'MIG-OVI NISU PODIGNUTI' / Novinari rešetali Banožića i Hranja - zašto nismo srušili letjelicu? 'Snimili smo je našim radarima'

Image
Foto: N1 screenshot

Mario Banožić o padu letjelice na Jarunu

11.3.2022.
10:56
N1 screenshot
VOYO logo

Sinoć je u Zagrebu pala letjelica ruske proizvodnje, a trenutno nije poznato je li riječ o dronu u posjedu Rusije ili Ukrajine.

O čitavoj situaciji govori ministar obrane Mario Banožić koji je zakazao presicu s početkom u 11 sati. Kazao je kako su u suradnji sa susjednim zemljama, članicama NATO-a krenuli istraživati u dva smjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan je nastavak istraživanja na samom mjestu događaja. Moramo naći podatke o zadanim ciljevima koje je ona trebala završiti. S druge strane, imao sam razgovor s glavnim tajnikom NATO-a i susjednim zemlja, rekao je Banožić.

"Ono što sigurno znamo jest da je letjelica došla iz Mađarske brzinom od 1000 km/h. To je sve što možemo reći", rekao je Banožić. "Želimo poslati poruku građanima da ovo vjerojatno nije bila prijetnja Hrvatskoj. Prikupili smo dosadašnje podatke i očekujemo da ćemo prikupiti podatke s letjelice", rekao je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Prilično ozbiljan incident'

Načelnik glavnog stožera Robert Hranj kazao je kako je ovaj incident poprilično ozbiljan te kako preostaje istraga. "U intenzivnim smo kontaktima sa zapovjednicima u NATO-u. Vjerojatno će razmjena informacija olakšati da saznamo o čemu se radi. Naši stručnjaci analiziraju letjelicu i njene podatke leta", rekao je.

U ovom trenutku ne znamo čija je letjelica, kazao je Hranj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su Banožića i Hranja pitali jesmo li zamijetili dron i zašto nismo reagirali. Ministar Banožić je kazao kako treba sagledati vrijeme koliko se letjelica nalazila u hrvatskom prostoru. "Od ulaska do pada prošlo je kratko vrijeme. To treba provjeriti sa susjedima. Ne možemo još reći odakle je letjelica poletjela. Moj razgovor s mađarskim kolegom je bio u tom smjeru. Oni u ovom trenutku imaju sastanak i očekujem da nas još danas izvijeste", rekao je.

"Mi smo letjelicu snimili našim radarima, vjerojatno radar sa Sljemena. Ne možemo komentirati druge zemlje", kazali su na pitanje jesu li nas Mađari upozori. "MIG-ovi nisu podignuti", kazali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VODEĆI STRUČNJAK OBJAŠNJAVA /

Što točno radi dron koji je pao na Jarunu, kamo je išao i kako je moguće da ga sustavi nisu primijetili: 'Samo jedan scenarij ima smisla'

Image
VODEĆI STRUČNJAK OBJAŠNJAVA /

Što točno radi dron koji je pao na Jarunu, kamo je išao i kako je moguće da ga sustavi nisu primijetili: 'Samo jedan scenarij ima smisla'

Nije upozorenje Hrvatskoj?

"Imamo razgovore o tome što se točno događalo u mađarskom prostoru. Voljeli bismo detektirati kako su sugerirale ostale NATO članice, rekao je Banožić.

Predstoji detaljna istraga, ne želim komentirati druge države niti NATO, dodao je Hranj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih to gledao kao upozorenje Hrvatskoj. Molio bih da ne dođe do uzbunjivanja javnosti. Mogu se postavljati razne teze. Ja sam ih od jutros u 1, kada samo došao tamo, do sada imao barem 10. Moramo utvrditi je li to bilo upozorenje, prikupljanje podataka, tehnički problem ili neki peti problemu. Te teorije mogu sada samo uznemiriti javnost. Moramo biti svjesni da prikupljamo podatke o nekoliko dijelova koji su pali.

Na upit novinara Hranj je rekao da "nije podignuta spremnost protuzračne obrane, no posade su na protuzračnoj obrani uvijek na visokoj spremnosti od 15 minuta"."To je jedan od najvećih prioriteta kada govorimo o modernizaciji", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kamo je letjela?

Banožić je podsjetio da posljednjih 20-ak godina nije bilo intenzivnog ulaganja u vojsku, no da se to sada promijenilo. "Premijer je obavio jutros razgovore s dužnosnicima iz ostalih zemalja i predsjednikom RH", dodao je.

Hranj je rekao da su oružane snage spremne za izvršavanje svojih zadaća. "Računamo na migove i na protuzračne helikoptere. Ovo je ozbiljan incident koji ćemo morati istražiti u svim smjerovima", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banožić i Hranj su otkrili da su za letjelicu doznali nakon pada. "Realno što bismo mogli napraviti u tih sedam minuta?", zapitao se ministar.

General Hranj je rekao da je letjelica išla smjerom mađarska granica - Koprivnica - Gajnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo