I MI SMO IMALI SLUČAJEVE KORONE PRIJE PRVOG SLUŽBENOG PACIJENTA? Markotić: / 'Moguće je, provjerit ćemo'; Do jeseni cjepivo, ali...

Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Sad su četiri cjepiva u prvoj, a jedno u drugoj fazi. Jako je puno lijekova, nijedan nije dobio oznaku da bi mogao biti učinkovit, kaže Markotić

5.5.2020.
14:49
Luka Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Nakon što su Francuzi otkrili slučaj zaraze koronavirusom još iz prosinca prošle godine, ravnateljica klinike 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić danas je na presici Nacionalnog stožera pojasnila je li tako nešto moguće i u Hrvatskoj:

"To su uobičajene situacije, kao i u slučaju HIV-a. Ono što sam uspjela pročitati, to je bilo potkraj prosinca, da je supruga bolesnika bila u kontaktu s radnicima iz Kine. To zvuči epidemiološki očekivano, u Kini je tada bilo već pozitivnih. U svijetu će se pretraživati banke seruma i provjeravati. I Hrvatska će raditi takva istraživanja, a ono što smo uspjeli epidemiološki pratiti, mi smo gotovo 20 i nešto dana radili testove bez ijednog pozitivnog", rekla je Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TRI OSOBE PREMINULE, 11 NOVOZARAŽENIH: /

Virus ušao u koprivničku bolnicu; Još jedan skandal moćnika u BiH

Image
TRI OSOBE PREMINULE, 11 NOVOZARAŽENIH: /

Virus ušao u koprivničku bolnicu; Još jedan skandal moćnika u BiH

Prvo cjepivo ili lijek?

"Drugi val bi trebao biti na jesen, iako ne mora. Može se dogoditi i za deset dana, ali vjerojatno neće. Sad su četiri cjepiva u prvoj, a jedno u drugoj fazi. Jako je puno lijekova, nijedan nije dobio oznaku da bi mogao biti učinkovit. Sad je prvi remdesivir, dan je taj lijek jer nema drugih lijekova, nije pokazao jače nuspojave i ima pozitivne učinke. Dugotrajne su faze razvoja lijeka ili cjepiva i sigurno do jeseni neće moći biti sto posto zadovoljen lijek ili cjepivo koje je sto posto učinkovito. Možemo do jeseni dobiti neko cjepivo, ali ono bi se pratilo. Za učinkovito cjepivo ili lijek treba minimum godinu, vjerojatno tri godine, potrebno je da bi se utvrdila sto posto učinkovitost”, objasnila je Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pročitati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo