LJUDI, DOBRO PAZITE: / Kancerogenog sezama iz Indije ima u gotovo svemu - od grickalica i peciva, do namaza i ulja

Image
Foto: Pixabay

Europska unija je obvezala uvoznike da se dodatno analiziraju sjemenke sezama podrijetlom iz Indije, a u Hrvatskoj se prvi slučaj pojavio prije tri mjeseca

27.1.2021.
8:34
Pixabay
VOYO logo

U zemljama Europske unije, stoga i u Hrvatskoj, povučen je niz proizvoda sa sezamom iz Indije koji sadrže kancerogeni pesticid. Sezam je i sastavni dio pekarskih proizvoda, a upravo zbog te velike količine kancerogenog pesticida nalazi se na udaru već nekoliko mjeseci.

"Mi smo od našeg dobavljača od kojeg inače nabavljamo sezam i ostale proizvode naručili, međutim nisu imali jer je bilo rečeno da je povučen s tržišta. I onda sam morao otići dalje tražiti i nakon tjedan dana dobili smo ponovno isti sezam od našeg dobavljača", rekao je vlasnik pekarnice u Zagrebu Azgan Qenaj za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OPREZ AKO STE KUPILI OVO ULJE! /

Nemojte ga uopće koristiti, povučeno je s tržišta jer je kontaminirano

Image
OPREZ AKO STE KUPILI OVO ULJE! /

Nemojte ga uopće koristiti, povučeno je s tržišta jer je kontaminirano

Belgija prva upozorila na incident

Prva zemlja koja je upozorila na incident je Belgija, i to potkraj prošle godine. Europska unija potom je obvezala uvoznike da se dodatno analiziraju sjemenke sezama podrijetlom iz Indije. U Hrvatskoj se prvi slučaj pojavio prije tri mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da bi bio kancerogen, on mora ispuniti neka od svojstava. Sve ovisi, osoba mora biti dugotrajno izložena tom proizvodu, ovisi o samoj koncentraciji etilen-oksida u proizvodu, ovisi o dobi osobe, njenoj težini. On ima ta svoja svojstva, ali u principu nema panike i nema ni brige za zdravlje ljudi", kazao je voditelj Odjela za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje Alen Petričević.

Riječ je o plinovitom kemijskom spoju koji se koristi za dezinfekciju vozila, medicinske opreme ili kao pesticid. Nađen je u sjemenkama sezama ili gotovim proizvodima - od krekera, grickalica, smjesa za kruh do namaza i ulja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike