'Lutajući Holandez Šuker okolo traži 21 mlrd. kn'

'Kukuriku koalicija' spremna je za izbore kad god oni bili, poručili su čelnici oporbenih stranaka SDP-a, HNS-a i IDS-a sa nedjeljnog sastanka u Belom Manastiru.

11.7.2010.
17:55
VOYO logo

Naime, SDP-ov čelnik Zoran Milanović rekao je da na sastanku nije bilo govora o HSLS-u kao potencijalnom petom partneru, dok je predsjednik Središnjeg vijeća HNS-a Ivan Vrdoljak zaključio da za njihov stol "peti ne bi stao", piše Jutarnji list.

arti-201007080787006"Izlazak HSLS-a dosta govori o snazi Vlade, no mi razmišljamo kako zemlju izvući iz krize. O HSLS-u kao potencijalnom partneru nismo razgovarali, teme su nam bile gospodarski razvoj, pokretanje novog investicijskog ciklusa, decentralizacija, fiskalni problemi, breme javne potrošnje..., ali i novi ciklus u energetici, ogromnom prostoru u kojem Hrvatska nije ništa napravila, a mogao bi nas izvesti iz krize. Spremni smo za izbore, za kritike aktualne Vlade, ali i za razgovor s njom ako je potrebno. No, ova Vlada nema političke snage ni hrabrosti za važne i odlučne mjere, a mi smo drukčiji, odlučniji, kvalificiraniji i bolji od Vlade koju sada imamo", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radimir Čačić je pak istaknuo da "poluge razvoja imaju temelj u stranoj akumulaciji, a ona je tržišna i fondovska, sve su to europski projekti za koje Vlada nije pripremila ništa".

"Šest mjeseci za pokretanje, godinu dana za prve rezultate, a nakon toga imat ćemo rast kakav je Hrvatska imala u vrijeme Vlade Ivice Račana. Danas pod ovom Vladom padamo koliko smo tada rasli. Ne možemo lagati hrvatsku javnost, nužni su bolni rezovi. Javna potrošnja ne da nije smanjena već je porasla za daljnjih 1,1 milijardu kuna, a 89,4 posto rezervi predviđenih za cijelu godinu već je potrošeno. Fali nam 21 milijarda kuna i zato je Šuker kao lutajući Holandez. Donja granica javne potrošnje mora biti 6 milijardi kuna i ako to ne učini ova, morat će sljedeća Vlada", poručio je Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201007100161006Čelnici stranaka koalicije istaknuli su da na sastanku nije bilo govora o podjeli fotelja. No neslužbeno se doznaje da bi HNS, IDS i HSU htjeli da se u što skorije vrijeme izađe s konkretnim prijedlozima i programima, no SDP nije za srljanje, osobito u vrijeme teške krize koja je zahvatila Hrvatsku.

Također, Milanović je na novinarski upit odgovorio da ova koalicija nema Vladu u sjeni, nego da imaju "konture".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo u paradoksalnoj situaciji gdje Vlada iz dana u dan gubi podršku javnosti što nama nije krivo, ali nam nije ni drago zato što se Hrvatska iz dana u dan nalazi u sve većim problemima, a Vlada za njih nema rješenje", dodao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo