UHIĆEN U MEĐUGORJU / Mamić ostaje u pritvoru do sutrašnjeg ročišta pred Sudom BiH: 'Reći ću da sam protiv izručenja!'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Prema proceduri, za Mamića će Sud BiH utvrditi posjeduje li bosanskohercegovačko državljanstvo

14.6.2018.
16:39
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

NOVO!

Dinamov savjetnik Zdravko Mamić bit će zadržan u pritvoru Suda BiH tijekom noći gdje će se u petak održati ročište po zahtjevu Hrvatske za njegovim izručenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila je varijanta da se danas održi ročište, ali će ipak biti sutra", rekao je za Hinu Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić.

Pojasnio je kako je njegov klijent dovezen u prostorije državne policijske agencije SIPA-e, čiji su ga pripadnici tijekom dana lišili slobode, nakon čega će biti prebačen u Sud BiH i zadržan do održavanja ročišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema ranijim najavama sam Mamić, ali i njegov bosanskohercegovački odvjetnik Rajić najavili su da će se usprotiviti njegovu izručenju koje je od BiH zatražila Republika Hrvatska temeljem sporazuma o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima.

Prema proceduri, za Mamića će Sud BiH utvrditi posjeduje li bosanskohercegovačko državljanstvo, te će se on izjasniti protivi li se izručenju Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RANIJE!

Pripadnici državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitile su u Međugorju savjetnika GNK Dinama Zdravka Mamića po međunarodnoj tjeralici koju su za njim raspisale vlasti Republike Hrvatske te će ga odvesti u Sud BiH gdje će se on izjasniti o tome želi li biti izručen Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Policija je gospodina Mamića lišila slobode. On će tijekom dana biti predan u nadležnost Suda BiH", potvrdili su za Hinu iz SIPA-e. 

Prema proceduri, za Mamića će Sud BiH utvrditi posjeduje li bosanskohercegovačko državljanstvo, te će se on izjasniti protivi li se izručenju Hrvatskoj. Mamić je u nekoliko javnih istupa rekao da ne želi ići u zatvor u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mamić ima dvojno državljanstvo a po ustavnim odredbama BiH, vlasti te zemlje ne izručuju svoje državljane. 

Nedugo nakon uhićenja, Mamić je dao prvu izjavu za javnost, točnije za BiH portal Klix.ba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Idem na sud. Ljudi koji su me došli privesti su se lijepo predstavili i sve je proteklo uredu. Ja sam im rekao da sam ih očekivao. To zna cijela nacija, moraju me identificirati jer je raspisana potjernica", kazao je Mamić.

On je izjavio da će na Sudu reći kako je protiv izručenja Republici Hrvatskoj koja je za njim raspisala međunarodnu potjernicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ću se na sudu izjasniti, reći tko sam, šta sam i gdje sam. I to je to, vraćam se nazad", dodao je Zdravko Mamić.

Njegov odvjetnik Zdravko Rajić izjavio je za Hinu da ne postoji temelj da se Mamić izruči Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodeći kako obrana još uvijek nema informaciju po kojim inkriminacijama je uhićen Mamić, odvjetnik Rajić je pojasnio kako će se tijekom dana održati sudsko ročište na Sudu BiH o zahtjevu Hrvatske za njegovim izručenjem.

"Ukoliko se radi o predmetu koji je nedavno presuđen u Hrvatskoj, tj. 6. lipnja ove godine, smatramo da nema osnove da se prihvati zamolba Republike Hrvatske vezano za izručenje s obzirom na odredbe Sporazuma za pružanje međunarodne pravne pomoći", rekao je Rajić za Hinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je da se odredbe toga sporazuma ne mogu retroaktivno primjenjivati. "S obzirom da se ugovor o međunarodnoj pravnoj pomoći ne može retroaktivno primjenjivati očekujemo povoljan ishod", dodao je odvjetnik.

Iz Suda BiH su pojasili za Hinu da još uvijek 'nije zakazano ročište u odnosu na Zdravka Mamića'. Najavili su da će javnost o ishodu tog sudskog ročišta biti informirana putem priopćenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravko Mamić je prošlog tjedna zajedno s još trojicom osoba proglašen krivim te je nepravomoćno osuđen na 6 godina i šest mjeseci zatvora zbog toga što je oštetio Dinamo i hrvatski proračun. Dan prije izricanja presude sklonio se u Međugorje.

Županijski sud u Osijeku je nakon toga izdao nalog Policijskoj upravi osječko-baranjskoj da raspiše domaću i međunarodnu tjeralicu za Zdravkom Mamićem. Za područje Europske unije izdan je europski uhidbeni nalog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo