o uhićenjima / Malenica za RTL Danas odgovara je li mu neugodno zbog suradnje HDZ-a s Bandićem: 'Ja samo mogu reći da se HDZ jasno opredijelio za borbu protiv korupcije'

Zašto se s uhićenjima čekalo dosad, kako gleda na suradnju HDZ-a s Milanom Bandićem i hoće li sve na kraju ostati medijski spektakl bez pravosudnog epiloga

2.7.2021.
18:55
VOYO logo

Zašto se s uhićenjima čekalo dosad, kako gleda na suradnju HDZ-a s Milanom Bandićem i hoće li sve na kraju ostati medijski spektakl bez pravosudnog epiloga - na sva ta pitanja za RTL odgovara prvi čovjek pravosuđa Ivan Malenica. S ministrom je razgovarala Marina Brcković.

Ministre, kada ste vi saznali za ove istrage?

Za same istrage, odnosno uhićenja saznao sam iz medija. Dakle, radi se o višemjesečnoj pripremanoj akciji policijskog Uskoka i Uskoka.

Kako je moguće da istrage toliko dugo traju kada znamo za sve ove muljaže pokojnog gradonačelnika Bandića s adventskim kućicama?

Nadležna tijela su provodila izvide. Izvidi su tajni i istraga je tajna. Tako da su oni u datom trenutku procijenili, pretpostavljam kad postoje određeni dokazi, da onda krenu s uhićenjima i istragom.

Dakle, vi tvrdite da to nije namjerno tempirano?

Ja tvrdim da to nije namjerno tempirano i da tu ne postoji nikakav politički tajming. 

A zašto se s tim onda nije krenulo ranije?

To je pitanje za njih. Tu Ministarstvo pravosuđa i kao ministar uprave vam ne mogu dati odgovor na ta pitanja. To je pitanje za policijski Uskok, Uskok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nakon uhićenja /

Određen istražni zatvor za Baruna i Papića, za Rukavinu i Čabraju blaža mjera

Image
nakon uhićenja /

Određen istražni zatvor za Baruna i Papića, za Rukavinu i Čabraju blaža mjera


Što se tiče uhićenog ravnatelja javne televizije Kazimira Bačića, da je on uhićen mjesec dana prije izbora, bi li i rezultat izbora bio drugačiji, kako tvrdi oporba?

To su isto populističke izjave, teško mi je to komentirati, ne bih ulazio u takve špekulacije.

Treba li on biti razriješen ili barem iz moralnih razloga sam podnijeti ostavku?

Pa, evo ja se nadam da će se u sljedećih nekoliko dana razriješiti to pitanje.

Je li vama sada nakon svih tih uhićenja neugodno zbog suradnje HDZ-a s Milanom Bandićem, kako u Saboru tako i u zagrebačkoj Skupštini?

Ja samo mogu reći da se HDZ jasno opredijelio za borbu protiv korupcije, da ova Vlada podupire rad neovisnih tijela..

Da, ali znamo da je Milan Bandić još ranije bio uhićen i za što ga se sve teretilo, pa ste svejedno išli u suradnju s njim?

To je suradnja koja je bila u proteklom mandatu, ali ne bih to u ovom trenutku povezivao s ovim uhićenjima.

Ali sva ta uhićenja zajednički imaju jedno - a to je Milan Bandić?

Pa gospodin Milan Bandć je osoba koja je preminula prije nekoliko mjeseci, tako da u ovom trenutku ja ne bih ulazio u to koji je njegov status u ovim svim predmetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Za pravosuđe se govori da je rak rana hrvatskog društva i svi se nekako pribojavaju da će ova uhićenja ostati na medijskom spektaklu i da neće rezultirati pravosudnim epilogom?

Nakon ove faze, u koju su uključeni policijski Uskok i Uskok, ide prema Zakonu o kaznenom postupku određena procedura koja može dobiti određeni sudski epilog i postupak pred sudom, pa sud odlučuje utemeljenost optužbe i donosi presudu kakvu donosi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo