kobna salmonela / Mali mesari trpe štetu zbog akcije ministra Tolušića: tvrde da im je promet pao za 50 posto!

Dok ministartvo poljoprivrede obavještava o još jednom slučaju piletine povučene iz prodaje zbog salmonela, hrvatski proizvođači sve se glasnije žale na poteze ministra Tolušića. Tvrde da im je posao pao za 50 posto

28.11.2016.
18:35
VOYO logo

Za domaće piliće u jednoj zagrebačkoj mesnici interes je sve manji nakon što je ministarstvo poljoprivrede objavilo da je u mesu pronađena salmonela infantis. No, vlasnik se poziva na hrvatski zakon i uredbu Europske komisije.

Image
ima li kraja? /

Novi slučaj salmonele u mesu: s tržišta povučena smrznuta pileća prsa

Image
ima li kraja? /

Novi slučaj salmonele u mesu: s tržišta povučena smrznuta pileća prsa

"U nalazima se pojavila salmonela infantis koja ne postoji u zakonima Hrvatske niti Europe, meso je bilo zdravstveno ispravno, ali sam ja greškom sustava došao na stranice ministarstva poljoprivrede i počela je na mene hajka, na moj mali obrt", tvrdi vlasnik klaonice i mesnice pilića Zlatko Antolković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posluje više od 30 godina i neispravnosti nije imao. Nakon pronalaska salmonele infantis promet mu je pao za 50 posto. Meso, kaže, testira na zakonom zabranjene dvije vrste salmonele. Da je to dovoljno smatra i veretinar.

"Salmonela enteritivis i salmonela tifimurium, nikakve druge salmonele ne podliježu sili zakona, to su salmonele koje nisu u zakonu, samo su dvije u zakonu", otkriva SrećkoKraljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti problem ima i Peturnina Ptuj. No, oni su već u svibnju na splitskom Prekršajnom sudu dobili oslobađajuću presudu nakon povlačenja piletine zbog sumnje u salmonelu infantis.

"U uzorcima naših proizvoda koji su analizirani pronađena je Salmonela infantis koja prema važećem zakonu nije definirana kao kriterij za sigurnost hrane. Ministarstvo poljoprivrede je trebalo, ukoliko je u međuvremenu došlo do promjena u kriterijima ocjenjivanja zdravstvene ispravnosti mesa peradi, isto zakonski i provesti", objavili su iz Peturnine Ptuj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U laboratoriju Hrvatskog veterinarskog zavoda ističu da je salmonela infantis jedna od 5 najučestalijih.

"Ona po učestalosti uzrokovanja salmonneloze kod čovjeka četvrta po redu", kaže voditeljica laboratorija za mikrobiologiju hrane Hrvatskog veterinarskog instituta AndreaHumski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija za hranu svojom procjenom rizika salmonelu infantis smatra opasnom, iako je ne spominju kao upitnu za meso peradi.

"Svima koji misle da ova salmonela nije štetna predlažem da od tog zaraženog mesa naprave ručak pa neka mi se jave sutra", poručuje ministar poljoprivrede TomislavTolušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok u ministarstvu ističu da se vode hrvatskom procjenom rizika, te da će i dalje na isti način postupati, proizvođači i prodavači tvrde zakon je jasan. Očito se pojam zdravstveno ispravne hrane treba jasnije definirati.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo