međunarodno istraživanje / Loše navike hrvatskih učenika: Pretili su, puše, piju više od vršnjaka iz drugih zemalja i ne vole školu

Priznaju i da su bili pijani nekoliko puta. Oni su hrvatski učenici tinejdžerske dobi

19.5.2020.
18:48
VOYO logo

Ne vole školu, češće od prosjeka žive s oba roditelja, ali i češće puše te priznaju da su bili pijani nekoliko puta. Oni su hrvatski tinejdžeri.

Tako je zaključilo međunarodno istraživanje u kojem je sudjelovalo 45 zemalja. Raste rizik u mentalnom zdravlju, a sve je više i mladih s prekomjernom težinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Školske klupe prazne su već danima, ali ako je suditi prema odgovorima - nikome ne nedostaju. Hrvatska je na posljednjem mjestu - učenici uopće ne vole školu.

"Volim školu više zbog društva nego zbog učenja i sada dok traje ova online nastava mi je nekako zbunjujuće i novo i mislim da je tako mojim prijateljima", kaže učenik Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci . 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije 6 godina samo su Estonci još manje voljeli školu, sada su ih Hrvati pretekli.

Trinaestogodišnjaci su 11. po konzumiranju alkohola tijekom života, a 12. po ispijanju u mjesec dana. Priznanje da su bili pijani dva ili više puta hrvatske učenike dovelo je do 13. mjesta. Što se tiče pušenja, 15-godišnjaci su na iznimno visokom, četvrtom mjestu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj podatak govori o onima koji trenutno puše i nekako je zabrinjavajući. Dakle, neko poboljšanje u odnosu na 2014., ali ne nešto s čim bismo mogli biti jako zadovoljni. Izrazito pridonosi smanjenju pušenja i pijenja kod mladih nedostupnost alkohola i cigareta i ta nedostupnost se formira kroz povećanje cijene, kroz zabranu prodaje, zabranu konzumiranja", ističe zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo . 

Spolno su aktivniji nego u prošlom istraživanju

Na svjetskoj razini, subjektivno mentalno zdravlje učenika je lošije. Učenici 7. razreda prijavili su maltretiranje vršnjaka i stavili Hrvatsku na 10. mjesto. Osmi su kad je riječ o slanju zlobnih poruka, mailova ili pak objava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz mentalno zdravlje, važno je i fizičko. 

"Naravno da je vježbanje važno iako ja ne vježbam koliko bih trebao, uvijek izaberem raditi nešto drugo, a moji vršnjaci neki od njih i piju i puše, ali znam i ljude koji ništa drugo ne konzumiraju", kaže srednjoškolac iz Rijeke . 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prehrana bi nam trebala biti što zdravija i s više voća i povrća kako bismo unosili što više vitamina i imali što jači imunitet", dodaje  učenik OŠ Antuna Gustava Matoša u Čačincima . 

Generacija ovog učenika ne voli ni voće. Petnaestogodišnjaci su među deset zemalja po konzumaciji voća, što se tiče povrća – najgori su. Hrvatska je osma po redu kod učenika 7. razreda koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spolno su aktivniji nego u prošlom istraživanju, ali ne koriste zaštitu. 

"Generalno smo što se tiče naših najzanimljivijih podataka; pušenje, alkohol i prehrana nekako smo bili najgori 2010. godine. Otada mi imamo nekakvo poboljšanje, ali ne dovoljno", kaže zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje koje se provodi u 45 zemalja pokazalo je i da su hrvatski učenici zadovoljniji životom i da su među pet zemalja u kojima učenici žive s oba roditelja. 

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo