HOĆE LI UDBAŠI NA SLOBODU? / Rojs u svom stilu objasnio zašto je stao uz moćne špijune: 'Tko će me proglasiti izdajnikom? Pijanice i kvazi ustaše...'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Generali Ljubo Ćesić Rojs i Davor Domazet Lošo kažu nam da čvrsto stoje iza svojih potpisa pismu u kojem traže pomilovanje za Zdravka Mustača i Josipa Perkovića

19.4.2022.
12:23
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Tijekom mirnih uskršnjih blagdana hrvatsku je javnost “zabavljala” priča o pismu koje su generali poslali predsjedniku republike Zoranu Milanoviću.  

U pismu generali traže pomilovanje Zdravka Mustača i Josipa Perkovića, bivših obavještajaca jugoslavenske tajne policije UDBA-e. Pismo su potpisali generali Ante Gotovina, Ivan ČermakPavao MiljavacLjubo Ćesić RojsMarinko Krešić i Davor Domazet Lošo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Perković i Mustač su na sudu u Münchenu 2016. godine proglašeni krivima za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića koje se dogodilo 28. srpnja 1983. Godine. Zahtjev za njihovo izručenje Njemačkoj stigao je u trenutku kada je Hrvatska ulazila u EU čime je preuzela obavezu izvršenja europskog uhidbenog naloga. 

Sabor je tada izglasao novi prijedlog Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, te je time propisao da će se europski uhidbeni nalog primjenjivati na kaznena djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002., čime je onemogućeno Perkovićevo izručenje zbog čega je i sam zakon nazvan lex Perković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudovi su na kraju ipak izručili Perkovića i Mustača Njemačkoj, a sve se to događalo u periodu kada je Milanović bio premijer. 

‘Sanacija nepravednih posljedica’ 

Danas, osam godina nakon presude, generali mole Milanovića da "sanira nepravedne posljedice za njihove suborce”’ Perkovića i Mustača u okviru zakonskih i ustavnih ovlasti predsjednika države. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Generali u pismu kritiziraju Vrhovni sud Republike Hrvatske i njegovu odluku o postupku izručenja koja je donesena, kako stoji, usprkos zakonske nemogućnosti izručenja zbog nastupjele zastare kaznenog progona.  

Dotakli su se i postupka Županijskog suda u Zagrebu oko usklađivanja presude njemačkog suda i tvrde da je taj sud nije ispravno i u potpunosti primijenio naš Kazneni zakon koji "nalaže korištenje kazne koja je bila propisana u vrijeme izvršenja djela (1983.) ili kasnije kazne, ako je ona bila povoljnija za okrivljenike”. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'SVE SAM JAČI' /

General Džanko traži pomilovanje Perkovića i Mustača: 'Davno sam proglašen izdajnikom, ali ja se time ponosim'

Image
'SVE SAM JAČI' /

General Džanko traži pomilovanje Perkovića i Mustača: 'Davno sam proglašen izdajnikom, ali ja se time ponosim'

U pismu dodaju da su Perković i Mustač suđeni u Hrvatskoj, maksimalna kazna zatvora mogla bi biti 15 godina, a ne 30 godina za Perkovića i 40 godina za Mustača. Kako u Hrvatskoj nema doživotne zatvorske kazne, to ih dovodi u gori položaj nego u Njemačkoj gdje bi najvjerojatnije već bili na slobodi. 

‘Pijanice se sada javljaju’  

Da iza svega što stoji u pismu stoji rekao nam je i sam general Ljubo Ćesić Rojs. “Dao sam potpis i nema povlačenja”, rekao je.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tekst pisma sam pročitao i potpisao. Nitko me nije nagovarao, stojim kod svog potpisa i ne zanima me što će tko reći”, dodaje Ćesić Rojs.  

Na pitanje boji li se da će ga sada dio javnosti proglasiti izdajnikom odgovara u svom stilu. “Neka me proglase, što me briga. A tko će me proglasiti izdajnikom? Pijanice koje se sada javljaju, a uzimali su ljudima novce, ili kao što je ova Krišto (nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto nap.a.) koja stalno osniva stranke i udruge pa traži političke poene. Takvi me ne zanimaju”, rekao je.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sve smo ih mi razotkrili. Njihova prozivanja nam daju još više snagu da ostajemo pri svome. Bili smo svoji u ratu, a i sada smo i ostajemo čvrsti. Ne zanima me što komentiraju ti neki kvazi-ustaše. Neka kažu gdje su njihovi bili, a gdje su moji. Moji su svi bili u ustašama, a njihovi u partizanima”, dodaje nam Ćesić Rojs.  

Nema povlačenja  

Ipak, nisu svi generali složni i čvrsti u svom stavu. Naime, Marinko Krešić donio je odluku o povlačenju potpisa jer, kako je naveo, ne želi biti razlog podjela ili političkog sukobljavanja. Potpis je povukao i Krešimir Ćosić, no nije naveo razloge. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ja se ne sramim niti svojih korijena, niti potpisa. Stavio sam potpis kao normalan čovjek, a ne kao kakav maloum da me netko nagovorio. Pročitao sam tekst i u njemu piše sve i ne odustajem od potpisa, a što će netko komentirati zaboli me glava. Kao što me ni ne zanima hoće li me netko proglasiti izdajnikom”, rekao je Ćesić Rojs.  

Dodao je da se u HDZ uključio 1989. godine na poziv Titina i partizanskog generala Franje Tuđmana. “Kasnije su mnogi dolazili, a sada im je krivo što nisu tada bili. Prepoznao sam tada da sam na pravoj strani. Ostao sam vjeran i ostat ću do groba. Ako je to bila volja Tuđmana i Gojka Šuška tko sam ja da kažem da meni nešto smeta”, rekao je.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Moj potpis je tamo, ja sam ga potpisao, pročitao tekst, nitko me nagovarao nije i ostajem pri njemu”, zaključuje Ćesić Rojs. 

Iza svog potpisa stoji i general Davor Domazet Lošo. “Potpisom je sve rečeno”, kratko nam je odgovorio. Na pitanje o potencijalnom povlačenju potpisa ponovio je kako je njime sve rečeno što znači da se slaže sa svime što u njemu stoji.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo