NOVA PRAVILA OD OŽUJKA / Marić gasi pristup stranim internet kladionicama: 'Isto su učinile brojne zemlje'

Image
Foto: Igor Kralj/Patrik Macek/Pixsell

Prije same zabrane, Vlada mora odnijeti detaljan opis nadležnoj agenciji HAKOM zašto se neka stranica blokira

24.1.2019.
14:03
Igor Kralj/Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Hrvati na stranim internet kladionicama ostave oko tri milijarde kuna. No to će se uskoro promijeniti. Od ožujka će i Hrvatska, kao i brojne druge europske zemlje, blokirati pristup stranim kladionicama koje ne posluju u skladu s našim zakonima.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U javnoj raspravi je prijedlog pravilnika koji to omogućava. Kladionice se izrijekom ne navode, ali blokirat će se oni koji nude "robu i usluge putem interneta, omogućuju uplate građana i ne posluju u skladu s propisima koji uređuju njihovu djelatnost u Hrvatskoj".

Izmjene općeg poreznog zakona koje su prethodile tom pravilniku, izazvale su dosta pomutnje u javnosti i otvorilo pitanje hoće li Porezna uprava gasiti i internet portale ako 'štete zajednici'. Razlog je dosta neodređena odredba u zakonu koja glasi: "Ako se određena gospodarska djelatnost obavlja uz izbjegavanje ispunjavanja zahtjeva reguliranih odredbama posebnog propisa koji uređuje tu djelatnost, te se tako ostvaruju nepripadajuće porezne pogodnosti ili izaziva teško nadoknadivu štetu za društvenu zajednicu, nadležno tijelo može izdati nalog o zabrani daljnjeg rada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne radi se samo o poreznom pitanju, nego i činjenice da se malodobne osobe mogu kladiti na internet kladionicama jer posluju bez kontrole. Isto su učinile i brojne druge zemlje", rekao je ministar financija Zdravko Marić za 24sata.

Prije same zabrane, Vlada mora odnijeti detaljan opis nadležnoj agenciji HAKOM zašto se neka stranica blokira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo