život pod ruševinama / Ljudima uz Hrvatske Kostajnice stigla pomoć Crvenog križa: stiže i od Vlade, ali još ne znaju kakva ni kada

Dan nakon stravične tragedije u Kostajnici, bili smo uživo s obiteljima koje život moraju graditi ispočetka. Jutro je pokazalo prave razmjere tragedije

14.3.2018.
18:50
VOYO logo

Branka svojoj kući, to jest onom što je od nje ostalo - danas ne može ni prići... Kad su zidovi krenuli pucati uspjela je pobjeći s dokumentima i malo robe... 

"Izgledalo je strašno, apokaliptično da ne kažem. Sve se dešavalo dosta brzo, bili smo iz ulice svi vani, krenulo je zapravo rušenje moje kuće prve, garaža, kuća, susjed iza i onda je ove sljedeće kuće", opisala nam je situaciju Branka Pavlović iz Hrvatske Kostajnice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedam je kuća potpuno uništeno, dio je oštećen. Najvažnije nitko nije ozlijeđen, priroda je dala toliko vremena - da se svi spase. 

"Čulo se, kod mene se razdvojila šupa od kuće dosta i čulo se pucketanje i cesta se bila na nekoliko mjesta puknuće koje se sve više širilo", dodaje Branka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesto katastrofalnog klizišta danas osiguravaju policija i vojska. Prizor je apokaliptičan. 

"Inspektori Rudarskog geološkog fakulteta će sada snimit situaciju, vidite da je sve osigurano, policija drži ovo pod nadzorom upravo zbog mjera sigurnosti da  nema pristup nitko da ne bi sad došlo do povrijeđivanja ljudi", rekao nam je brigadni general Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi su mještani evakuirani. Dio kod rodbine i prijatelja, dio u hotelu. Danas im je Crveni križ podijelio jednokratnu pomoć od 1000 kuna, ruksaci za krizne situacije.

I Refiki koja se od kuće udaljila u pratnji ministra obrane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško jako teško, sad me sve stiglo, onaj strah, sve što se desilo... Nisam spavala nikako, puca, čujem onaj zvuk, pumpe, nisam mogla spavati. Čuješ onaj zvuk, sve je ostalo u podsvijesti", priča Refika Hamzagić, Hrvatska Kostajnica.

>>Crveni križ otvorio je telefonsku liniju za pomoć stradalim stanarima060/9011<<

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci ne preporučaju da se kuće na ovom mjestu saniraju niti da se ovdje živi.

"Ima šanse da se to napravi, ali ja to ne bih preporučio, jer ovo je klizište za hrvatske pojmove vrlo velikih dimenzija i vrlo teško će biti sanirati i vrlo skupo", preporuča Davor Pollak, Hrvatski geološki institut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik je pak demantirao vijest da je netko pokušao opljačkati kuće. Sada traži rješenje što sa svojim sugrađanima. Zatražio je pomoć od države, da se omogući korištenje državne zemlje i nekretnina. 

"To što država ima u vlasništvu je u Petrinji, Gvozdu i Dvoru. Naši su sugrađani rekli kako bilo da oni iz grada Hrvatske Kostajnice ne žele ići! Tako da je sada daljnjih koraci, već smo slali dopise, traži se na ovom području, oni bi htjeli biti što bliže ovoj zemlj", Dalibor Bišćan (HDZ), gradonačelnik Hrvatske Kostajnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj će prizor izgledati ovako još barem 10 dana, dok se zemlja ne osuši i ne stvore uvjete za sanaciju.

>>Crveni križ otvorio je telefonsku liniju za pomoć stradalim stanarima: 060/9011<<

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo