POVJERENSTVO ODLUČILO: / Dalić i Marić povrijedili su načela obnašanja javne dužnosti, ali ništa od kazne

Image
Foto: N1

Nakon šest sati sjednice i sat vremena glasovanja, Povjerenstvo je većinom galsova donijelo svoju odluku

3.12.2018.
13:45
N1
VOYO logo

U podne je započela sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na kojoj će, uz ostalo, Povjerenstvo donijeti odluke o mogućem sukobu interesa u slučaju Agrokor ministra financija ZdravkaMarića i bivše potpredsjednice Vlade MartineDalić.

Uoči Marićeva očitovanja pročitan je iskaz o njegovu slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U nemalom broju citiranja i tumačenja iskaza pojedinih sudionika svih ovih sastanaka sam prilično ostao zatečen. Ostavit ću samome sebi na raspravu i razmišljanje zašto je netko na taj način iznosio informacije koje su lako provjerljive, a dobrim dijelom nisu na snazi i nisu istinite, poglavito mene kao operativnog kontakta radne skupine. Želim opovrgnuti informacije koje su se pojavile u javnom prostoru da sam zatajio neke sastanke na kojima sam bio nazočan, a o kojima se nisam očitovao na prethodnom Povjerenstvu", rekao je, između ostalog, Marić, prenosi N1.

Ministar tvrdi da se nije aktivno uključivao u rješavanje problema u Agrokoru niti je sudjelovao u donošenju odluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalić stigla nakon Marića

"Ja svojim postupcima nisam ni na koji način pogodovao ili stavljao privatni interes ispred javnog", poručio je Marić.

Otkriva da mu je jedan dio stranke sugerirao da se izuzme iz odlučivanja o Agrokoru, dok su mu drugi govorili da se ne smije izuzeti i učiniti sebe nesposobnim ministrom financija. "To su sve okolnosti koje rezultiraju time da što god ja učinio - nije bilo dobro", rekao je Marić pred Povjerenstvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Marićevog očitovanja na sjednicu je stigla Martina Dalić.

Image
Foto: N1 screenshot

Prije objave odluke Povjerenstva, izvjestiteljica je zaključila: "Dužnosnica nije okupila neformalnu radnu skupinu, već je to bio koalicijski dogovor. Članovi skupine su od premijera zamoljeni za diskreciju. Nismo utvrdili interesnu povezanost Dalić s članovima radne skupine."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Martina Dalić u pisanom očitovanju smatra da se predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Nataša Novaković u ovom slučaju jer je radila za Hrvatsku udrugu poslodavaca (HUP). U pismenom očitovanju Povjerenstvu, Dalić je napisala i da Matić, Ramljak, Korunić nisu njeni prijatelji, a da Bricelja i Besaka nikada ranije nije upoznala.

Dalić je rekla da nije poznavala nikoga od četiri pravna stručnjaka koji su sudjelovali na sastanku za Agrokor, kojim je predsjedao premijer Andrej Plenković. Njena je veza s odvjetnikom Šavorićem, tvrdi, nikakva. U očitovanju pred povjerenstvom kazala je kako je irelevantno što je koristila adresu Hotmaila te da nije ništa skrivala. Tu adresu, kaže, koristi više od 10 godina i jedna je od 4 adrese koje koristi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka nakon 7 sati saslušanja i vijećanja

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku da su Martina Dalić i Zdravko Marić, vezano za slučaj Agrokor, povrijedili načela obnašanja javne dužnosti.

Nakon šest sati sjednice i sat vremena glasovanja, Povjerenstvo je većinom galsova donijelo svoju odluku. Ipak, bitno je naglasiti, kako za povredu obnašanja javne dužnosti nije predviđena nikakva kazna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo je zaključilo da je Marina Dalić povrijedila Zakon o sprječavanju sukoba interesa jer, unatoč iskazanom velikom interesu javnosti, nije navela imena članova neformalne radne skupine koju je Vlada okupila u rješavanju problema u Agrokoru, čime je došlo do propuštanja transparentnog postupanja dužnosnice, kazala je predsjednica povjerenstva Nataša Novaković.

Dalić je povrijedila Zakon o sprečavanju sukoba interesa jer na upit zastupnika u Hrvatskom saboru, na tematskoj sjednici Odbora za gospodarstvo, nije navela imena vanjskih stručnjaka koje je Vlada okupila za rješavanje problema u Agrokoru i izradi zakonodavnog okvira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na taj je način, smatra Povjerenstvo, ona propustila postupiti vjerodostojno kao što je, zbog toga što je Vladi predložila Antu Ramljaka za izvanrednog povjerenika u Agrokoru unatoč svojim saznanjima da je on bio član neformalne radne skupine za izradu nacrta zakona, propustila odgovorno postupiti.

U slučaju ministra Marića, Povjerenstvo je zaključilo da je povrijedio načela djelovanja dužnosnika propisanih Zakonom o sprječavanju sukob interesa jer je na sastanku, na kojem se raspravljalo o tome tko će biti izvanredni povjerenik za Agrokor, s obzirom na svoju povezanost s Agrokorom u kojem je radio, propustio zaštiti vlastitu vjerodostojnost i nepristranost u obnašanju javne dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Povjerenstvo je obnovilo postupak protiv njih dvoje nakon što je u javnost procurio iskaz Martin Dalić pred Uskokom, po kojemu je Marić sudjelovao na više sastanaka vezanih uz Agrokor nego što je priznao.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo