati svoje građene da troše novce izvan granica svoje zemlje, ocijenio je.

"Naravno, naš interes je drugačiji i mislim da smo ovo ljeto postigli balans u kojem je Hrvatska primila puno turista i u kojoj još uvijek boravi puno veći broj turista nego što je itko, uključujući i nas, očekivao", rekao je potpredsjednik Vlade.

Božinović je ponovo ustvrdio da Stožer sve radi u skladu s Ustavnom i zakonima. "Naravno, ne želim prejudicirati odluku Ustavnog suda ali siguran sam da mi u Hrvatskoj nećemo, kao što i nismo ni u jednom trenutku, dopustiti da izgubimo kontrolu nad epidemijom", poručio je.


Jedna novozaražena osoba u Krapinsko-zagorskoj županiji

14:31 - "U protekla 24 sata evidentirana je jedna novozaražena osoba s područja Krapinsko-zagorske županije (područje Grada Zlatara). U istom razdoblju zaprimljena su 74 negativna nalaza na koronavirus, dok se još uvijek čekaju rezultati 48 uzorka. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko-zagorske županije je 12", priopćeno je.


Stožer potvrdio 85 novozaraženih osoba

14:04 - "U protekla 24 sata zabilježeno je 85 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1236. Među njima je 126 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 11 pacijenata. Nema preminulih.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 6656 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 166 preminulo, a 5254 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 4516 osoba. Do danas je ukupno testirano 138.647 osoba, od toga 990 u posljednja 24 sata", priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.


Nema novozaraženih ni hospitaliziranih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

13:26 - "U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze COVID-19 infekcijom. Jedna mlađa ženska osoba s prebivalištem u Zagrebu, kojoj je 15. kolovoza potvrđena zaraza koronavirusom i koja je tada boravila u Dubrovniku, danas je napustila županiju.

​Od početka pandemije analizirana su ukupno 7423 uzorka. U OB Dubrovnik s današnjim danom više nema hospitaliziranih osoba pozitivnih na COVID-19. U samoizolaciji je ukupno 301 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje mjere. Od početka pandemije zabilježeno je ukupno 57 kršenja mjere samoizolacije", javljeno je iz Stožera.


Produljeno radno vrijeme lokacija za testiranje u Zagrebu

13:25 - "Kako bi se rasteretio zdravstveni sustav, podsjećamo da se uz uputnicu liječnika obiteljske medicine, brisevi na COVID-19, osim u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, uzimaju i na sljedećim lokacijama: Dom zdravlja Zagreb – Zapad, Prilaz baruna Filipovića 11, Dom zdravlja Zagreb - Centar, Avenija Većeslava Holjevca 22 i Dom zdravlja Zagreb Istok - Grižanska 4.

Uzimanje uzoraka obavlja se danas do 16 sati, a prema uputi gradonačelnika Milana Bandića zbog trenutne epidemiološke situacije, ambulante će od sutra raditi od 8 do 20 sati. Testiranje o vlastitom trošku (bez uputnice liječnika) i dalje se može obaviti u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar od 8 do 16, a vikendom i blagdanom od 8 do 14 sati", priopćili su iz Grada Zagreba.


U Međimurju četvero novozaraženih

13:06 - "Na području Međimurske županije posljednja 24 sata zabilježena su četiri nova slučaja oboljelih od COVID-19 virusa. Danas je uzeto 78, a do sada ukupno 2590 uzorka. I dalje nema lokalne transmisije budući da su novooboljele osobe zaražene na ljetovanju ili su strani državljani na privremenom radu u Republici Hrvatskoj. Od dvije testirane osobe, državljana BiH jedna je s privremenim boravištem u drugoj županiji, a druga je u fazi rješavanja boravišnog statusa", priopćili su iz županijskog stožera.


Jedna novozaražena osoba u Varaždinskoj županiji

13:04 - "U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Radi se o mladoj muškoj osobi sa srednje teškom kliničkom slikom, a za sada se liječi se kod kuće. Izvor zaraze nije poznat.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji registrirane su 82 zaražene osobe čemu se pripisuje 13 slučajeva zbog prijavljenog mjesta prebivališta. Aktivnih je sada 16 slučajeva od čega su dvije osobe smještene u Općoj bolnici Varaždin, a četrnaestero ih je kod kuće. Pod mjerom samoizolacije nalaze se 63 osobe", stoji u priopćenju.


U BiH 102 novozaražene i 7 preminulih osoba

12:44 - U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je zabilježen značajni dnevni pad broja novih slučajeva zaraze koronavirusom u usporedbi s proteklim tjednima a laboratorij Kliničkog cetra u Sarajevu u kojemu je bilo najveće žarište nije potvrdio niti jednog novooboljelog. Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata zabilježena su ukupno 102 nova slučaja zaraze. U Federaciji BiH testirano je 1050 uzoraka od kojih je 58 bilo pozitvno na koronavirus. Potvrđeno je kako je u tom entitetu od nedjelje umrlo pet zaraženih osoba od kojih su dvije preminule u Mostaru u kojemu je zabilježeno 34 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Zbog povećanog broja zaraženih osoba u Hercegovini su uvedene dodatne mjere predostrožnosti i restrikcije održavanja svadbi i drugih slavlja na kojima se okuplja veći broj ljudi kako bi se izbjeglo širenje kororanvirusa. U Republici Srpskoj testirali su 563 uzorka a njih 44 bilo je pozitivno na virus SARS-CoV-2. u Tom su entitetu od nedjelje prijavljena i dva smrtna slučaja povezana sa zarazom.

Od sredine prošlog tjedna gotovo je prepolovljen dnevni broj novih slučajeva zaraze u BiH koji je do tada bio redovito veći od 300 a u nekim danima je bio i veći od 400. Najveće žarište zaraze bilo je Sarajevo a ravnateljica županijskog zavoda za javno zdravstvo Aida Pilav u ponedjeljak je ocijenila ohrabrujućim činjenicu da se taj trend sada mijenja jer je od 14. do 16. kolovoza potvrđeno samo 12 novih slučajeva.

"Brojke su i dalje daleko od idealnih ali ako se ovako nastavi trend će biti još bolji. Ovo nam govori da je stanovništvo usvojilo zdravstvene mjere i preporuke i na nama je da to nastavimo održavati", kazala je Pilav kako je citira portal Klix.

Stotine novozaraženih u Sarajevskoj županiji svakog dana u protekla dva tjedna zdravstvene vlasti su povezale s obilježavanjem Kurban-bajrama potkraj srpnja jer su tada uobičajena veća okupljanja rodbine i prijatelja. Inkubacijsko dvotjedno razdoblje u kojemu se virus koji je tada kružio mogao proširiti sada je isteklo pa je pretpostavka kako je sada manja mogućnost da se pojavi veliki broj novozaraženih.


Nema novozaraženih u Koprivničko-križevačkoj županiji

12:42 - Šesti dan zaredom nema novooboljelih od bolesti COVID-19 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako šesti dan zaredom na području Županije nema registriranih novooboljelih osoba bolesti COVID-19. Trenutno je aktivan jedan slučaj osobe koja se nalazi na kućnom liječenju te je jedna osoba u samoizolaciji. Od početka epidemije ukupno je zabilježeno 108 slučajeva bolesti COVID-19.


Filipinski ministar pozitivan pet mjeseci nakon prve dijagnoze

12:16 - Filipinski ministar pozitivan je na koronavirus pet mjeseci nakon prve dijagnoze, objavile su u ponedjeljak tamošnje vlasti dok stručnjaci istražuju je li moguće da se ponovno zarazio. Ministar unutarnjih poslova Eduardo Ano, predvodnik borbe Filipina protiv koronavirusa, objavio je da se u subotu pokazao pozitivnim na koronavirus nakon što je prošli tjedan imao simptome slične gripi. Koronavirus mu je dijagnosticiran još u ožujku, no tada nije pokazivao znakove bolesti.

Istraživanja pokazuju da zaraženi razviju antitijela otprilike tjedan dana od zaraze ili javljanja simptoma. No znanstvenici i dalje dvoje stvara li tijelo dovoljno snažan imunitet koji odbija novi napad virusa i koliko takav imunitet traje. Neke studije pokazuju da pacijenti koji se oporave od covida-19 mogu izgubiti imunitet kroz nekoliko mjeseci, čak i tjedana.

Dužnosnica filipinskog ministarstva zdravstva Maria Rosario Vergeire rekla je kako se istražuju Anovi simptomi, raniji pozitivan test i laboratorijski rezultati kako bi se vidjeli je li riječ o novoj zarazi. "Nemojmo to zvati ponovnom zarazom. Znanstvena zajednica još nije prihvatila da je to moguće“, upozorila je. Filipini bilježe 160 tisuća slučajeva zaraze, najviše od svih država na jugoistoku Azije, s više od 2,6 tisuće preminulih.


Jedna novozaražena osoba u Šibensko-kninskoj županiji

12:13 - "U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije jedna osoba oboljela je od zarazne bolesti COVID-19. Radi se o muškoj osobi srednje životne dobi, bez simptoma, s prebivalištem u Kistanjama. Također, oboljela je i mlađa muška osoba koja boravi u Primoštenu, a prebivalište joj je u Zagrebu.

U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 86 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije, od kojih su dvije osobe djelatnici Opće bolnice Šibensko-kninske županije, a koje su se zarazile izvan bolnice. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 383 osobe: 377 osoba su kontakti oboljelih; 6 osoba se javilo nadležnom epidemiologu, a ušle su u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja. Na Odjelu infektologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije od bolesti COVID-19 liječe se tri osobe", priopćeno je iz Stožera.


45 novozaraženih u Zagrebu

12:09 - U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar provedena su 432 testiranja te je zabilježeno je 45 novih slučajeva, a 140 osoba određena je mjera samoizolacije. Trenutno je u Gradu Zagrebu 314 aktivnih slučajeva i 719 aktivnih samoizolacija.

Pet je novooboljelih osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, 15 osoba su kontakti COVID+ osoba, a kod 19 je novooboljelih osoba moguće izlaganje u noćnim klubovima i kafićima tijekom korištenja godišnjeg odmora. Kod četiri je osobe epidemiološka obrada u tijeku, a četiri su osobe došle iz BiH.

Svi testirani korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba negativni su na SARS-CoV-2", priopćeno je iz gradskog Stožera civilne zaštite.

Image
Foto: ilustracija, Sanjin Strukić / PIXSELL

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Nema novih slučajeva u Karlovačkoj županiji

12:08 - "Tijekom jučerašnjeg dana u Karlovačkoj županiji je testirano 45 osoba (20 u Ogulinu). Svi pristigli nalazi su negativni. Ukupno su do sada na području Karlovačke županije oboljele 124 osobe od COVID-19.

U samoizolaciji se s današnjim danom nalazi 120 osoba i nije bilo kršenja mjera. Inspekcija SCZ Karlovac za 16. kolovoza: 2 ugostiteljska objekta, 1 pekara, 1 okupljanje više od 100 sudionika. Za jedan objekt (pekaru) izdano je usmeno upozorenje, za ostale su sačinjene bilješke", priopćili su iz stožera.


Petero novooboljelih u Zagrebačkoj županiji

12:07 - "Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do ponedjeljka, 17.8.2020. do 11 sati evidentirano je 307 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o pet osoba više. Na području Zagrebačke županije trenutno su aktivna 66 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 230 osoba, a 11 ih je preminulo", javljaju iz županijskog stožera.


Britanci stavljaju Hrvatsku na crvenu listu?

12:05 - Nakon što su nas Austrija i Slovenija stavili na ‘crvenu listu’ i informacija da o tome razmišlja i Njemačka, pojavila se vijest da bi to mogla napraviti i Velika Britanija. Daily Mail navodi da je pitanje dana kada će Hrvatska završiti na nepoželjnom popisu zemalja zbog velikog rasta broja novozaraženih.

Više doznajte OVDJE.


Šestero novozaraženih u Osječko-baranjskoj županiji

11:38 - "U laboratoriju KBC-a Osijek u zadnja 24 sata testirano je ukupno 157 uzoraka od kojih su šest bili pozitivni na koronavirus. Četiri novooboljele osobe iz Osijeka, a po jedna iz Našica i Darde. Ukupan broj oboljelih od pojave epidemije koronavirusa na području Osječko-baranjske županije je 684 osoba, s tim da je 576 do sada izliječeno, preminulo su ukupno 22 osobe, a aktivno oboljelih je 86 osoba.

U KBC-u Osijek kao regionalnom respiracijskom centru trenutno je hospitalizirano 26 pacijenata oboljelih od koronavirusa od kojih su pet na respiratoru, i to četiri pacijenta s područja Vukovarsko-srijemske županije i jedan s područja Osječko-baranjske županije.

Epidemiolozi su mjeru samoizolacije jučer odredili za 23 novih kontakata oboljelih, pa je trenutno u samoizolaciji ukupno 275 osoba. Policija jučer nije dobila dojave građana o kršenju samoizolacije, a u 53 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi", javljeno je iz županijskog stožera.


29 novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

11:16 - "Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 165 obrađenih testova danas je 27 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju. Iz Splita 8 osoba, Imotskog 2 osobe, Runovića 1 osoba, Prološca 1 osoba, Kaštela 1 osoba, Makarske 10 osoba, Sinja 1 osoba, Trilja 1 osoba, Tučepi 1 osoba i Solina 1 osoba.

Uz 27 novooboljelih osobu pozitivnih na Covid infekciju s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivna na Covid infekciju je i 1 osoba iz grada Zagreba te jedna osoba iz Dubrovačko neretvanske županije koje su testirane u Splitu.

Od novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 8 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 906 osoba nalaze se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 14 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se jedna osoba nalazi na respiratoru", priopćio je stožer.


U Sloveniji 13 novozaraženih, moguće radikalnije mjere za putnike

11:15 - Trinaest novih slučajeva koronavirusa na 393 testiranih osoba potvrđeno je u Sloveniji u zadnja 24 sata, a nije bilo novih smrti među zaraženima, objavila je u ponedjeljak vlada.na twitteru. Time se broj potvrđenih zaraza od početka epidemije povećao na 2429, aktivno je trenutno 248 slučajeva, a do sada je 129 zaraženih umrlo. U bolnicama je 19 pacijenata s Covidom-19, od čega troje na intenzivnom liječenju, objavilo je ministarstvo zdravstva.

U zadnjih sedam dana testiranjem je koronavirus potvrđen kod 174 ljudi, a prema navodima slovenske vlade dobar dio toga je rezultat "unosa" iz Hrvatske preko mladih ljudi koji se na ljetovanju ne drže preporuka i epidemioloških mjera. Zbog toga je najavljeno da će vlada Janeza Janše vjerojatno u četvrtak odlučivati o uvođenju restrikcija pri ulasku putnika iz Hrvatske, na preporuku epidemiologa koji prate stanje s rastom zaraza u Hrvatskoj. Presudni će biti rezultati testiranja iz početka ovog tjedna. Kao jednu od mogućih mjera epidemiolozi razmatraju mjeru po kojoj bi za populaciju u dobi od 15 do 35 godina pri povratku u Sloveniju bila određena dvotjedna karantena, a spominju se i radikalnija rješenja, pa i obvezna samoizolacija za sve putnike državljane Slovenije ili one s dozvolom stalnog boravka.

Jedan od razloga za pooštravanje mjera režima prijelaska granice, kako navode mediji u Sloveniji, je početak školske godine 1. rujna, kako virus ne bi ušao u učionice. Ravnatelji slovenskih škola ovaj će se tjedan naći na sastanku s epidemiolozima o tome kako organizirati nastavu u uvjetima očekivanog jesenskog širenja virusa. Za sada se smatra da bi nastava trebala biti "uživo", a ne on-line, kao u vrijeme prvog vala epidemije, no predviđa se mogućnost kombinirane nastave.


Nema novozaraženih u Lici

10:59 - "Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba. Ukupno je oboljelo 36 osoba od COVID-19 od čega je šest aktivnih slučajeva, 29 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula. U protekla 24 sata testirana je jedna osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 40 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera", priopćeno je iz stožera.


Sedmero novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji

10:38 - "U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je sedam novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom iznosi 219, dok je broj aktivnih slučajeva 43. Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je 158", priopćili su iz tamošnjeg stožera.


U Indiji preko 50.000 preminulih zbog koronavirusa

10:36 - Broj preminulih od covida-19 u ponedjeljak je u Indiji prešao 50 tisuća, s 900 novih smrtnih slučajeva u proteka 24 sata, objavilo je tamošnje ministarstvo zdravstva. Indija je prošli tjedan od Velike Britanije preuzela četvrto mjesto po broju preminulih od koronavirusa, iza Sjedinjenih Država, Brazila i Meksika.

Broj mrtvih u Indiji sad je na 50.921, od kojih 941 u posljednja 24 sata, stoji na stranicama ministarstva zdravstva. Sveukupno je u Indiji zaraženo 2,6 milijuna ljudi, što tu drugu najmnogoljudniju zemlju na svijetu svrstava iza SAD-a i Brazila.

Mnogi stručnjaci tvrde kako su prave brojke zapravo puno veće jer Indija ne provodi dovoljno testiranja, a smrtni slučajevi često se dobro ne bilježe u tamošnjem zdravstvenom sustavu kojem kronično fali sredstava. Usprkos rastu broja mrtvih ministarstvo zdravstva je u nedjelju objavilo kako je stopa smrtnosti u Indiji među "najnižima na svijetu“ s ispod dva posto. Indijski premijer Narendra Modi u subotu je rekao kako se u Indiji provode testiranja na tri potencijalna cjepiva i da se njegova vlada priprema proizvoditi velike količine ako se pokažu pouzdanima.


Epidemiolog Kolarić: 'Bliski kontakt na metar više od 15 minuta je opasan'

10:34 - Branko Kolarić, voditelj službe za javno zdravstvo NZJZ-a Andrija Štampar i epidemiolog iz vladinog Znanstvenog savjeta za covid-19 na N1 televiziji komentirao je trenutnu situaciju s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

“Prosjek dobi sad je 30-ak godina, u travnju je bio preko 50 godina. Znamo da je dob ta koja najviše utječe na kliničku sliku. Mislim da je prvenstveno razlog taj što sad nema težih kliničkih slika to što su se zarazili mladi. Mi još uvijek ne znamo koliko ta bolest ima posljedica na zdravlje dugoročno i zato ne treba govoriti i o nekakvom masovnom zaražavanju. Ako su ljudi u bliskom kontaktu na 1 metar više od 15 minuta to je opasno. Ako nisu nosili maske ljudi u crkvama, vidjet ćemo u idućih tjedan, dva, što će se dogoditi ili hoće li doći do većeg broja zaraženih”, rekao je Kolarić.


Capak: 'Danas će brojka biti manja od 100'

10:30 - "Danas će brojka biti nešto manja, manje od 100, manje se preko vikenda testira. Vidjet ćemo sutra brojke. Mi smo računali da će brojke skočiti zbog velikog broja turista", poručio je šef HZJZ-a Krunoslav Capak, gostujući na N1 televiziji.

Progovorio je i o testiranjima turista na našoj obali te uvođenju obveznog testiranja prilikom povratka stranih državljana u pojedine zemlje.

"Tu se radi o inicijativi da oni turisti koji prilikom povratka u matičnu zemlju moraju imati test da ga obave kod nas. PGŽ je organizirala testiranje na Cresu i Lošinju. Razgovaramo s turističkim zajednicama da se omogući testiranje i drugdje, to bi možda produžilo sezonu... Mi jesmo koristili R0 faktor povremeno kad se za njega pokazivao interes, Ima i drugih pokazatelja, to je broj novooboljelih. On je u ovom trenuku skočio i sad je 1,74, ovaj četverodnevni. Mi koristimo i predikcijske modele koji nam govore da li će nam brojke padati ili neće", rekao je Capak.

Dodao je kako zasad neće biti novih premještanja na crvene liste, bez obzira na to što je određen broj turista zaražen.

"Što se tiče Slovenije, ja sam u vrlo bliskom kontaktu s njihovim institutom za javno zdravstvo. Hrvatska neće ići u crveno dok ne dođe do 40 zaraženih na 100.000 u 14 dana. Imamo nešto veći broj turista koji su ovdje zaraženi, njih 50-ak. Oni ostaju ovdje, ali točne podatke ćemo imati tijekom dana", poručio je Capak.


Četvero novozaraženih u Zadarskoj županiji

9:50 - Četiri su nova slučaja zaraze koronavirusom na području Zadarske županije. Kod novozaraženih osoba riječ je o obiteljskim kontaktima. Dvoje novooboljelih je s područja grada Zadra, a po jedan iz općina Bibinje i Jasenice, doznaje se iz županijskog stožera.

U samoizolaciji je 311 osoba, nadzor je istekao za 4933 osobe, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 107 uzoraka. U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano deset pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19, od kojih je jedan na respiratoru. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.


Dvoje novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji

9:47 - U posljednja 24 sata na području Primorsko-goranske županije dvije su novozaražene osobe, javljaju iz epidemiološke služba Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Od početka praćenja epidemije na području županije 153 osobe su ozdravile.


Tisuće protestanata u Južnoj Koreji moraju u karantenu

9:45 - Tisuće pripadnika Protestantske crkve u Seulu mora ići u karantenu, rekle su južnokorejske vlasti u ponedjeljak, dok se zemlja bori sa žarištima virusa povezanim s vjerskim skupinama. Pristup te zemlje - pronalaženje kontakata, testiranje i liječenje - smatra se globalnim modelom suzbijanja virusa. Ali tijekom vikenda glavni grad i susjedna pokrajina Gyeonggi, u kojoj živi gotovo polovica stanovništva, zabranili su sva vjerska okupljanja i pozvali stanovnike da izbjegavaju nepotrebna putovanja nakon što je mnoštvo novih slučajeva izazvalo strah od velikog drugog vala.

Južna Koreja prijavila je 197 novih slučajeva u ponedjeljak, te je sada na 15.515 zaraženih. Četvrti dan zaredom zemlja ima troznamenkasti porast broja zaraženih, nakon nekoliko tjedana s brojkama oko 30-ak ili 40-ak zaraženih. Trenutno je najveće žarište oko crkve Sarang Jeil u Seulu, koju vodi kontroverzni pastor, vodeća figura u prosvjedima protiv predsjednika Moon Jae-ina. Dosad je potvrđeno ukupno 315 slučajeva povezanih s crkvom, rekli su dužnosnici u ponedjeljak, procijenivši da je to dosad jedan od najvećih klastera pa je oko 3400 članova kongregacije pozvano da idu u karantenu.

Dosad je svaki šesti testirani član crkve pozitivan, što je zahtijevalo "brza testiranja i izolaciju", rekao je zamjenik ministara zdravlja Kim Gang-lip. Međutim popis članova koji je dala crkva bio je "netočan", što je "uvelike otežalo" testiranje i proceduru izolacije. Prvotno izbijanje zaraze u Južnoj Kreji bilo je oko kršćanske zajednice Shincheonji koja je često osuđivana kao kult te je optužena i da opstruira istrage.

Čelnik Sarang Jeila Jun Kwang-hun bio je među govornicima koji su se obratili tisućama desničarskih prosvjednika okupljenih protiv Moonove vlade lijevog centra u srcu Seula tijekom vikenda, unatoč epidemiji i pozivu na izbjegavanje velikih skupova. Ministarstvo zdravlja i socijalne skrbi i seulske gradske vlasti digli su dvije odvojene prijave protiv Juna optužujući ga da namjerno ometa napore za suzbijanje epidemije. Čelnik Sgincheonjiija - s kojim je povezano više od 5000 slučajeva - Lee Man-hee uhićen je početkom mjeseca zbog toga što je navodno zdravstvenim vlastima davao netočne podatke o crkvenim skupovima i netočan popis svojih članova.


Broj preminulih u Australiji prešao 400

9:43 - Broj preminulih od covida-19 u ponedjeljak je u Australiji prešao 400, s rekordnih 25 novih smrtnih slučajeva u Victoriji. Novih 25 preminulih je broj smrtnih slučajeva povećalo na 421. Tri od četiri smrti su u Victoriji koja je epicentar drugog vala zaraze u Australiji.

Zdravstvene službe te savezne države objavile su da je u posljednja 24 sata zabilježeno 282 novih slučajeva zaraze. Ta brojka pokazuje da se događa usporavanje širenja virusa, nakon što su u glavnom gradu Melbourneu uvedene stroge restriktivne mjere.

Taj grad s 4,9 milijuna ljudi ima uveden policijski sat, a maske se moraju nositi svugdje u javnosti. Druge australske savezne države zabranile su ulazak iz Victorije, a svatko tko ipak dobije dopuštenje mora provesti dva tjedna u karanteni na svoj trošak.


Nema novozaraženih u Virovitičko-podravskoj županiji

9:42 - Na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih od virusa SARS-CoV-2. Od 26 testiranih osoba u zadnja 24 sata, svi brisevi bili su negativni na korona virus, naglasili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

Broj testiranih, od početka epidemije u VPŽ je trenutno 2.598. Podsjetimo, od početka epidemije COVID-19, na području Virovitičko-podravske županije, 35 osoba se zarazilo korona virusom. Od toga, tri osobe su trenutno aktivne, trideset i jedna se oporavila, dok je jedan muškarac preminuo.


Djelatnik Saborske straže zaražen koronavirusom

9:40 - "Djelatnik saborske Straže pozitivan je na koronavirus, utvrđeno je to testiranjem kojemu se djelatnik proteklog vikenda podvrgnuo samoinicijativno nakon što je osjetio simptome bolesti. Identificirani su svi kontakti djelatnika kojima je određena mjera samoizolacije. U skladu s preporukama HZJZ-a provedena je dezinfekcija saborskih prostorija, a odsutni djelatnici zamijenjeni kolegama koji su pozvani s godišnjeg odmora", priopćeno je iz Hrvatskog sabora. ​


Nema novih slučajeva u Vukovarsko-srijemskoj županiji

9:21 - "U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata nema novih pozitivnih osoba na COVID-19, a nema niti preminulih. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 555, od kojih je 396 osoba izliječeno, a ukupno je sedam preminulih osoba.

Trenutno je u županiji 28 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 10 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 6784. U samoizolaciji na području županije je 185 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 8 zdravstvenih radnika (1 liječnik, 2 medicinskih sestara/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 2 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 10 radnika (8 medicinskih sestara/tehničara i 2 druga zdravstvena radnika)", priopćio je županijski stožer.


Sve veći broj zaraženih u Italiji, tamošnji mediji pišu o 'uvozu' iz Hrvatske

9:10 - Talijanski mediji javljaju kako je Hrvatska jedna od zemalja, uz Maltu, Španjolsku i Grčku, iz koje se nakon povratka mora ići na PCR testiranje. Razlog tomu je pogoršana epidemiološka slika, ali i sve veći broj zaraženih Talijana.

TGCOM24 dodaje i kako je u provinciji Pesaro i Urbino posljednjih dana došlo do porasta novooboljelih. “Prema posljednjim podacima iz mjesta Pesaro, od 19 novooboljelih njih 13 su mladi koji su se upravo vratili s odmora s druge strane Jadrana”, dodaju te ističu kako su gotovo svi slučajevizaraze asimptomatski.


Ako Ustavni sud potvrdi legitimnost Stožera, čekaju nas nove mjere

9:05 - Trenutno je svaka mjera koju donosi Nacionalni stožer civilne zaštite pod lupom javnosti i detaljno se preispituje. Mnogi tvrde kako je Stožer protuzakonit, a čeka se i odluka Ustavnog suda koji bi trebao procijeniti jesu li izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti bile ustavne.

Uskoro bi, ako Ustavni sud potvrdi legitimitet Stožera, mogle uslijediti mjere poput obaveznog testiranja svih zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika koji rade u sustavu prije povratka na radno mjesto – bilo s godišnjeg bilo s bolovanja. To se trenutno provodi samo u staračkim domovima.

Više doznajte OVDJE.


Bez novozaraženih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

9:02 - Nema novozaraženih koronavirusom. Trenutno je u županiji pet osoba oboljelih od koronavirusa. Bjelovarsko-bilogorska županija među onima je s najmanjim brojem aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. U županiji trenutno je 69 osoba u samoizolaciji, doznaje se iz tamošnjeg Stožera.


Nema novozaraženih u Sisačko-moslavačkoj županiji

9:00 - "U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19", javljeno je iz županijskog stožera.


U Istri jedna novozaražena osoba

8:59 - "Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 118 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je jedan pozitivan. Radi se o osobi iz mjera samoizolacije, bliski kontakt s pozitivnom osobom. Izliječena je jedna osoba. Trenutno je 17 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 138 osoba", priopćeno je iz istarskog Stožera.


Nema novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

7:48 - "U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 11 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), sve osobe se nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 41 osoba, a ukupno je testirano 4232 osobe. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba", priopćeno je iz tamošnjeg Stožera civilne zaštite.


Hrvatska na austrijskoj listi rizičnih zemalja, evo što to znači

7:45 - Hrvatska se od ponoći nalazi na austrijskoj listi epidemiološki rizičnih zemalja, zbog čega svi putnici iz Hrvatske kao i Austrijanci koji se vraćaju s godišnjih odmora moraju pokazati negativan PCR test, napravljen u posljednja 72 sata ili ići u samoizolaciju te se testirati najkasnije 48 sati nakon ulaska u zemlju.


Španjolci prosvjedovali protiv nošenja maski

7:10 - Uz uzvike "Sloboda", više stotina osoba okupilo se u nedjelju u Madridu kako bi prosvjedovali protiv obveznog nošenja maski i drugih restrikcija uvedenih u cilju borbe protiv koronavirusa. Ljudi su se nakon poziva preko društvenih mreža okupili na Trgu Colon u središtu glavnog grada.

Prosvjednici su nosili transparente na kojima je među ostalim pisalo "Virus ne postoji", "Maska ubija" i "Ne bojimo se". Pilar Martin, 58-ogodišnja kućanica iz Saragosse rekla je da je došla prosvjedovati u Madrid jer smatra da države pretjeruju s brojevima zaraženih kako bi suzile građanska prava. "Tjeraju nas da nosimo maske, žele nas zatvoriti. To su same laži", rekla je.

Brojni prosvjednici nisu nosili maske iako je to u Španjolskoj obavezno. Nošenje maski je najprije uvedeno početkom svibnja u javnom prijevozu ali je potom prošireno, u zemlji u kojoj se broj umrlih približava 29.000. Ti su prosvjedi održani dva dana nakon što je španjolska vlada najavila nove restrikcije, među kojima zatvaranje disko klubova i zabranu pušenja gdje je nemoguće držati razmak od dva metra.


U Brazilu 23.101 novozaraženih i 620 preminulih

7:10 - Brazil je u nedjelju registrirao 620 novih smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom, kao i 23.101 novi slučaj zaraze, objavilo je ministarstvo zdravstva. Ukupno je u Brazilu sada 3.340.197 potvrđenih slučajeva covida-19 i 107.852 umrlih. To je najpogođenija zemlja na svijetu nakon SAD-a, i po broju zaraženih i po broju smrtnih slučajeva. SAD ima 5,4 milijuna oboljelih i 170.000 smrtnih slučajeva.

Više od 21,5 milijuna ljudi diljem svijeta zaraženo je novim koronavirusom, a preko 773.000 je umrlo, pokazuju podaci Sveučilišta John Hopkins. Zaraze su zabilježene u više od 210 zemalja i teritorija otkako su identificirani prvi slučajevi u Kini u prosincu 2019.


Novi Zeland odgađa izbore zbog pojave zaraze

7:10 - Novi Zeland odlučio je odgoditi parlamentarne izbore za mjesec dana nakon što su se u zemlji pojavili novi slučajevi koronavirusa, objavila je u ponedjeljak premijerka Jacinda Ardern. Izbori su se trebali održati 19. rujna, ali su sada premješteni na 17. listopada, rekla je Ardern na konferenciji za novinare.

"Ta odluka daje svim strankama vremena za kampanju tijekom sljedećih devet tjedana i daje izbornom povjerenstvu dovoljno vremena da osigura da se izbori mogu održati", kazala je premijerka.

Odluka o datumu izbora isključivo je u domeni premijerke, ali ona je konzultirala i druge političke čelnike za njihovo mišljenje. Dodala je da se izbori neće ponovno odgađati. Ardern se na izborima natječe za novi mandat. Paralelno s izborima održat će se i referendumi o legalizaciji eutanazije i kanabisa.

Novi Zeland je u utorak zabilježio nove slučajeve covida-19, nakon više od 100 dana bez lokalnog prijenosa. Ta zemlja ima ukupno 1622 slučaja koronavirusa i 22 smrtna slučaja a Svjetska zdravstva organizacija navela ju je kao primjer jer je uspješno zaustavila širenje među populacijom.


Markotić: 'Na jesen će biti ozbiljnija situacija'

Jučer - Šefica Infektivne klinike "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić rekla kako je sigurno da će još nekoliko dana biti povećani brojevi novozaraženih koronavirusom. “To je uvijek tako kad se pojave žarišta, a kroz nekoliko dana taj broj bi trebao početi padati”, rekla je Alemka Markotić.

Navela je kako je sada ljeto te da imamo povećane brojke koje bi u nekom zimskom razdoblju bilo vrlo ozbiljne. “Imamo danima već oko 90 posto inficiranih koji ne trebaju bolničko liječenje. Ne možemo gledati samo povećane brojke, već cjelokupnu situaciju. Pratimo ju budno mi koji smo zaduženi za to”, kazala je.

Dodala je kako se pokušava reagirati i ograničiti neke stvari na onim mjestima koje se učine rizične, ali isto tako pokušavati ne zaustaviti život onih koji žive i rade od određenih aktivnosti. “Hrvatska trenutačno ima za četvrtinu više stanovništva. Ovo je iznimna situacija u kojoj je Hrvatska pokazala gotovo skoro pa normalnom turističkom sezonom i velikim brojem turista”, smatra Markotić.

“Jesen će biti ozbiljnija situacija. Trebat će nam više napora da držimo sve pod kontrolom jer ujesen, osim Covida-19 koji ne posustaje, imat ćemo i druge respiratorne infekcije. Tu je pitanje i nekakvih dvojnih infekcija. Sigurno će biti veći pritisak na zdravstveni sustav”, smatra Markotić, ali ona je uvjerna da će s time zdravstveni sustav moći nositi. “Dobro je da bolnički sustav bude što manje opterećen i za to će trebati pridržavanje mjere i komunikacija s ljudima”, rekla je Markotić.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo