LOVAC NA NACISTE NAPAO KOLINDU: / 'Zašto se divite ratnim zločincima i fašistima poput Pavelića, Kvaternika i Šakića?!'

Image
Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL

'Predsjednica Grabar-Kitarović u svojoj je izjavi pokušala obraniti neke od najvećih zločinaca Drugog svjetskog rata', rekao je lovac na naciste

14.3.2018.
15:28
Ivo Čagalj / PIXSELL
VOYO logo

Direktor jeruzalemskog Simon Wiesenthal centra Efraim Zuroff danas je poslao pismo predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović te izjavio kako je zgrožen njezinim izjavama u Argentini.

Podsjetimo, predsjednica se drugog dana posjeta Argentini susrela s predsjednikom Mauricijem Pacrijem, a pritom je izjavila: 'Nakon Drugog svjetskog rata mnogi su Hrvati u Argentini pronašli slobodu u kojoj su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskoga naroda i domovine'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrazila ponos

Dodala je i kako je 'ponosna na sve naraštaje Hrvata koji su stigli u Argentinu i tamo krenuli ispočetka te skromno živjeli kako bi mogli pomagati svome zavičaju iz tuđine'.

Grabar-Kitarović je poentirala rekavši kako su 'Hrvati u Argentini dijelili sudbinu svoga naroda i za vrijeme trajanja bivšeg jugoslavenskog komunističkog režima, kojemu je smetalo svako isticanje nacionalnog imena, hrvatske zastave i grba ili ispovijedanje vjere'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
KOLINDA POSTALA POČASNA GRAĐANKA BUENOS AIRESA: /

'Ponosna sam na naraštaje Hrvata koji su stigli u Argentinu'

Image
KOLINDA POSTALA POČASNA GRAĐANKA BUENOS AIRESA: /

'Ponosna sam na naraštaje Hrvata koji su stigli u Argentinu'

Image
Foto: Pixsell

09.09.2016., Zagreb - Carigradski patrijarh Bartolomej I posjetio je danas Zagreb. U Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji prisustvovao je simpoziju o Jasenovcu i zrtvama genocida. Dr. Efraim Zuroff. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Šokiran predsjedničinom tvrdnjom

Zuroffa je šokiralo što je predsjednica kazala kako je 'ponosna na sve generacije Hrvata koje su došle u Argentinu' te je konstatirao kako je Grabar-Kitarović slijedom navedenog očito ponosna na ratne zločince poput Ante Pavelića, Eugena Dide Kvaternika i te zapovjednika logora u Jasenovcu Dinka Šakića.

Lovac na naciste naveo je i studiju argentinskog novinara koji je procijenio kako je barem stotinu ustaša pobjeglo u Argentinu, a među njima su, kazao je, bili brojni vodeći članovi ustaškog režima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ili im se divi ili živi u neznanju'

'Predsjednica Grabar-Kitarović u svojoj je izjavi pokušala obraniti neke od najvećih zločinaca Drugog svjetskog rata. Jedino je pitanje je li njezina tvrdnja proizašla iz divljenja prema ubojitim ustašama ili iz neznanja o njihovu poslijeratnom bijegu', izjavio je Zurroff.

Image
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo