'IZGUBLJENI U PRIJEVODU' / Manji PDV ugostitelje je bacio u euforiju. Nekoliko mjeseci kasnije ništa im nije jasno

Na meniju je trenutačno, barem dok se ne razjasne detalji, samo čušpajz

6.10.2019.
21:45
VOYO logo

Dok se čeka da Vlada potvrdi kako od nove godine ne ide na smanjenje opće stope PDV-a s 25 na 24 posto, čime bi HDZ prekršio predizborno obećanje, ali i ostavio više novca za plaće i projekte, najava smanjenja stope PDV-a na hranu u ugostiteljstvu s 25 na 13 posto kod ugostitelja je izazvala euforiju.

Poručili su tada kako će se odužiti za taj potez Vlade. Prije svega povećati plaće radnicima i sniziti cijene. Dva mjeseca poslije, ugostitelji zbunjeni. Ne znaju još, kažu, na što će točno PDV biti snižen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je jelo?

Smrznuta ili svježa hrana, piće ili kolači? Ugostitelji su "izgubljeni u prijevodu".

''Dogodilo se to da je sad ubačena neka definicija da se smanjuje PDV na jelo u ugostiteljskim objektima'', kaže predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić. ''Europsko zakonodavstvo jasno definira što je to hrana, u ovom slučaju jelo, je li to po Klaiću samo ono što se žvače, jesu li to sladoledi – nisu, je li juha jelo, je li spadaju i slastičarne u to, catering? Gdje smo, što smo, tko smo? Tko sam ja uopće? Ništa ne znam više''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Vlada u srpnju popustila i pristala smanjiti PDV na hranu ugostitelji su najavili svoj prvi potez - povećanje plaća radnicima. I tu su, poručuju, pred zidom.

''Onda ćemo moći povećati plaće kuharima na stanicama salata i glavnih jela, ne kuharima na juhama. Ništa ne znam'', posve je zbunjen Jakominić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijena hrane je takva kakva je"

Građani smatraju da niži PDV treba donijeti i niže cijene u restoranima. Ugostitelji priznaju da su na pojedinim lokacijama cijene nerealne, ali ni po tom pitanju za sada ne mogu, tvrde, napraviti konkretne poteze.

''Cijena hrane je takva kakva je. Znači smanjivanjem hrane, odnosno, ponude u lokalima ovisi i o ljudima koji distribuiraju tu robu. Znači, morao bi se dogoditi jedan domino-efekt da to ide od početka do kraja'', kaže Sandro Lojić, vlasnik konobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovni je problem, zaključuju i ovdje, što nitko ne zna na koje će proizvode PDV uopće biti snižen. Koliko će što koštati i što će se posluživati. Na meniju je trenutačno, barem dok se ne razjasne detalji - samo čušpajz.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo