MANJE NOVCA ZA DJEČJE IZLETE, ZAŠTITU OKOLIŠA, PREGLEDE BRANITELJA... / Evo na čemu je sve Vlada odlučila štedjeti

Image
Foto: Robert Anić / PIXSELL

Državna se potrošnja sveukupno neće smanjivati, ali bi izdaci za opće javne usluge trebali biti niži za 1,7 milijardi kuna, koliko na primjer odlazi za branitelje i upravu zajedno

9.5.2020.
13:12
Robert Anić / PIXSELL
VOYO logo

Vlada je rebalansom proračuna preusmjerila 12 milijardi kuna iz raznih resora u resore financija i rada. Kažu da zbog toga neće trpjeti investicije, iako su zbog epidemije koronavirusa mnogi poslovi na čekanju. No, podaci čak govore da domaće gospodarstvo nije, poput ostalih europskih zemalja, pretrpjelo velike padove zbog karantene u Kini pa nam je u prva dva mjeseca izvoz i uvoz rastao nešto više od pet posto, piše Večernji list.

Image
MINISTAR FINANCIJA OTVORENO: /

'Teško da ćemo u Hrvatskoj imati brz oporavak od krize'

Image
MINISTAR FINANCIJA OTVORENO: /

'Teško da ćemo u Hrvatskoj imati brz oporavak od krize'

Državna potrošnja se generalno neće smanjiti

Državna se potrošnja generalno neće smanjivati, ali bi izdaci za opće javne usluge trebali biti niži za 1,7 milijardi kuna, koliko na primjer odlazi za branitelje i upravu zajedno. Obrana ostaje bez dvjestotinjak milijuna kuna, javni red i sigurnost bez 130 milijuna, zaštita okoliša 432 milijuna kuna, opskrba vodom i stanovanje 432 milijuna kuna, obrazovanje 205 milijuna kuna, rekreacija, kultura i religija oko 230 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U resoru gospodarstva znatno su podebljali budžet ravnateljstva robnih zaliha, dodatnih stotinjak milijuna rezervirano je i za zajmove privatnom sektoru, ali se zato krešu stavke vezane za promociju izvoza, investicija, razvoj unutarnjih tržišta i trgovine, piše Večernji list.

Uštede Ministarstva hrvatskih branitrelja

Ušteda od 126,5 milijuna kuna u resoru hrvatskih branitelja odnosi se na projekte koji se trenutno ne mogu relizirati zbog protuepidemijskih mjera. Primjerice, Program obveznih dvodnevnih posjeta Vukovaru svih učenika osmih razreda osnovnih škola. Ministarstvo branitelja privremeno je, zbog epidemije, obustavilo i korištenje usluga javne ustanove “Dom hrvatskih veterana” u Lipiku gdje se provodi sveobuhvatna skrb o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Privremeno su obustavljeni i preventivni sistematski pregledi branitelja, a odustalo se i od uobičajenog obilježavanja obljetnica i mjesta stradavanja u Domovinskom ratu te gradnje pojedinih spomen-obilježja. Uštede u tom resoru ne odnose se na stečena prava hrvatskih branitelja i hrvatskih ratnih vojnih invalida pa sredstva za njih nisu smanjivana.

MORH će štedjeti na obukama i vježbama

MORH će štedjeti na planu obuka i vježbi, planova opskrbe radnom i zaštitnom odjećom, uštedama na vojno-linijskom prijevozu, opskrbi energentima, reduciranju nabave informatičke opreme, smanjenjem aktivnosti međunarodne suradnje...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture smanjilo je svoj proračun za 811 milijuna kuna. Primjerice, priprema i provedba projekata sufinanciranih sredstvima fondova EU smanjena je za 777 milijuna kuna, a od toga su sredstva za širokopojasni internet ove godine srezana za 257 milijuna kuna, na samo 9,5 milijuna kuna.

Telekomima je smanjena godišnja naknada za radiofrekvencijski spektar koja se izravno uplaćuje u državni proračun, i to 50 posto, pa će u proračun uplatiti oko 100 milijuna kuna manje nego što je bilo predviđeno. Radi se o naknadi koju telekomi plaćaju za korištenje radiofrekvenskijskog spektra potrebnog za rad mobilnih mreža. S druge strane, u tom je resoru povećana stavka za Hrvatsku regulatornu agenciju za mrežne djelatnosti čiji je pororačun povećan za 19 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manje koncesija turizmu

Nadalje, kako piše Večernji list, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike srezalo je svoj proračun za 806 milijuna, a najviše stavku Zaštita i očuvanje prirode i okoliša - za 563 milijuna kuna. Ondje računaju i na manji priljev novca iz EU fondova pa su i stavku Operativnog programa konkurentnost i kohezija smanjili za 200 milijuna kuna. Za razvoj sustava javne odvodnje i zaštite voda predviđeno je 321 milijun kuna manje od prvotno planiranih 1,3 milijarde kuna. Za gospodarenje otpadom na raspolaganju je 199 umjesto planiranih 838 milijuna kuna.

U Ministarstvu graditeljstva štedjeli su na zaposlenima i materijalnim rashodima, ali su povećane naknade građanima i kućanstvima na temelju osiguranja i druge naknade i to za 28,1 milijuna kuna. Za isplate građanima za štete od potresa predviđeno je dodatnih 78,9 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo turizma nakon rebalansa će raspolagati s 207 milijuna kuna umjesto planiranih 248 milijuna. Među ostalim dobit će osam milijuna kuna manje jer su turističke kompanije do kraja godine oslobođene naknade za korištenje koncesije na turističkom zemljištu u kampovima.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo