puno otvorenih pitanja / Mali dobavljači se pitaju: 'Zašto nam Agrokor još nije platio?' Evo što kažu u koncernu

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

'Agrokor, odnosno Konzum upravo povećava uvoz jaja, jabuka i mliječnih proizvoda', kaže Nenad Matić iz Zelene liste

4.7.2017.
10:42
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Tihomir Jaić iz Hrvatske udruge poljoprivrednika i Nenad Matić iz Zelene liste održali su zajedničku konferenciju za novinare ispred Agrokora, i govorili o dvije teme.

Prva tema je bila kašnjenje sa isplatom dugovanja malim dobavljačima Agrokora. Jaić podsjeća da je stečajni upravitelj Agrokora, Ante Ramljak, 8. lipnja govorio da će malim poljoprivrednicima i OPG-ovima ići isplata duga od 36 milijuna eura čim Agrokor dobije prvu, 100-milijunsku tranšu kredita teškog ukupno 480 milijuna eura. Jaić se zato pita, zašto im Agrokor još nije platio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga tema je povećanje uvoza poljoprivrednih proizvoda u prvih 6 mjeseci ove godine.

Matić tvrdi da prema njegovim informacijama s terena, Agrokor, odnosno Konzum upravo povećava uvoz jaja, jabuka i mliječnih proizvoda, umjesto da ih kupuje od domaćih. Tvrdi da će se pretjerani uvoz dokazati i brojkama, očekuje da će RH u prvih 7 mjeseci premašiti 10 milijardi kuna uvoza, a do kraja godine i 20 milijardi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok čekamo da Agrokor odgovori na ove optužbe, evo odgovora koji su našem reporteru Ivanu Vrdoljaku poslali jutros. 

"Do kraja tjedna imat ćemo više informacija o sudjelovanju drugih financijskih institucija u financijskom aranžmanu koji je potpisan s fondom Knighthead Capital Management i Zagrebačkom bankom, a iz kojeg je od prve tranše u iznosu od 100 milijuna eura dio već investiran u nove nabavke roba i usluga od brojnih dobavljača, kako bi Agrokorove kompanije sezonu odradile na najbolji mogući način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz sljedećih tranši novog financiranja dogovoren je iznos od 150 milijuna eura za plaćanje staroga duga dobavljačima i jasno su iskomunicirani svi koraci koji prethode isplati sredstava. Ti koraci su prije svega utvrđivanje točnog iznosa duga, zatim priprema jasnih kriterija isplate, zatim prihvaćanje tih kriterija od strane Privremenog vjerovničkog vijeća, potom priprema prijedloga plaćanja koju također odobrava Privremeno vjerovničko vijeće i na kraju isplata.

Sukladno navedenom, ne može se govoriti ni o kakvom kašnjenju u isplati starog duga, kao što od nekih interesnih skupina slušamo ovih dana, već se proces odvija u skladu s najavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Informacija s rokovima u kojima će ovi koraci biti odrađeni bit će prezentirana Privremenom vjerovničkom vijeću u srijedu 5. srpnja.

Ukoliko sve bude išlo prema planu, očekujemo da bi plaćanja prema OPG-ovima te drugim mikro dobavljačima mogla ići, kao sto je i bilo rečeno, do kraja srpnja“, poručuju iz Agrokora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo