LJUDI KOJI RADE S NIKEOM I KYLIE JENNER STIŽU U ZAGREB: / 'Tehnologija vam dopušta da kreirate svjetove, a ne slike i scene'

Image

Vincent Britz i Pascal Wiemers iz berlinskog Selam X o tehnologiji i kreativnosti u industriji ljepote govorit će na ovogodišnjem izdanju Digital Shapersa

4.11.2019.
17:46
VOYO logo

Selam X je berlinski kreativni studio za koji nije baš jednostavno u jednoj prostoj rečenici objasniti što točno radi. U pokušaju da to učine, reći će da rade “visoko prepoznatljivu vizualnu komunikaciju za individualce ili institucije, na projektima koji su različiti veličinom i kompleksnošću”.

Konkretno, studio čine umjetnici specijalizirani za različite grane vizualnog izražavanja i tehnologije čiji spektar djelovanja nije ograničen na jednu formu ili tehnološki alat. Na primjer, među istaknutijim projektima koje su odradili u posljednje vrijeme nabrajaju kreiranje CGI animacija za vizuale u kompaniji za Nike, AI cover za Dazed Beauty s Kylie Jenner, ili AI spot za singl frontmana kultnog Rammsteina, Tilla Lindemanna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ Selam je, inače, turski pozdrav. Prevedeno na hrvatski, značio bi “Bok” ili “Zdravo”. Slovo X u imenu studia, kažu iz Selam X-a, označava nepoznato, koncept važan za pristup radu u studiju. “X znači nepoznato, zato što iz nepoznatog krećemo i u nepoznatom završavamo”, govore.

Pritom u radu stavljaju snažan naglasak na kolaboraciju različitih umjetnika koji koriste različite vizualne alate i tehnologije. “Dobar primjer ovoga pristupa je projekt koji smo radili za Wide Awake, novi modni brand ilustratorice Friedrike Hantel i dizajnerice Ethel Vaughn“, govore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Friedrike nas je kontaktirala i zamolila da joj pomognemo. Odmah su nas zainteresirale njezine estetski jedinstvene ideje, pa smo odlučili taj projekt odraditi “all in” i podići ga kroz multimediju. Željeli smo, uz pomoć drugih umjetnika, njihov imaginarij prebaciti na druge platforme. 3 D umjetnici podigli su cijelu stvar na novi nivo, dizajneri zvuka dali su vizualima novi oblik života, a makeup artisti, fotografi i modeli dodali su svoj dio u kreaciji lookboka. Svi su kreatori imali apsolutno slobodu i zato je cijeli projekt bio tako raznolik i zabavan. Cilj je bio lansirati kolekciju s velikim “praskom” kako bismo ju plasirali na međunarodnu pozornicu i kako bi dobila pozornost koju zaslužuje”, govore.

Eklektični pristup svakom projektu rezultira različitim rješenjima, ali uvijek u jedinstvenom stilu studija, a pritom je važno da se vizija klijenta poklapa specifičnim stilom Selam X-a. “Tražimo klijenta koji se uklapa u našu viziju i razvijamo projekt zajedno. Uglavnom počnemo raditi i prije nego što dobijemo konkretan brief, a kada ga dobijemo, pristupamo mu s više različitih uglova, od alata do estetskih asocijacija. Trenutno eksperimentiramo s real time, interaktivnim i proceduralnim sustavima, najusporedivijim s dizajnom video igara. Ideja je da kreiramo svjetove i sustave, a ne slike i scene”, kažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanima ih i digitalna manipulacija ljepotom. Primjerice, koliko alati poput AR filtera utječu na našu prezentaciju u stvarnom svijetu.

“Tehnologijom koja može digitalno promijeniti izgled naših tijela možemo razviti osobnije i apstraktnije interpretacije našeg fizičkog bića. A korištenje tehnologije za mijenjanje okolnosti koje diktira priroda prema individualiziranom pristupu ljepoti ima ogroman emancipatorni potencijal samorealizacije”, govore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako pojašnjavaju, naša se percepcija svijeta konstantno širi i mijenja kroz digitalne alate koje koristimo kako bi ulazili u interakciju s drugima i okolinom. Time se ne mijenja samo naša percepcija svijeta, već i naša percepcija nas samih.

O ovim temama, ali i trendovima u industriji, proširenoj stvarnosti u industriji ljepote i u modi kreativni direktor Vinzent Britz i CGI animator Pascal M. Wiemers iz Selam X-a govorit će na ovogodišnjem izdanju konferencije Digital Shapers-a koja će se održati 28. studenog u prostoru zagrebačkog Kaptol Boutique Cinema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo