TRI OSOBE PREMINULE, 11 NOVOZARAŽENIH: / Virus ušao u koprivničku bolnicu; Još jedan skandal moćnika u BiH

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
5.5.2020.
7:14
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je trenutno potvrđeno 2101 zaraženih koronavirusom, izliječenih je 1522 a umrlo je 80 oboljelih
  • Hrvatska je jučer ušla u drugu fazu popuštanja epidemioloških mjera
  • Jučer je zabilježeno samo pet slučajeva zaraze u zemlji, na respiratoru je 15 bolesnika, a hospitaliziranih je 228
  • U svijetu je potvrđeno 3.585.108 zaraženih, do sada je izliječeno 1.161.994, a umrlo je 248.655

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA

Simptomi upale kod 15 djece u New Yorku možda povezani s covidom-19

23:08 Petnaestak djece primljeno je ovih dana u bolnicu u New Yorku sa simptomima upalne bolesti koja se može povezati s koronavirusom, priopćila je gradska zdravstvena služba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pacijenti u dobi od 2 do 15 godina hospitalizirani su između 17. travnja i 1. svibnja i svi su imali temperaturu, kožni osip i bolove u trbuhu, uz povraćanje i proljev. Opširnije

Image
NOVI SIMPTOMI KORONAVIRUSA? /

15-ak djece u New Yorku primljeno sa simptomima sličnim Kawasakijevoj bolesti

Image
NOVI SIMPTOMI KORONAVIRUSA? /

15-ak djece u New Yorku primljeno sa simptomima sličnim Kawasakijevoj bolesti

Pence kaže da Bijela kuća razmatra gašenje stožera za borbu protiv covida-19

22:52 Potpredsjednik Sjedinjenih Država Mike Pence rekao je da Bijela kuća razmatra postupno gašenje kriznog stožera za borbu protiv covida-19 do kraja svibnja ili početkom lipnja, prenijeli su mediji u utorak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da počinjemo razmatrati Dan sjećanja ili početak lipnja kao vrijeme da se počne tranzicija prema vođenju našeg nacionalnog odgovora na tradicionalniji način, od strane naših agencija", rekao je Pence po transkriptu koji je objavio njegov ured.

Dan sjećanja se u SAD-u obilježava 25. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Francuskoj novih 330 umrlih od virusa, ljetna putovanja upitna

22:18 U Francuskoj je u protekla 24 sata od covida-19 umrlo 330 osoba, priopćila je u utorak Glavna uprava za zdravstvo, nekoliko dana prije ukidanja izolacije koje je još puno nepoznanica, napose što se tiče ljetovanja.

Od izbijanja epidemije koronavirusa umrlo je ukupno 25.531 osoba, pokazuju najnoviji podaci, koji Francusku smještaju među najteže stradale zemlje svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Korona zabave' moćnika u BiH postaju masovna pojava

21:59 Nakon što su u organizaciji uglednog liječnika Jusufa Šabanovića na “korona zabavi” u ponedjeljak navečer u Sarajevu zatečeni državni ministar Staša Košarac te brojne slavne osobe s estrade predvođene Halidom Bešlićem, pojavili su se dokazi kako se na sličan način “feštalo” i u organizaciji načelnika općine Bosanski Petrovac.

Načelnik Dejan Prošić okupio je veće društvo koje je peklo janje na ražnju kršeći mjere zabrane okupljanja a stigli su i načelnik općinskog stožera Civilne zaštite zadužen za koordinaciju borbe protiv koronavirusa te zapovjednik vatrogasne postrojbe. Opširnije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koronavirus u koprivničkoj Općoj bolnici

21:40 Podravski lokalni portali u utorak navečer su objavili kako je koronavirus ušao u koprivničku Opću bolnicu, nakon što je utvrđeno da je stariji muškarac s bolničkog Odjela intenzivne njege pozitivan na taj virus.

U Hini još čekaju da ravnatelj bolnice Mate Devčić potvrdi tu informaciju portala danica.hr po kojoj je infektologinja naknadno za tog muškarca, nakon što je već primljen na Odjel te mu nije utvrđena zaraza, utvrdila da je zaražen covidom-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla izjavila je za taj portal da upravo traje epidemiološka obrada te se traže kontakti te osobe.

Navodno će bolnica zbog proboja virusa zatvoriti najmanje jedno krilo Odjela intenzivne njege.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika Britanija postala druga najteže stradala zemlja od covida-19

21:35 Ujedinjeno Kraljevstvo je u utorak prvo među europskim zemljama prešla broj od 30.000 umrlih od novog koronavirusa i druga je najteže stradala zemlja svijeta, pa je izlazak iz izolacije tim veći izazov za vladu Borisa Johnsona.

Tjedni podaci britanskih statističkih područnih agencija govore o 32.313 umrlih kojima je na smrtovnici covid-19 naveden kao potvrđen ili moguć uzrok smrti, čime je ta zemlja pretekla Italiju po službenom broju umrlih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministri EU-a: potreban koordinirani pristup aplikacijama za praćenje pandemije

21:30 Ministri EU-a zaduženi za telekomunikacije ustvrdili su na videokonferenciji održanoj u utorak da je potrebno koordinirano pristupiti upotrebi mobilnih aplikacija za praćenje širenja koronavirusa, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

U Sloveniji u kontaktu s koronavirusom bilo između 2 i 4 posto stanovništva

20:28 Slovenska vlada u srijedu će službeno predstaviti rezultate nacionalnog istraživanja o raširenosti novog koronavirusa u populaciji, a ministar zdravstva kazao je u utorak da je "prokuženost" populacije virusom relativno niska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MVEP: još 76 hrvatskih državljana se vratilo kući

19:55 U Hrvatsku se vratilo 76 hrvatskih državljana iz talijanskih regija, priopćilo je u utorak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Hrvatski državljani i državljanke vratili su se iz talijanskih regija Furlanije-Julijske krajine, Južnog Tirola i Veneta u dva autobusa i šest kombija s još 16 državljana Bosne i Hercegovine, četiri državljana iz Srbije i dvoje Mađara, priopćio je MVEP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjenje broja novozaraženih u Italiji, nešto veći broj umrlih

19:30 Broj umrlih od covida-19 u Italiji se u utorak povećao za 236 dok je dan ranije bilo 195 srmrtnih slučajeva, a novih slučajeva zaraze je 1075, 146 manje nego u ponedjeljak, objavila je talijanska civilna zaštita.

U utorak je zabilježeno najmanje novozaraženih u posljednja dva mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno je od izbijanja epidemije 21. veljače u Italiji umrlo 29.315 osobai, objavila je civilna zaštita.

Novih 10.000 zaraženih u Rusiji, najveći porast u Europi

19:15 Rusija je u utorak zabilježila deset tisuća slučajeva zaraze koronavirusom u jednom danu, što je najbrže širenje pandemije u Europi treći dan zaredom, no uz ograničen broj umrlih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virus kojim su se prošlog tjedna zarazili premijer Mihail Mišustin a zatim ministar graditeljstva Vladimir Jakušev, ovaj put je pokosio visokog dužnosnika svemirskog sektora.

I dok mnoge zemlje počinju postupno popuštati izolaciju, Rusija je u ponedjeljak izvijestila o 4000 novozaraženih, što pokazuje da se u toj zemlji pandemija širi puno brže nego u ostatku Europe, gdje je Velika Britanija europska zemlja s najvećim brojem umrlih, njih 30.000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP traži smjenu Ante Sanadera zbog proboja virusa u Dom za starije

19:00 "U Domu za starije i nemoćne u Splitu umrlo je 17 korisnika i nedopustivo je da pojedinci iz Stožera lakonski kažu da je kriv virus. Sve inspekcije govore da je sve bilo redu, pa zašto onda ima 17 mrtvih ako nije bilo problema", upitao je Ostojić u izjavi novinarima prije sastanka SDP-ovih koordinatora za parlamentarne izbore. Opširnije

Velika Britanija premašila Italiju po broju preminulih

18:52 Danas je Velika Britanija prestigla Italiju po broju umrlih od Covida-19, u posljednja 24 sata umrlo je 693 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trump potvrdio da će Fauci svjedočiti pred Senatom

18:44 Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je u utorak da će epidemiolog Anthony Fauci, čelni član kriznog stožera Bijele kuće za borbu protiv koronavirusa, svjedočiti pred Senatom te će senatori imati priliku postaviti mu pitanja o odgovoru savezne vlade na epidemiju.

"Doktor Fauci će svjedočiti pred Senatom. On se tomu raduje"; kazao je Trump novinarima ispred Bijele kuće prije puta u Arizonu gdje će posjetiti tvornicu medicinske opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Bugarskoj neće biti povratka u škole prije rujna

18:40 Bugarski školarci neće se vratiti u klupe prije rujna jer vlada želi biti krajnje oprezna, premda je zemlja među najmanje stradalima u Europi od novog koronavirusa, rekao je u utorak ministra prosvjete.

"Nastava na daljinu nastavlja se do kraja školske godine", rekao je ministar Krasimir Valčev na tiskovnoj konferenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Aziji 250.000 zaraženih, ali stopa sporija nego u SAD-u i Europi

17:45 Broj zaraženih koronavirusom u Aziji porastao je 250.000 u utorak, prema Reutersovim podacima, čemu su pridonijele epidemije u Singapuru, Pakistanu i Indiji, premda su Kina, Južna Koreja i Japan značajno usporili širenje bolesti.

Situacija u regiji gdje je pandemija počela općenito se činila boljom od one u Sjevernoj Americi i Europi, otkad je prijavljen prvi slučaj u Wuhanu u Kini 10. siječnja.

Aziji je trebalo gotovo četiri mjeseca da dosegne prekretnicu od 250.000 zaraženih, razina kojoj se sama Španjolska približava samo nešto više od dva mjeseca otkad je prijavila prvi slučaj zaraze.

IATA podupire zaštitne maske na letovima, ne i prazna sjedala

17:14 Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA ) u utorak je poduprla nošenje maski u zrakoplovima ali je kritizirala prijedlog o praznim sjedalima u avionima nakon pandemije kako bi se osigurala distanca među putnicima.

BiH: Policija provela raciju u sjedištu Civilne zaštite zbog afere "respiratori"

17:10 Pripadnici bosanskohercegovačke policije proveli su u utorak raciju u sjedištu službe Civilne zaštite Federacije BiH u Sarajevu u sklopu istrage o sumnjivoj nabavi respiratora za bolnice u tom entitetu, potvrdili su iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Glasnogovornik te krovne policije agencije u BiH Luka Miladinović kazao je kako je pretraga u sjedištu entitetske uprave Civilne zaštite provedena na temelju naloga Tužiteljstva BiH koje je u ponedjeljak preuzelo istragu o nabavci stotinu respiratora iz Kine za što je iz proračuna Federacije BiH plaćeno više od 10 milijuna konvertibilnih maraka (5,3 milijuna eura).

Oko 50 prosvjednika protiv karantene uhićeno u Nizozemskoj

16:56 Pedesetak osoba, koje su prosvjedovale protiv restrikcija nametnutih zbog pandemije koronavirusa, uhićeno je u Haagu zbog nepoštivanja odredbe o održavanju razmaka od 1,5 metara, objavila je policija u utorak.

Ukupno se okupilo oko 200 ljudi kod željezničkog kolodvora.

Neki su nosili slogane s natpisima popu "Zarobljen u slobodnoj zemlji".

Stožer dobio odlikovanje

16:28 Hrvatski liječnički zbor donio je odluku o odlikovanju liječnika, članova Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu Republike Hrvatske.

U Međugorju ponovno mise s vjernicima nakon zaraze redovnika

16:05 Mise i molitveni program s vjernicima ponovno se služe u hodočasničkom mjestu Međugorju u kojemu je zaraza koronavirusa među redovnicima prvi put zatvorila i tamošnju crkvu sv. Jakova.

I Britanija ima problem s domovima umirovljenika

15.40 - Više od 6000 ljudi umrlo je od koronavirusa u domovima za umirovljenike u Engleskoj u tri tjedna, a ta „dramatična” situacija i dalje se pogoršava unatoč popuštanju epidemije u Ujedinjenom Kraljevstvu, objavio je u utorak Ured za nacionalnu statistiku (ONS).

Ukupno 6391 smrtnih slučajeva povezanih s novim virusom zabilježeno je u domovima za umirovljenike od 10. travnja do 1. svibnja, od čega se 2044 dogodilo u posljednjem tjednu travnja, po statistikama koje se odnose samo na Englesku.

Britanska je vlada donedavno objavljivala samo podatke o umrlima od koronavirusa u bolnicama.


Austrija: Ublažavanje mjera nije dovelo do porasta novozaraženih

15.23 - Prvo austrijsko ublažavanje ograničenja karantene prije tri tjedna, u kojemu su otvorene tisuće trgovina, nije izazvalo novi porast zaraženih, ali i nadalje je potreban oprez, rekao je austrijski ministar zdravstva u utorak.

Austrija je rano djelovala u borbi protiv pandemije zatvorivši prije sedam tjedana barove, restorane, škole, kazališta, trgovine koje nisu nužne i ostala mjesta okupljanja.

To je pomoglo da se dnevni broj zaraženih snizi na manje od 1% i da broj umrlih od koronavirusa ostane relativno nizak, s dosad prijavljenih 606 smrtnih slučajeva.

Na temelju tih brojki Austrija je 14. travnja kao jedna od prvih u Europi ublažila karantenu, ponovno otvorila trgovine alatom i vrtne centre kao i trgovine do 400 četvornih metara.


Dodik najavio kraj karijere svog ministra zbog sudjelovanja na 'korona zabavi'

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je danas da je njegovu ministru Staši Košarcu završila politička karijera zbog sudjelovanja na zabavi u sarajevskom restoranu čime je prekršio mjere u vrijeme pandemije. "Košarac je završio što se tiče politike naše partije", kazao je za agenciju Srna Dodik koji je i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). SNSD je Košarca i postavio na dužnost ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Image
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Ministar je ranije u utorak u posebnoj izjavi ponudio ispriku i objasnio da mu je liječnik Šabanović osobni prijatelj čiji poziv nije mogao odbiti. "Estradnjaci" koji su bili na zabavi lokalnim su medijima također ponudili svoje isprike zbog neodgovornog ponašanja. "Spreman sam snositi posljedice tog svog čina i prema zakonu i prema javnosti", kazao je za portal "Dnevnog avaza" Hari Mata Hari.


Koprivnica: Jedna osoba zaražena, jedna umrla

14:56 - U Koprivničko-križevačkoj županiji je u protekla 24 sata još jedna osoba oboljela od koronavirusa, a radi se o kontaktu već oboljele osobe, rekao je danas načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić. U koprivničkoj Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek umrla je osoba starije životne dobi iz Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica, pozitivna na koronavirus, koja je prije zaraze bolovala od nekoliko težih bolesti. Trenutno su u Koprivničko-križevačkoj županiji 42 oboljele osobe.


Afganistanske vlasti počele dijeliti besplatan kruh širom zemlje

14:53 - Afganistanska vlada počela je ovaj tjedan distribuirati besplatan kruh stotinama tisuća ljudi širom zemlje jer je opskrba poremećena zbog mjera izolacije uvedenih zbog pandemije koronavirusa, a i cijene su poletjele u nebo, kazali su afganistanski dužnosnici i stručnjaci. Više od 250.000 obitelji u glavnom gradu Kabulu počele su dobivati deset tankih naan kruhova na dan, u prvoj fazi projekta.


U Njemačkoj je broj zaraza u daljnjem padu

14:50 - Njemačka danas bilježi dalji pad broja zaraženih te istodobno najavljuje mogućnost drugog vala epidemije, a savezne pokrajine najavljuju popuštanja mjera. "Broj prijavljenih novih zaraza i dalje pada. To je vrlo dobra vijest", rekao je direktor Epidemiološkog instituta Robert Koch Lothar Wieler. Kako je nadalje priopćeno na redovitoj konferenciji za tisak u Berlinu, prošlog tjedna broj prijavljenih novih slučajeva je, ovisno o danu, varirao od 700 do 1.600. U ponedjeljak je prijavljeno 685 novih slučaja. Isto tako je reprodukcijski broj, koji pokazuje koliko osoba zarazi jedan nositelj virusa, pao na 0,71. Wieler u slučaju nastavka trenda ne vidi opasnost nedostatka kapaciteta u njemačkim bolnicama, ali je istodobno upozorio na nove valove zaraze.

Image
Foto: THOMAS KIENZLE / AFP / Profimedia

Jedanest novozaraženih u Hrvatskoj

13:58 - U protekla 24 sata zabilježeno je 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminule su tri osobe, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. "Broj novooboljelih u Hrvatskoj u zadnja 24 sata je 11, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj 2112 ", rekla je na konferenciji za novinare ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević. Preminule su još tri osobe, jedan muškarac 1929. godišta u KBC-u Split, ženska osoba 1926. godišta u Općoj bolnici u Koprivnici, te muškarac 1936. godišta u Dubrovniku. Ukupan broj preminulih je 83, kazala je Grba Bujević.

Ukupno su na koronavirus testirane 39.973 osobe, od čega 933 tijekom protekla 24 sata. Trenutno se na bolničkom liječenju nalazi 218 bolesnika, a 14 je osoba je na respiratoru. U protekla 24 sata je od zaraze koronavirusom ozdravilo 38 bolesnika. Broj zdravstvenih radnika koji su pozitivni na koronavirus je ukupno 226, a u samoizolaciji ih je 209.

Uplovljavanje jahti

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je da je dopušteno uplovljavanje jahtama dužine trupa većim od 24 metra u hrvatske luke. Božinović je precizirao da je dopušteno uplovljavanje jahtama na vezove u lukama nautičkog turizma i lukama otvorenih za javni promet. Uz to, dopušteno je uplovljavanje jahtama u brodogradilišta radi remonta ili popravaka, rekao je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

O vjenčanjima

"Mi smo odlukom proširili broj sudionika vjenčanja, sad je na obitelj ovisno o broju članova. To ne bi bilo dobro da se karikira, da bude 100. Naravno, vrijede preporuke higijene, socijalne distance itd. Nije dopušteno održavanje svadbenih svečanosti, to ćemo još propisati. Dopušteno je i u crkvama i matičnim uredima. Fešte nema, to nismo dopustili. Ugostiteljski objekti su još uvijek zatvoreni, kada ih otvorimo od 11.5. ćemo propisati", rekao je Krunoslav Capak na pitanje o vjenčanjima.

Bolnički pregledi i pretrage

"Mi pratimo sve učinjene usluge u zdravstvenim uslugama, tek smo jučer počeli. Jutrošnji rezultati su u odnosu na jučer govore da idemo u dobrom pravcu. Postoje male gužve na trijažnim ulazima, više je ulaza napravljeno i osposobljeno više ljudi, pa ih nema toliko", rekla je Grba Bujević te dodala da će uključiti još jače privatni zdravstveni sustav ako se pokaže potrebnim. "Mi ne mislimo da će doći do kaosa, cilj nam je da ljudi dobiju uslugu koji nisu dobili u ovom periodu. Zdravstveni sustav nije radio samo hitne preglede i pacijente. Pružano je za kronične bolesnike, bolesnike s malignim bolestima itd. Radilo se puno usluga, a one koje nismo mogli raditi smo štitili i oni će dobiti u roku 2 mjeseca priliku za pretrage. Veliki teret će podnijeti liječnici obiteljske medicine koji trijažiraju na neki način, odlučuju tko je hitniji."

Francuzi su imali pacijenta u prosincu, je li moguće da je takav slučaj i kod nas bio?

"To su uobičajene situacije, kao i u slučaju HIV-a. Ono što sam uspjela pročitati to je bilo krajem dvanaestog mjeseca, da je suprug bolesnika bila u kontaktu s radnicima iz Kine. To zvuči epidemiološki očekivano, u Kini je tada bilo već pozitivnih. U svijetu će se pretraživati banke seruma i provjeravati. I Hrvatska će raditi takva istraživanja, a ono što smo uspjeli epdiemiološki pratiti, mi smo skoro 20 i nešto dana radili testove bez ijednog pozitivnog", rekla je Markotić.

Prvo cjepivo ili lijek?

"Ako kažemo da bi drugi val trebao biti na jesen, iako ne mora. Može se dogoditi i za deset dana ali vjerojatno neće. Sad je četiri cjepiva u prvoj, jedno u drugoj fazi. Jako je puno lijekova, nijedan nije dobio oznaku da bi mogao biti učinkovit. Sad je prvi remdesivir, dan je taj lijek jer nema drugih lijekova, nije pokazao jače nuspojave i ima pozitivne učinke. Dugotrajne su faze razvoja lijeka ili cjepiva i sigurno do jeseni neće moći biti sto posto zadovoljen lijek ili cjepivo koje je sto posto učinkovito. Možemo do jeseni dobiti neko cjepivo ali ono bi se pratilo. Učinkovito cjepivo ili lijep, minimum godinu, vjerojatno 3 godine, potrebno je da bi se utvrdilo sto posto učinkovitost", objasnila je Markotić.

Slučaj u Splitu

"Mi znamo za tog pacijenta koji je danas na listi pozitivnih, prije nekoliko dana smo imali pozitivnu sestru s tog odjela. Dogodio se proboj koji otežava funkcioniranje jer sve koji su bili u kontaktu morate isključiti. Ono što je bitno je da je otkriveno odmah nakon što su počeli simptomi, da tih kontakata ne bude previše, da ne ide previše ljudi u izolaciju. Situacija je pod kontrolom, obrađuju se kontakti, testirat će se i staviti u izolaciju. U samoizolaciji ne znam koliko je ljudi. U tijeku su izvidi i anketa", rekao je Capak.

Postavljeno je pitanje o medicinske sestre i zaštitnoj opremi. "Mi smo maksimalno raspodijelili zaštitnu opremu prema potrebama", rekao je Capak te dodao da podatke može detaljnije reći gospodin Trut.

O sportskim natjecanjima

"Mogu reći da smo trajno u kontaktu, bio je sastanak u HZJZ-u na kojemu je dogovoreno njih redoslijed prioriteta, što treba pustiti. Mi smo rekli prioritete, faznost. Natjecanja još uvijek nismo razmatrali, do druge polovice 5. mjeseca nismo razmišljali. Što se tiče treninga, sportaši će biti brzo stavljeni na dnevni red. Bilo je nerazumijevanja oko rekreativnog sporta, pustili smo jučer igrališta, a pri tome se misli da se tamo dopusti obavljanje rekreativnog sporta. Svi prijedlozi su dobrodošli", rekao je Capak te dodao da su dobili dobar prijedlog od zajednice fitness klubova.

"Ispričavam se, nismo sa svima uspjeli iskomunicirati uputu, ona je generalna, higijena, distanca i sl. Ne možemo nikakve posebne upute propisati za dječja igrališta", rekao je Capak te dodao da se nada da će do navečer biti objavljene upute. Otvorena su sva igrališta gdje se mogu obavljati rekreativne aktivnosti.

Domovi za starije i posjete

"Razumijem problem, pogledali smo kako je u drugim državama organizirano, mislim da naši 665 domova nisu u mogućnosti to organizirati na način da se stavi pleksiglas i da se razgovara mikrofonima", rekao je Capak. Susreti na otvorenom su nešto što će se razmotriti uskoro ovisno o situaciji, dodao je.

Parlamentarni izbori

"Jako teško pitanje s obzirom da nismo o njemu razgovarali. Tu ima čitav niz aktivnosti koje zahtijevaju epidemiološki okvir, od skupova do glasanja. Ja u ovom trenutku ne znam precizan odgovor. Epidemiološka situacija bi trebala biti povoljna kao što je to sada. Imali smo nekoliko dana jednoznamenkasti broj, sutra očekujemo malo manji nego danas. Još nismo riješili dosta ljudi u samoizolaciji", kaže Capak.

"Kad bih bio epidemiolog vjerojatno bih se nadovezao", odgovorio je Božinović na pitanje bi li on mogao odgovoriti na pitanje o tome kakva bi epidemiološka situacija trebala biti da bi se mogli održati izbori.


Rani slučaj covida-19 u Francuskoj mogao bi rasvijetliti početak pandemije

13:41 - Studija francuskih znanstvenika koja navodi da je jedan muškarac covidom-19 bio zaražen već 27. prosinca, gotovo mjesec dana prije potvrde prvih službenih slučajeva u Francuskoj, mogla bi se pokazati važna u procjeni kada i gdje se pojavio novi koranavirus, priopćili su u utorak stručnjaci. Francuski znanstvenici predvođeni Yvesom Cohenom, šefom odjela za reanimaciju u dvjema bolnicama, ponovo su testirali uzorke 24 pacijenta koji su u prosincu i siječnju bili primljeni u bolnicu zbog zdravstvenih tegoba i bili su negativni na gripu, no tada nisu testirani na koronu jer se covid-19 tek kasnije razvio u pandemiju. Rezultati objavljeni u stručnom časopisu International Journal of Antimicrobial Agents pokazali su da je jedan pacijent, 42-godišnji muškarac podrijerlom iz Alžira koji je u Francuskoj živio dugi niz godina i radio u ribarnici, bio inficiran covidom-19, "mjesec dana prije prvih službeno potvrđenih slučajeva". Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je objavila da rezultati nisu iznenađujući te da je moguće da se pronađe još više takvih slučajeva


U Španjolskoj je zaraza stabilizirana, ali vlada traži produljenje izvanrednog stanja

13:32 - U Španjolskoj, europskoj zemlji s najviše oboljelih od koronavirusa, danas se stopa novooboljelih zadržala ispod 1 posto, a vlada se priprema zatražiti produljenje izvanrednog stanja. Koronavirusom se inficiralo 0,40 posto više nego dan ranije pa je ukupni broj zaraženih porastao na gotovo 220.000. Posljednjih deset dana stopa novooboljelih ne prelazi 1 posto što je potaknulo lijevu vladu premijera Pedra Sáncheza na labavljenje mjera.

Image
Foto: Gabriel BOUYS / AFP / Profimedia

Nakon što je od subote stanovnicima dopušten izlazak na sat vremena za individualno bavljenje sportom ili šetnju, od ponedjeljka je dopušten rad malim trgovačkim objektima površine do 400 metara kvadratnih, ali uz prethodnu predbilježbu. U objekte smije ući samo jedna osoba. Frizerski saloni i neke knjižare otvorili su vrata, no otvoreno je samo 20 posto takvih malih objekata, izvijestila je udruga samozaposlenih radnika. „To što smo otvorili ima više psihološki nego financijski efekt“, rekao je vlasnik jedne knjižare za javnu televiziju TVE.


Brodsko-posavska županija nema novozaraženih

13:12 - Već devetnaesti dan za redom na području Brodsko-posavske županije nema novozaraženih koronavirusom. Ukupan broj oboljelih osoba na području Brodsko-posavske županije i dalje iznosi 20. Do sada je na području županije ozdravilo 8 osoba, uz 1 preminulu osobu. U karanteni se trenutno nalazi 21 osoba od čega najviše iz BIH (11), zatim iz Njemačke (3), Slovačke (2), Švedske (2) te po 1 osoba iz Finske, Srbije i SAD-a.


Sisačko-moslavačka županija nema novozaraženih

13:11 - U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan nema novozaraženih, a jedan pacijent je ozdravio. Od trideset i tri pacijenta s područja županije ostala su još četiri pacijenta. U izolacijskoj jedinici Opće bolnice Sisak nalaze se dva pacijenta, a ostali su na kućnom liječenju.

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

5.5.2020. U redu pred bankom u Sisku građani sve više zaboravljaju na socijalnu distancu.

Jedan novi slučaj u Varaždinskoj županiji

13:09 - Nakon osam dana bez novooboljelih, u Varaždinskoj županiji u protekla je 24 sata otkriven jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, izvijestio je u utorak Županijski stožer Civilne zaštite. Riječ je o muškarcu srednje dobi koji se prošlog petka vratio iz inozemstva i već je bio u mjeri samoizolacije. U protekla 24 sata jedna je osoba izliječena, tako da je na području županije dosad ozdravila 31 osoba, a ukupno ih je od početka pandemije oboljelo 47. Na liječenju u Općoj bolnici u Varaždinu i dalje je 13 osoba, a u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu tri su osobe s područja Varaždinske županije.


Jedna novozaražena osoba u Osječko-baranjskoj županiji

13:06 - U protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji jedna je novozaražena osoba koronavirusom pa je u epidemiji dosad ukupno oboljelo 130 osoba, izvijestio je u utorak Županijski stožer Civilne zaštite. Načelnik Stožera dožupan Goran Ivanović izjavio je novinarima kako je od jučer testiranih 117 uzoraka jedan bio pozitivan, a riječ je o osobi iz Gata koja je bila u kontaktu s jednom od prije oboljelih osoba. Dodao je kako su od covida-19 izliječene još dvije osobe, ukupno njih 95, od toga 92 u osječkome KBC-u i tri u našičkoj Općoj županijskoj bolnici. Rekao je kako je u osječkome KBC-u trenutačno na liječenju devet osoba, od kojih je jedna od sinoć na respiratoru. Ukupno je u samoizolaciji 210 osoba, 53 više nego jučer, što znači da su evidentirani svi kontakti osoba oboljelih u posljednja dva dana. Policija je jučer obavila 39 provjera samoizolacije i nije utvrdila nijedno kršenje te mjere, istaknuo je Ivanović.

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Nakon skoro mjesec i pol dana članovi Crvenog križa razmontirali su i uklonili bolničke krevete iz SD Gradski vrt u Osijeku

Ljudi bez interneta dodatno marginalizirani tijekom pandemije

12:49 - Izolacija zbog pandemije novog koronavirusa dovela je do jačanja marginalizacije siromašnijih ljudi koji nemaju pristup internetu, upozorili su u utorak znanstvenici i organizacije za ljudska prava, pozivajući vlade i telekom operatere da učine više kako bi se taj problem ublažio. Od obrazovanja do potrage za poslom i apliciranja za državnu pomoć, mjere izolacije prebacile su mnoge ključne aktivnosti na internet, ali i otežale ljudima s niskim primanjima pristup internetu, ističe francuska tehnološka konzultantska tvrtka Capgemini. „Internet je postao osnovna potreba. Nije više nešto što je zgodno imati”, rekao je glavni izvršni direktor Capgeminija, Aiman Ezzat, za Reuters.


20 novih slučajeva u BiH

12:46 - U Bosni i Hercegovini do utorka je potvrđeno 20 novih slučajeva zaraze koronavirusom a brojčani pokazatelji potvrđuju da je stanje i dalje puno bolje na teritoriju Federacije BiH nego Republike Srpske. Na području Federacije BiH od ponedjeljka su zabilježena samo četiri slučaja zaraze koronavirusom, a testirana je 501 osoba dok je u RS zaraza potvrđena kod 16 osoba, a testirano je 347 uzoraka. U RS su umrle još dvije osobe koje su bile zaražene koronavirusom pa je ukupni broj preminulih u BiH čija se smrt povezuje s epidemijom sada 80. Ukupni broj zaraženih u BiH od početka epidemije do utorka je bio 1934.


Ponovno novi slučajevi zaraze u Sloveniji

12:45 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno šest novih zaraza koronavirusom nakon što prethodna dva dana nije bio zabilježen nijedan novi slučaj, objavila je u utorak slovenska vlada na twitteru nakon novih testiranja. Umrla je još jedna osoba oboljela od covida-19, pa je broj umrlih od početka epidemije povećan na 98, potvrdila je u utorak slovenska vlada. Četiri od šest novih slučajeva zaraze u zadnja 24 sata otkrivena su u domu za starije i nemoćne u Ljutomeru gdje u prethodna dva dana nije bilo testiranja. Trenutno se u slovenskim bolnicama od covida-19 liječi 56 pacijenata, što je za dva manje nego u ponedjeljak, a na intenzivnim odjelima je 17 teže oboljelih, za tri manje od prethodnog dana. U Sloveniji je do danas obavljeno ukupno 57.474 testova na koronavirus uz potvrđenih 1445 slučajeva zaraze.

Image
Foto: Luka Dakskobler/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Velika Britanija ima najveću smrtnost od Covida-19 u Europi

12:19 - U Velikoj Britaniji od posljedica Covida-19 umrlo je više od 32 tisuće ljudi, čime je ta zemlja prestigla Italiju na popisu najpogođenijih europskih zemalja epidemijom novog koronavirusa, pokazuju podaci objavljeni danas. S novih 7000 smrtnih slučajeva proteklog tjedna u Engleskoj i Walesu, ukupan broj preminulih u epidemiji u Velikoj Britaniji sada iznosi 32.313. Ovo je više nego u Italiji, prethodno najpogođenijoj zemlji.


Preminula još jedna štićenica doma za starije u Splitu

12:15 - Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije priopćio je je preminula jedna osoba stara 91 godinu, korisnica Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu. Osoba je uz nekoliko teških kroničnih bolesti bila pozitivna i na covid infekciju. Do sada je preminulo ukupno 18 štićenika Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu. Od ukupno 152 obrađena testa s područja Splitsko-dalmatinske županije pet je novooboljelih osoba. Dvije su iz Sinja, a po jedna iz Splita, Solina i Dicma (privatni dom za starije i nemoćne osobe). Od novozaraženih osoba jedna je osoba pacijent KBC-a Split koji je testiran zbog mogućeg kontakta sa zaraženom djelatnicom KBC-a Split, javlja Slobodna Dalmacija.


Jedan pozitivan u Zagrebu

12:05 - U Zagrebu je utvrđen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, izvijestio je u utorak gradski Stožer civilne zaštite Grada Zagreba. "Jučer smo testirali 202 pacijenta, jedan je pozitivan na koronavirus. Broj ukupno pozitivnih je 468, a 12 je više izliječenih", kazao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar. Dodao je da je broj ukupno pozitivnih građana na koronavirus, pokazuje da je u Zagrebu na tisuću stanovnika zaraženo njih 5,5. Željko Renić iz Ureda za prometno i komunalno redarstvo kazao je da je gustoća prometa u Zagrebu vraćena na 70 posto od razine prije potresa, 22. ožujka. "Tijekom dana tranzitira 22 tisuće vozila, a nekada je bio prosjek oko 33 tisuće", kazao je pozvavši građane na oprez u prometu, zbog većeg broja građevinskih radova na području centra grada. Iz Policijske uprave zagrebačke izvijestili su da se u protekla 24 sata bilježi jedan slučaj kršenja mjera samoizolacije, a nije bilo kršenja drugih odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

5.5.2020., Zagreb

Popravlja se epidemiološka slika u Krapinsko-zagorskoj županiji

12:03 - Stožer civilne zaštite KZŽ održao je danas u Krapini konferenciju za medije. Načelnik Stožera Anđelko Ferek – Jambrek istaknuo je da se epidemiološka slika na području Krapinsko-zagorske županije nastavlja popravljati. „Već sedmi dan uzastopce nije zabilježena niti jedna novozaražena osoba. Jučer je uzeto 35 uzorka i svi su negativni, a u protekla 24 sata ozdravilo je još 5 osoba; 3 iz Krapine, 1 iz Pregrade i 1 iz Oroslavja, tako da je na današnji dan ukupan broj ozdravljenih 77. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja županije iznosi 61“, rekao je načelnik Stožera Ferek – Jambrek, javlja Kzz.hr.


Zaprimljeno 2237 zahtjeva za zajmove poduzetnicima pogođenima krizom

11:39 - Ukupno 2237 zahtjeva do danas je zaprimljeno za neki od tri zajma namijenjena poduzetnicima uslijed koronakrize, a obrađeno ih je 445 s prosječnom stopom odobrenja sredstava od 70 posto, istaknuto je u utorak na webinaru u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (Hamag-Bicro)


Još četiri banke potpisale s HBOR-om sporazum o osiguranju 'COVID 19 kredita'

11:38 - Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, OTP banka i Slatinska banka potpisale su s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) Sporazum o osiguranju portfelja kredita za likvidnost izvoznika COVID 19, izvijestio je HBOR u utorak.


I dalje raste broj umrlih u britanskim domovima za starije

11:31 - Broj umrlih zbog koronavirusa u britanskim domovima za starije i nemoćne povećao se na 7811 tijekom tjedna koji je završio 24. travnja, prema Uredu državne statistike (ONS), što je 595 više nego tjedan prije. Broj se i dalje kreće oko trećine svih smrtnih slučajeva zabilježenih u Engleskoj i Walesu tijekom tog razdoblja, javlja BBC.

Image
Foto: Mark Large / Solo / Profimedia

Christie's organizira dobrotvornu aukciju za istraživanja covida-19

11:28 - Britanska aukcijska kuća Christie's u lipnju će organizirati dražbu s ciljem prikupljanja novca namijenjenog istraživanjima o covidu-19 putem Zaklade za istraživanja o AIDS-u (amfAR), nakon što je zbog pandemije kornavirusa otkazano održavanje humanitarne gala večeri koja se tradicionalno održava u sklopu Filmskoga festivala u Cannesu. S obzirom na impresivan popis gostiju ondje se svake godine redovito prikupi više milijuna američkih dolara.


Nema novozaraženih u Zagrebačkoj županiji

11:24 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do danas do 11:00 sati evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije sedam dana za redom nema novooboljelih, a pet je osoba više izliječeno. Do sada je ukupno izliječeno 87 osoba, a četiri su preminule.


KBC Split: Pacijent s Firula zaražen koronavirusom

11:23 - Pacijent koji se zadnjih desetak dana liječio na Odjelu vaskularne kirurgije KBC-a Split na Firulama zaražen je koronavirusom, doznaje se u utorak u bolnici. Pacijent je bio hospitaliziran prije desetak dana i operiran, a nakon nekoliko dana mu je porasla tjelesna temperatura i počeo je kašljati. Testiran je na Covid-19 i pokazalo se da je pozitivan. Odmah je prebačen u bolnicu na lokalitetu Križine, gdje se inače liječe oboljeli od koronavirusa.

Još se uvijek ne zna gdje se točno pacijent zarazio. Zbog novonastale situacije su epidemiolozi uzeli briseve 50 ljudi, među kojima su medicinske sestre i liječnici te ostali pacijenti koji su bili u izravnom kontaktu sa zaraženim pacijentom.

Image
Foto: Foto: Milan Šabić/PIXSELL

U Puli otvorena dječja igrališta

11:18 - Nakon gotovo mjesec i pol od stavljanja izvan uporabe, novom odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite u Puli su ponovno otvorena dječja igrališta, izvijestili su danas iz pulske gradske tvrtke 'Castrum Pula 97' koja brine o 67 dječjih igrališta u 16 pulskih mjesnih odbora. Dječja igrališta su otvorena uz obvezu pridržavanja mjera i preporuka te stoga apeliraju na roditelje i ostalu rodbinu koja brine o djeci da o tome vode računa kako bi mališani i svi ostali bili zaštićeni i sigurni.


WHO upozorava na upitnu učinkovitost ljekovitih biljaka u liječenju covida-19

11:17 - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da je potrebno ispitati učinkovitost i nuspojave ljekovitih biljaka, poput slatkog pelina (Artemisia annua), koje se odnedavno reklamiraju kao potencijalni lijek za covid-19. WHO ističe da podupire znanstveno dokazanu učinkovitost tradicionalnih lijekova te dodaje da komplementarna i alternativna medicina imaju brojne prednosti u liječenju raznih bolesti.


Picula upozorava da pandemija prijeti novim siromaštvom i u EU

11:14 - Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i izvjestitelj za zapadni Balkan Tonino Picula upozorio je da bi pandemija koronavirusa mogla unutar Europske unije stvoriti novih 100 milijuna siromašnih, prenio je danas sarajevski list "Dnevni avaz". Dugoročne ekonomske i društvene posljedice (pandemije) realne su i za sada se može samo nagađati kakvih će razmjera biti, rekao je Picula u intervjuu sarajevskom listu. "Članicama EU potreban je ogromni paket pomoći čiji bi teret bio solidarno raspoređen među zemljama. Po meni, ta bi sredstva članice Unije trebale preuzeti izdavanjem zajedničkih obveznica za što se osobno aktivno zalažem i u Europskom parlamentu", istaknuo je.

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Nema novozaraženih u Međimurskoj županiji

11:11 - Stožer civilne zaštite Međimurske županije izvijestio je da u posljednja 24 sata u toj županiji nema novozaraženih. U bolnici je još jedna osoba za koju se nadaju da će čim prije ozdraviti.


New Delhi uveo poseban ‘korona porez’ na alkohol

11:10 - Poseban porez od 70 posto na alkoholna pića uvodi se od danas u New Delhiju po odluci gradskih vlasti koje na taj način žele odvratiti ljude da se gomilaju pred dućanima, javlja Reuters i podsjeća da vlasti nakon šestotjedne karantene zbog epidemije koronavirusa razmatraju popuštanje strogih izolacijskih mjera. Opširnije.

Image
Foto: Sonu Mehta/Hindustan Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Korona party' poznatih osoba u Sarajevu

11:07 - Skupina poznatih osoba iz Bosne i Hercegovine prekršila je sve mjere zabrane u epidemiji koronavirusa velikom zabavom u sarajevskom restoranu gdje su uz državnog ministra bile i poznate estradne zvijezde poput Halida Bešlića, prenijeli su danas lokalni mediji. Ministar unutarnjih poslova Sarajevske županije Ismir Jusko potvrdio je da su policijske ophodnje intervenirale u ponedjeljak navečer na temelju dojave da je u restoranu "Golf klub" u tijeku razuzdana zabava iako je rad svih ugostiteljskih objekata u BiH zabranjen i na snazi je zabrana svakog okupljanja. Policajci su na lokaciji zatekli dvadesetak osoba u dobrom provodu uz pjesmu. Sudionicima zabave uručeni su prekršajni nalozi, a restoran je zatvoren.


43 posto medicinskih sestara u socijalnoj skrbi nema zaštitnu odjeću

11:03 - Anketa Komore medicinskih sestara pokazala je da 43 posto medicinskih sestara u socijalnoj skrbi u okolnostima epidemije koronavirusa nema zaštitnu odjeću, a njih 20 posto kiruršku masku, priopćili su danas iz Komore upozorivši na alarmantno loše uvjete rada. "Nedostatak zaštitne opreme, oduzimanje dana godišnjeg odmora zbog samoizolacije, ogroman manjak sestrinskog kadra, preveliki broj zahtjevnih, kroničnih i palijativnih pacijenata na jednu sestru, ručno vođenje sestrinske dokumentacije - vrlo su ozbiljni problemi s kojima se suočavaju medicinske sestre zaposlene u ustanovama socijalne skrbi diljem Hrvatske", tvrdi Komora.

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nema novozaraženih u Šibensko-kninskoj županiji

11:01 - Na području Šibensko-kninske županije danas nema novozaraženih koronavirusom. Oporavilo se ukupno 62 pacijenta, priopćeno je jutros iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije, javlja Šibenik.in. Na Odjelu infektologije šibenske bolnice i dalje se liječe dva pacijenta, ni jedan nije na respiratoru. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 85 osoba, od čega je 27 kontakt s oboljelim.


Nema više pacijenata u karlovačkoj bolnici

10:26 - U karlovačkoj bolnici više nema ni jednog pacijenta zaraženog koronavirusom. Na kućnom liječenju još ih se nalazi 4, u Zagrebu je 1 osoba, 1 osoba je preminula. U Karlovačkoj županiji su izliječene 24 osobe. Jučer je testirano 57 osoba, a nalazi se očekuju tijekom dana, javlja N1.


Nema novozaraženih u Ličko-senjskoj županiji

10:06 - Sedamnaesti dan za redom nema novozaraženih u Ličko-senjskoj županiji. U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 7 osoba uzimanjem uzoraka, pristigao je jedan negativan nalaz testiranja te se tijekom dana očekuju rezultati za ukupno 9 uzetih uzoraka. Ukupno su oboljele 22 osobe od COVID-19 od čega su 3 osobe izliječene. Testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno je nad ukupno 335 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 148 osoba.


Nema novozraženih u Zadarskoj županiji

10:03 - Deseti dan za redom na području Zadarske županije nema novozaraženih koronavirusom. Broj ozdravljenih je kao i jučer 58, izvijestili su iz županijskog Stožera civilne zaštite. Aktivni nadzor provodi se nad 705 osoba, a istekao je za 2604 stanovnika. Jučer su testirana 44 uzorka.


U Istri i dalje nema novozaraženih

10:01 - U Istri je unutar 24 sata ispitano 44 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus, izvijestili su iz Istarske županije. Trenutno je na ispitivanju 18 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus.

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Otkako je Istra proglašena "korona free zonom" puno građana Pule se opustilo te manje paze na preporučenu socijalnu distancu

Nema novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji

9:44 - Četrnaesti dan zaredom, na području Primorsko-goranske županije u posljednja 24 sata nije zabilježen ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, izvijestio je županijski Stožer za civilnu zaštitu. Dvoje ljudi je ozdravilo, tako da je sada broj ozdravljenih narastao na 45. Ukupan broj oboljelih trenutno je 25.


Nema novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

9:41 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema pozitivnih na koronavirus. Ukupan broj oboljelih osoba i dalje je 40. Trenutno u županiji nema hospitaliziranih osoba zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata izliječene su 2 osobe iz Vinkovaca, što čini ukupno izliječenih na području županije 26. U protekla 24 sata testirano je 51 osoba, što iznosi ukupno testiranih do sada na području županije 1219.


Nema novozaraženih u Virovitičko-podravskoj županiji

9:40 - Na području Virovitičko-podravske županije više nema osmero zaraženih od korona virusa. Dvoje od osmero oboljelih je ozdravilo. Od početka pandemije koronavirusa, na području Virovitičko-podravske županije, devetero ljudi je bilo pozitivno na koronavirus, a troje ih je ozdravilo. U zadnja 24 sata, testirano je 29 osoba na korona virus i svi su bili negativni.


Nema novozaraženih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

9:37 - Bjelovarsko-bilogorska županija već 20 dana nema novooboljelih od koronavirusa. Jučer je testirano 15 osoba, 14 nalaza je negativno, a za jednu osobu nalaz se očekuje tijekom dana. Ukupno je do sada u županiji bilo zaraženo 10 osoba, a 7 njih je ozdravilo.


Najveći dnevni porast zaraženih u Indiji

9:29 - S 3900 novih infekcija u posljednja 24 sata, Indija je zabilježila najveći porast u dnevnim slučajevima, prema podacima zdravstvenog ministarstva. Zemlja je do sada potvrdila 46.433 slučaja zaraze koronavirusom. To uključuje više od 12.000 pacijenata koji su se oporavili ili su otpušteni te 1568 osoba koje su umrle. Veći broj može biti zbog povećanog testiranja, više od 80.000 ljudi širom zemlje testirano je u ponedjeljak, a zdravstveni dužnosnici nadaju se da će uskoro početi testirati oko 100.000 uzoraka. Novi brojevi stižu nakon što je u ponedjeljak zemlja uvela nova opuštanja mjera, među kojima je otvaranje samostalnih prodavaonica i omogućavanje otvaranja privatnih ureda s 33% osoblja, javlja BBC.

Image
Foto: Jewel SAMAD / AFP / Profimedia

Mobilnost bi mogla pokrenuti još jači drugi val u Italiji

9:24 - Izvještaj Imperial Collegea u Londonu koji se tiče ponovnog uvođenja mobilnosti u talijanskom stanovništvu sugerira da bi Italiju mogao pogoditi drugi val infekcija i smrtnih slučajeva koji je veći od prvog. Talijani su živjeli pod nacionalnom karantenom od 9. ožujka. Izvještaj je promatrao drastične mjere koje je uvela talijanska vlada te što se događa ako ponovno uvedete mobilnost u društvo. Razmotrena su tri scenarija: zadržavanje karantene te povećanje kretanja za 20% i 40%. Čak i s 20% ljudi koji se vraćaju normalnom životu, bilo bi dovoljno da to potakne početak drugog vala infekcija i naknadne smrti koje su veće nego one iz prvog vala. Poruka je da ono što ste uspjeli učiniti je zaustaviti epidemiju, ali čim poništite "zaključavanje" sustava, riskirate razbuktavanje, javlja BBC. Istraživači tvrde da je to pesimistična projekcija i da nisu uzeli u obzir sve čimbenike. To je model, ali ne uzima u obzir dodatne mjere poput nadzora zajednice, pronalaska kontakata i izolacije zaraženih ljudi.


Nema novozaraženih u Virovitičko-podravskoj županiji

9:03 - Na području Virovitičko-podravske županije više nema osmero zaraženih od korona virusa.Prema podacima iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, dvoje od osmero oboljelih je ozdravilo. Od početka pandemije korona virusa, na području Virovitičko-podravske županije, devetero ljudi je bilo pozitivno na COVID 19, a troje ih je ozdravilo. U zadnja 24 sata, testirano je 29 osoba na korona virus i svi su bili negativni.


Kada ćemo znati je li došlo do porasta zaraženih?

9:00 - Članica Nacionalnog stožera Maja Grba-Bujević rekla je jutros za N1 da je veseli što jučer nije bilo velikih problema i gužvi po bolnicama. "Nastavak cijele priče ovisi o nama. Prvo moramo vidjeti što smo dobili iz prve faze, to ćemo vidjeti ovih dana. Nakon toga možemo razmišljati o daljnjim mjerama. Virus je još tu, i moramo biti jako oprezni", dodala je.

Na pitanje kada ćemo znati je li zbog popuštanja mjera došlo do porasta broja zaraženih kaže: "Danas je možda taj dan, prošli ponedjeljak smo krenuli, ali ne u punom opsegu. Još uvijek puno ljudi radi od kuće, dakle, nismo se jako puno kretali... Samoizolacija se i dalje krši. Jučer, danas i sutra - ti brojevi su pokazatelj prvog blagog popuštanja mjera. Treća faza ce ovisiti o rezultatima ovotjednog popuštanja", kazala je.


Broj mrtvih u pandemiji u svijetu prešao četvrt milijuna

8:26 - Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa prešao je brojku od četvrtine milijuna u ponedjeljak nakon što se broj zaraženih popeo na 3.5 milijuna, pokazali su službeni podaci, dok nekoliko zemalja počinje ublažavati mjere karantene kojima je cilj bio obuzdati pandemiju. Sjevernoameričke i europske zemlje imaju većinu novih smrtnih slučajeva i zaraženih u posljednjim danima, no brojke rastu u Latinskoj Americi, Africi i Rusiji. Globalno, novih je 3914 smrti i 75.646 novih slučajeva zaraze u posljednja 24 sata, zbog čega je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 250.152 i 3.59 milijuna zaraženih. Barem 1.1. milijun ljudi oporavio je od zaraze, prema dostupnim službenim podacima. To prelazi procijenjenu brojku od 140 tisuća smrti diljem svijeta od ospica 2018. godine i uspoređuje se s oko 3 do 5 milijuna slučajeva od ozbiljnih bolesti uzrokovanih sezonskom gripom, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

Image
Foto: James Matsumoto / Zuma Press / Profimedia

Talijani prilagodili sladoled vremenu korone

7:49 - Budućnost prodaje sladoleda je stigla. Rimski sladoledar koristi duga plastična 'kliješta' kojima kroz rupu u pregradi od pleksiglasa grabi kuglice. Paolo Constantini nosi zaštitnu kacigu s plastičnim vizirom, plastične rukavice i masku. "Možete zaboraviti ono što je bilo prije covida-19, morali smo ponovno izmisliti svoj posao", kaže nagrađivani sladoledar. Ispred njegove sladoledarnice Il Gelatone, iz koje se vidi Koloseum, nalazi se i stroj s dezinficijensom za ruke. Kupcima se na ulazu termalnim skenerom mjeri temperatura, a na podu su crno-žute pruge koje im ukazuju na razmak što ga moraju poštivati.


Australija i Novi Zeland razgovaraju o mogućnosti obnove putovanja

7:08 - Snažna veza između Australije i Novog Zelanda dodatno je ojačana, izjavila je u utorak novozelandska premijerka Jacinda Ardern nakon što je prethodno videovezom sudjelovala na sjednici australske vlade. Ardern je kazala kako je tijekom razgovora bilo riječi o iskustvu svake od zemalja u borbi s pandemijom korinavirusa te su se analizirale mogućnosti zajedničke suradnje dviju zemalja. "Susret je bio moguć zbog toga što zemlje s obje strane Tasmanskog mora imaju svjetski vodeće rezultate u stavljanju virusa pod kontrolu. Obje zemlje trebamo biti ponosne na svoje napore i to je pokazatelj čvrste veze između nas", kazala je Ardern. Ona je potvrdila da je u razgovorima bilo riječi o mogućnosti uspostave slobodnog zračnog prometa između Australije i Novog Zelanda. "Obje zemlje spremne su ostvariti dobitak ponovnom uspostavom zračne veze. Obitelji i prijatelji premošćuju Tasmansko more", kazala je Ardern.

Novi Zeland u utorak drugi dan zaredom nije zabilježio niti jedan slučaj zaraze koronavirusom, objavile su zdravstvene vlasti. Zemlja do sada ima 1486 slučajeva Covida-19 i 20 smrtnih slučajeva nakon zaraze. Australska vlada na današnjoj je sjednici razmatrala mogućnost otvaranja svojih granica nakon uspjeha ostvarenog u kontroli epidemije koronavirusa. Obje zemlje bilježe smrtnost od koronavirusa ispod 1 posto, daleko manje od brojnih drugih zemalja i planiraju polako otvarati svoje granice, uključujući obnovu putovanja preko Tasmanskog mora bez obaveznog karantenskog razdoblja. "Australci i Novozelanđani putuju ovim pravcem više nego igdje drugdje", kazala je Ardern dodavši da su obje zemlje spremne ponovno pokrenuti putovanja. Posljednji put kada je novozelandski čelnik sudjelovao na sjednici australske vlade bilo je za vrijeme 2. svjetskog rata.

Australija je zabilježila oko 6.800 slučajeva zaraze koronavirusom i 96 umrlih, zahvaljujući brzoj primjeni mjera socijalne distance i zatvaranju granica. Uoči sjednice vlade premijerka Novog Južnog Walesa Gladys Berejiklian kazala je kako se nada da se može uspostaviti most između dviju zemalja kad je riječ o putovanjima. Izvršni direktor australske zrakoplovne kompanije Qantas Airways kazao je kako se letovi između dviju zemalja mogu obnoviti vrlo brzo nakon ponovnog otvaranja domaćih ruta. Australija je izgubila oko milijun radnih mjesta od sredine ožujka do sredine travnja zbog zatvaranja velikog dijela gospodarstva u borbi s koronavirusom, pokazuju službene statistike.


Vođe autohtonog stanovništva Brazila mole WHO za pomoć oko korone

7:02 - Čelnici autohtonog brazilskog stanovništva pozvali su Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da ustanovi hitan fond kojim bi se pomoglo zaštititi tamošnje autohtone zajednice od širenja pandemije koronavirusa. Do sada je u Brazilu umrlo 18 pripadnika autohtonih plemena koji su bili zaraženi koronavirusom, podaci su koje navodi krovna organizacija APIB, dok je brazilska vlada prijavila samo šest takvih smrti. "Zaista je hitno. Autohtono stanovništvo je ranjivo i nema nikakvu zaštitu", kazala je u ponedjeljak za Reuters Joenia Wapichana, prva pripadnica autohtonog stanovništva koja je izabrana u brazilski parlament. Po njenim riječima, vlada brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara nije uključila starosjedilačko stanovništvo u nacionalne planove borbe protiv koronavirusa.

Bolsonarov novi ministar zdravstva Nelson Teich, tvrdi pak da je zaštita starosjedilaca prioritet. Vladina agencija FUNAI za pitanja starosjedilaca zaustavila je kršćanske misionare u evangelizaciji udaljenih plemena tijekom epidemije kako bi se izbjegla zaraza. Mnogi od brazilskih 850.000 pripadnika autohtonih plemena žive u udaljenim područjima Amazone s malo ili potpuno bez pristupa zdravstvenoj skrbi. Organizacije autohtonog stanovništva pisale su čelniku WHO-a, Tedrosu Adhanomu Ghebreyesusu moleći ga da pomogne osigurati zaštitnu opremu koja je nedostupna zdravstvenim djelatnicima u plemenskim rezervatima i selima, kazala je Wapichana.

Poziv za pomoć uslijedio je nakon što su deseci međunarodnih umjetnika, glazbenika i glumaca u nedjelju uputile otvoreno pismo Bolsonaru pozivajući ga da zaštiti brazilsko autohtono stanovništvo. Među potpisnicima su umjetnici Ai Weiwei i David Hockney, glazbenici Sting i Paul McCartney, glumci Glenn Close i Sylvester Stallone te filmska i tv zvijezda Oprah Winfrey. Pismo upozorava na to da je "ekstremna prijetnja" kojoj je izloženo starosjedilačko stanovništvo Brazila pojačana invazijom na zaštićenu plemensku zemlju koju poduzimaju ilegalni rudari, drvosječe i stočari. "Ove su se ilegalne aktivnosti ubrzale posljednjih tjedana jer su brazilske vlasti, koje su zadužene braniti ovu zemlju, onemogućene u djelovanju zahvaljujući pandemiji", navodi se u pismu.


Zbog ukidanja mjera u SAD-u se očekuje gotovo dvostruko više umrlih od covida-19

7:00 - Po jednom od glavnih modela predviđanja širenja pandemije covida-19 u Sjedinjenim Državama u ponedjeljak je, zbog preranog izlaska iz izolacije u nekim dijelovima zemlje, znatno povećano očekivanje broja umrlih od te bolesti do 4. kolovoza, sa 72.000 na gotovo 135.000. Po modelu Instituta za mjerenje i procjenu zdravlja (IHME) u procjeni od 29. travnja predviđalo se 72.433 umrlih do 4. kolovoza. Taj je broj u ponedjeljak povećan na gotovo 135.000 umrlih, navodi institut u priopćenju. Do danas je službeno potvrđeno 68.000 umrlih od koronavirusa. Nakon ovog povećanja model, koji su kritizirali kao preoptimističan, ulazi u rang procjena koje su iznijele druge ustanove. Neke su predviđale da će SAD već do početka lipnja prijeći 100.000 mrtvih.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo