Skup obred /

Majka pobjesnila jer u župi traže 300 kuna za krizmu: 'Prave biznis od sakramenta!'

Image
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

U šibenskoj župi sv. Petra na Vidicama ukupni troškovi sakramenta dođu 300 kuna, što je šokiralo brojne roditelje.

6.6.2017.
10:08
Duško Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

U šibenskoj župi sv. Petra na Vidicama podjela sakramenta krizme ovih dana izaziva mnogo nezadovoljstva. Naime roditelji pričaju o cjeniku ‘usluga’ koji će ih za krizmu, uz dodatne troškove, stajati još najmanje 300 kuna, javlja Šibenik in.

Župa za posudbu haljine za krizmanike, koju kasnije moraju vratiti, traži 70 kuna, DVD i tri fotografije sakramenta koštaju još 80 kuna, uspomena na svetu krozmu stoji pet, a svijeća 15 kuna. Naplaćuje se i taksa za obred, 30 kuna, poklon krizmanicima, 20 kuna, te uređenje crkve, 30 kuna. Tu je još i deset kuna za nagradu kateheti, isto toliko nagrade i biskupu, te dar crkvi od 30 kuna. Kada se sve ovo zbroji, pokazuje kako će roditelji uslugu za svakog krizmanika platiti 300 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Ulaz u crkvu naplaćuje se 20 kuna, župnik za kritike ne mari: već skupio 4000 kn

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Željka Markić u Direktu o novoj inicijativi: 'Danas se poslodavcima isplati raditi nedjeljom jer potplaćuju svoje radnike'

>> Papa preporuča ispovjednicima: 'Obratite se egzorcistima kada se susretnete s osobom s velikim duhovnim smetnjama'

Jedna se Šibenčanka tako požalila, rekavši da je "pobijesnila kada je vidjela cjenik" za sakrament "koji je oduvijek bio besplatan i koji mora biti besplatan". "Ispada da je Crkva postala tvrtka koja se bavi iznajmljivanjem odjeće, prodajom svijeća i suvenira, a da je sakrament svete potvrde samo poligon za zaradu i biznis", kazala je i dodala da se očekuje i "da se svećenika pozove na ručak te da mu se preda bijela koverta s pristojnim iznosom kuna u gotovini’. "Poniznosti, gospodo, a ne profita", kazala je.

Župnik Ivan Penava koji vodu spomenutu župu rekao je da mu se na cijene nitko nije požalio, te je rekao da se jave nezadovoljni roditelji ako nemaju novaca jer će im župa onda to pokloniti i ništa neće morati platiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šibenska biskupija je na temu naplate usluge sakramenta kazala da je službena taksa  za sakramanet svete krizme 30 kuna, kao i u ostalim (nad)biskupijama, a da je sve ostalo dogovor roditelja i župnika u pojedinoj župi, javlja Šibenik in.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo