gradska skupština / Bandić odbio HDZ-ove amandmane; Rasprava o GUP-u završila, sjednica se nastavlja sutra

Na stranici Skupštine službeno je objavljeno očitovanje gradonačelnika o amandmanima HDZ-a. Sve ih je odbio

10.2.2020.
21:48
VOYO logo

Iako je rasprava o izmjenama i dopunama GUP-a Zagreba u ponedjeljak završila nakon gotovo 12 sati, o GUP-u se nije glasalo jer je predsjednik Skupštine prekinuo sjednicu i nastavak zakazao za sutra.  

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u završnom je govoru, koji je izazvao brojne replike zastupnika, poručio kako ne želi polemizirati o viziji grada jer "svatko ima svoju viziju koju treba poštivati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam viziju i samo tu viziju mogu prepoznati građani. To je taj mali problem i to je teško zaslužiti", rekao je gradonačelnik.

Ustvrdio je da su odustali od amandmana jer u suprotnom ne bi postojala totalna transparentnost te dodao da će sve zaprimljene prijedloge građana razmotriti kao inicijativu za novu izmjenu i dopunu GUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnu javnost pozvao je da iskoristi utjecaj na donošenje propisa i da Ministarstvo graditeljstva donese novi pravilnik o sadržaju i mjerilima, kartografskim prikazima…..

Ono što je prošlo proceduru nije savršeno, ali smo plesali po pravilima koja smo imali

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik je ustvrdio i da ono što je prošlo proceduru nije savršeno, ali da su "plesali po pravilima koja su imali". "Bolje i ovo nego ne imati nikakav GUP", dodao je.

"Da angažiram svu europsku struku uvijek će biti - sto ljudi, sto ćudi i nikada neće svi biti zadovoljni. I kad ćemo donijeti nove izmjene, opet neće svi biti zadovoljni", ocijenio je Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da je njegov govor izazvao brojne replike predsjednik Skupštine Drago Prgomet predložio je prekid sjednice, što je većinom prihvaćeno te je nastavak sjednice zakazan za utorak, 11. veljače u 10,30 sati.

"Jutro je pametnije od večeri", odgovorio je  Prgomet na upit novinara zašto je prekinuo sjednicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jerković: Žao mi je što se GUP ispolitizirao

Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Sanja Jerković u završnoj riječi je rekla da joj je žao što se GUP ispolitizirao i što se provukla misao da se radi o nečem opasnom te da se na brzinu htjelo nešto provući bez znanja javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj dokument to ne zaslužuje", rekla je ta ustvrdila da izmjenama i dopunama taj dokument nije mijenjao osnovnu koncepciju.

Zastupnici su o izmjenama i dopunama GUP-a raspravljali od 10 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je osma točka od sveukupno 47 koliko ih je na dnevnom redu.

Mikulić: HDZ neće podržati GUP ako se ne prihvate naši amandmani

 Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić u ponedjeljak je, nedugo nakon što je gradonačelnik Milan Bandić u Gradskoj skupštini odbio svih 11 HDZ-ovih amandmana na izmjene GUP-a, ponovio kako u HDZ-u očekuju da se ti amandmani usvoje jer u suprotnom njegovi zastupnici neće podržati GUP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "HDZ će ostati pri svojim amandmanima. To je konstruktivan prijedlog i ne vidim nijedan razlog da se amandmani ne usvoje. Amandmani su zasnovani na zakonu, sve ono što je za dobrobit razvoja Grada Zagreba i očekujemo da se ti amandmani usvoje. U suprotnom, zastupnici HDZ-a jednostavno ne mogu podržati prijedlog GUP-a zato što bez ovih amandmana nije na onoj razini na kojoj bi trebao biti", izjavio je Mikulić.

 Novinari su ga u zagrebačkoj Dubravi, gdje HDZ slavi 30. obljetnicu tog gradskog ogranka, pitali i je li predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković od tamo zvao predsjednika Gradske skupštine i zatražio prekid skupštinske sjednice do sutra, na što je Mikuć odgovorio kako je sjedio uz Plenkovića i nije primijetio da je zvao Prgometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Na vijest da je Bandić pismenim putem obavijestio zastupnike da neće prihvatiti HDZ-ove amandmane na GUP kazao je kako je to "proceduralna priča".

 "Onog trena kada završi rasprava o amandmanima tada se kreće u proceduru glasanja o svakom amandmanu pojedinačno i glasuju zastupnici. Nema tu pismeno - nepismeno. Kada će biti glasovanje to ćete morati pitati predsjednika Skupštine", rekao je Mikulić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Upitan hoće li sve ovo dovesti do kraja suradnje između Bandića i HDZ-a, odgovorio je kako koalicijski partneri na jednoj točki ne trebaju raskidati ili eventualno samo dogovarati koaliciju.

 "Imamo točaka gdje se slažemo i točaka gdje se ne slažemo, a sve je za dobrobit i razvoj Grada Zagreba", zaključio je Mikulić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Inače, predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića novinari su u ponedjeljak navečer prvi izvijestili da je Bandić odbio svih 11 amandmana koje je gradski HDZ podnio na GUP, na što je kazao kako će vidjeti kako će se stranka postaviti prema tome.

 "Ne znam, sad ćemo vidjeti", rekao je Plenković u zagrebačkoj Dubravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ilijaš: HDZ ostaje pri svojim amandmanima o GUP-u

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Kazimir Ilijaš izjavio je u ponedjeljak da HDZ, unatoč tome što je zagrebački gradonačelnik odbio njihovih preostalih 11 amandmana na Generalni urbanistički plan Zagreba, oni ostaju pri svojim amandmanima jer su, kako je rekao, doneseni u skladu sa statutom i poslovnikom.

"Zaprimili smo zaključak u kojem je navedeno da naši amandmani nisu prošli određenu proceduru. Kad bi tome bilo tako, onda svi amandmani ne bi imali smisla, oni se mogu podnijeti do zaključenja rasprave. Mi ostajemo pri svojim amandmanima, oni su doneseni u skladu sa statutom i poslovnikom", rekao je Ilijaš novinarima u pauzi sjednice Gradske skupštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je i da će njihova podrška GUP-u ovisiti o tome kako će proći njihovi amandmani. Ako ih podrže Bandićevi zastupnici, onda će i oni podržati GUP. U protivnom, neće ga podržati, što su istaknuli i ranije.

"Ostajemo pri svojim amandmanima i to je naš konačni stav. Što se tiče drugih opcija koje uključuju povlačenje GUP-a sa sjednice, do toga može doći, to je stvar svakog kluba. Ali to morate pitati njih, naš je stav poznat", rekao je Ilijaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi i da ih nitko iz vrha stranke nije nazvao ili im dao upute kako bi trebali glasati u slučaju da amandmani budu odbijeni.

Bandić odbio amandmane

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odbio je u ponedjeljak preostalih 11 HDZ-ovih amandmana na izmjene i dopune zagrebačkog GUP-a jer nisu bili u javnoj raspravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Gradonačelnik je razmotrio preostalih 11 amandmana Kluba gradskih zastupnika Hrvatske demokratske zajednice te iste ne prihvaća iz istih razloga iz kojih je povukao i vlastite amandmane", stoji u gradonačelnikovu očitovanju na amandmane.

 Iako su amandmani podneseni u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju i Poslovnikom zagrebačke Skupštine, gradonačelnik ističe da isti nisu prošli odgovarajuću proceduru, a koja se prvenstveno odnosi na sudjelovanje stručne i druge zainteresirane javnosti, te ne odražavaju stručni stav izražen u Konačnom prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju GUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Gradonačelnik je ujutro na početku sjednice povukao iz postupka vlastitih šest amandmane, Klub gradskih zastupnika njegove Stranka rada i solidarnosti te Zelene liste povukli su 65 podnesenih amandmana, a Klub HDZ-a tada je povukao četiri od 15 podnesenih amandmana.

Image
Foto: RTL.hr

Maratonska rasprava

Ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Ivica Rovis, ustvrdio je da nijedan zastupnik na izmjene GUP-a nije predao nijednu primjedbu, što su oporbeni zastupnici odbacili kao laž.

Naglasio je i da je taj Zavod isključivo kompetentan govoriti i donositi taj plan, ističući da se radi o instituciji koja je osnovana kroz zakon.

Mrak-Taritaš Rovisu: Da meni moj šef podnese toliko amandmana, pokrila bih se po ušima i donijela ostavku

Upitao je zastupnike zašto ne vjeruju stručnim izvođačima GUP-a nego ga amandmanima žele mijenjati, na što mu je zastupnica Anka Mrak-Taritaš odgovorila da oporba nije ni podnijela amandmane. "Da meni moj šef podnese toliko amandmana, ja bih se pokrila po ušima i donijela ostavku", rekla je.

Ana Stavljenić Rukavina, predsjednica Kluba gradskih zastupnika "Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti" i "Zelene liste" apelirala je, kao i zamjenice gradonačelnika, da se GUP usvoji "kao jedino rješenje koje sada možemo koristiti", kao i to da svi amandmani budu povučeni.

Naglasila je kako amandmani koje su podnijeli pa povukli, nisu amandmani Kluba nego građana koje su podnijeli u javnoj raspravi. "Sada su povučeni, ali će se imati na umu kada će se napraviti novi pravilnik i novi GUP temeljen na tom novom pravilniku", dodala je.

Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Sanja Jerković smatra da je "potrebno promišljati transformaciju područja hipodroma i Velesajma na bolje".

Kaže i da propisano u planu, ne mora samim time biti i izvršeno. "Stoga dopustite da ovom izmjenom pripremimo Grad Zagreb za bolju budućnost", poručila je. 

Renato Petek u ime Kluba nezavisnih zastupnika rekao je da se zalažu da se takav dokument odbaci i da se krene u izradu novog sa stručnim podlogama jer će ovaj, smatraju, negativno utjecati na Zagreb.

Petek: Nepovratno uništavanje grada, nepravdu neće biti moguće ispraviti

"To će biti nepovratno uništavanje jednog dijela grada i više se neće moći ispraviti nepravda. Svatko tko digne ruku za takav prijedlog bit će zapamćen da je direktno bacio rukavicu struci, negativno utjecao na urbanizam Zagreba i potrebe građana", poručio je.

Ističe kako GUP donosi gradnju benzinskih postaja u vodozaštitnom području, stadiona bez natječaja, podzemnih garaža..."Gradonačelnik treba biti čuvar javnog interesa, no u ovom dokumentu to ne možemo vidjeti", naglašava Petek.

Vladimir Ferdelji rekao je da nema nijedne stručne udruge, od fakulteta do društva arhitekta, koje nisu uputile primjedbe na ovaj prijedlog GUP-a, no unatoč tome primjedbe nisu usvojene, prijedlog nije poboljšan te zastupnici i dalje o njemu glasaju.

Ferdelji: Pisani prijedlog "u plavu kantu" za reciklažu

Njihov klub će, kaže, spasiti ono što se spasiti da tako da će staviti pisani prijedlog u plavu kantu. "Makar ćemo to reciklirati“, dodao je.

U ime GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš smatra da je, što se tiče izmjena GUP-a, najveći problem to što je ukinuta obveza izrade urbanističkih planova uređenja.

SDP-ov Zvane Brumnić opisao je kako je "Bandić ulovio HDZ u klopku".

"Ulovio ih je u klopku koju koriste lovci na majmune. To ide tako da iskopate rupu, ubacite rižu i nešto što taj majmun mora uhvatiti. I onda više majmun ne želi pružiti ruku van jer više ne želi pustiti ono što je uhvatio. Tako i gradonačelnik, da ulovi svoje partnere da budu dobri", slikovit je bio Brumnić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo