KAZNE DO 10.000 EURA /

Odzvonilo klimama na fasadi. Stare mogu ostati, ali ako se pokvari - nema povratka!

Image
Foto: Shutterstock

Novi zakon o upravljanju i održavanju zgrada trebao bi uvesti red, ali mnogi pitaju - što s klimom na fasadi?

9.9.2024.
16:01
Shutterstock
VOYO logo

Novi zakon o upravljanju i održavanju zgrada trebao bi uvesti red i u pročelja zgrada. Dosadašnja praksa da se vanjske jedinice postavljaju bez reda i pravila trebala bi otići u prošlost.

Trebalo bi odzvoniti pregrađivanju, natkrivanju i zatvaranju balkona i lođa, a slično je i s klima-uređajima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni suvlasnici koji su svoje balkone zatvorili ili postavili klimatizacijske uređaje, ti uređaji, odnosno balkoni, ostaju takvi kakvi jesu jer zakon ne djeluje retroaktivno", istaknula je nedavno za RTL Danas predsjednica Upravnog odbora Udruge Upravitelj Andrea Markešić.

Drugim riječima, sve dok klima radi, dobro je. Ne morate je micati. Ako se klima u međuvremenu pokvari, novu nećete moći staviti na njezino mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STIŽU KAZNE ZA SVE /

Brojat će se prekršaji, a pričuva rasti: Evo što više nećete smjeti čak ni u svom stanu

Image
STIŽU KAZNE ZA SVE /

Brojat će se prekršaji, a pričuva rasti: Evo što više nećete smjeti čak ni u svom stanu

"Kad zakon stupi na snagu, više nećemo stavljati klime na pročelja, niti ćemo stare klime koje se pokvare mijenjati novima na pročelju, jer kazne su prevelike i ne želimo ih plaćati", kaže vlasnik tvrtke za servis i prodaju rashladnih uređaja Ivan Vranek.

Kazne do 10.000 eura

Za tvrtku kazna ide i do 10.000 eura. Kaznu plaća i monter, ali i vlasnik stana od tisuću do pet i pol tisuća eura. Najveći problem, kažu monteri, bit će onima koji vanjsku jedinicu nemaju gdje drugdje postaviti. U ministarstvu tvrde da uvijek postoje opcije.

"Tehnologija danas već odavno poznaje unutarnje pomične klima uređaje. Može se postaviti unutarnja jedinica, u sobu se postavi jedinica, ona funkcionira, na tržištu se može kupiti takva jedinica", ističe državni tajnik u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i imovine Željko Uhlir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se svi drže zakona, kontrolirat će komunalni redari, ali i sami susjedi, pa čak i prolaznici na koje država ozbiljno računa. Jer pravila su jasna, a kazne goleme.

Više o novostima ovog zakona pogledajte u prilogu Marka Šiklića: Minimalna cijena pričuve 36 centi, brojat će se i naplatiti svaki prekršaj

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo