MARIĆ O AFERI DNEVNICE: / 'Provjeravamo troškove svih državnih tvrtki i agencija'

Image

Nakon slučaja s isplatama dnevnica, Ministarstvo državne mirovine odlučilo je provjeriti kakvo je stanje u državnim tvrtkama te je od 49 strateških tvrtki zatražilo podatke o troškovima od 2010

11.3.2017.
22:18
VOYO logo

Najavljeno je da će Ministarstvo isti zahtjev poslati idući tjedan i u državne agencije.

Popis zaloga na nekretninama, troškova reprezentacije, službenih putovanja, odvjetničkih usluga, otpremnina, donacija, bonusa i stimulacija članovima Uprave - trgovačka društva moraju predati do 24. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar državne imovine Goran Marić rekao je da se to pokazalo nužnim "s obzirom na sve izraženije otuđivanje uprava i nadzornih odbora od države kao vlasnika, ali i sve izraženijeg neformalnog utjecaja na poslovne odluke tih društava".

Podsjetio je kako "smo svjedočili zahtjevima za više milijunske bonuse u Hrvatskim šumama i tvrtki APIS IT, kraljevskim otpremninama u HBOR-u i Hrvatskim željeznicama". No, ustvrdio je Marić, još je slučajeva o kojima se malo zna - kao na primjer stotine nepotrebnih putovanja na kongrese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država kao vlasnik mora pokazati odgovornost, istaknuo je ministar državne imovine Goran Marić u izjavi za HRT.

U Mostu podržavaju takve analize. Smatram da imamo dovoljno vremena, tri i pol godine još ispred nas i da se to apsolutno mora napraviti, istaknuo je Božo Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP je najavio da će podržati ministra Marića, ali pod jednim uvjetom - da se vremenski proširi na zadnjih 10 godina. Da ne ispadne da se želi politički obračunavati s upravama koje je postavila naša Vlada, nego da stvarno pogleda što se događalo u 10 godina pa da usporedimo, rekao je saborski zastupnik Arsen Bauk.

No, ministar Goran Marić smatra da je sedam godina optimalno vrijeme. Ne možemo se vraćati 25 godina unatrag, a ni zadnje tri godine ne bismo dobili prave pokazatelje. Zato mislimo da je 7 godina, od 2010.-2016. dovoljna baza podataka na osnovi koje će se moći donositi racionalne, zdrave odluke, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo