komentirala izjave srpskog predsjednika / Ljiljana Alvir za RTL Danas o pronalasku nestalih: 'Potreban je odmak od politike iz 90-ih, a to je Vučiću problematično'

U RTL-u Danas gostovala je Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja i civila

20.2.2021.
19:25
VOYO logo

U RTL-u Danas gostovala je Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja i civila koja je komentirala jučerašnje izjave srpskog predsjednika koji je jučer dao prvi veliki intervju u tri godine za RTL Danas.

Baš se danas napunilo točno tri godine otkako ste vi osobno, zajedno s drugim predstavnicima obitelji nestalih, bili na izravnim razgovorima s Aleksandrom Vučićem u Beogradu. Nakon njega ste izrazili suzdržani optimizam Vučić tvrdi kako želi pronaći svakog nestalog Hrvata i ne želi sakriti nijednog zločinca. Tri godine kasnije, Alvir kaže da se to već čulo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To je deja vu, to se događa iz godine u godinu i prethodnik sadašnjeg predsjednika Vučića, Toma Nikolić je koristio istu retoriku: recite gdje se nalaze na teritoriju Republike Srbije grobnice i mi ćemo ih iskopati. Mi tražimo od Srbije da kažu ne samo gdje su grobnice na području Srbije, nego i Hrvatske, na području one jedne trećine koja je bila okupirana. Naravno da mi ne možemo znati gdje su tamo grobnice, mi smo oduvijek jasno govorili o tome da informacije o tim grobnicama leže u arhivima vojske Republike Srbije koja je sljednica Jugoslavenske narodne armije. Kroz taj razgovor se pokazalo tada prije tri godine, naime, Vučić je nama prezentirao nekakve zabilješke koje su se odnosile na imena određenih osoba koje su ulazile u vukovarsku bolnicu i nalazile se u krugu bolnice u vrijeme kada su odvođeni ranjenici iz te bolnice. Sva ta imena koja je on nama tada prezentirao, su imena i informacije koje naše institucije već posjeduju i na kojima su već radile. Ništa novo, ubiti Srbija filtrira informacije kada zna da mi to već imamo i da smo već to odradili i da je to završena priča, ali nisu dali odgovor niti na jedan zahtjev koji je uputila RH u ove tri godine. U ovom intervjuu on govori o uspostavi novih mehanizama izaslanika, a mehanizmi već postoje. Zahtijevamo da se pitanje nestalih riješi institucionalno upravo zato je donesen zakon o nestalim osobama kako bi se točno utvrdile nadležnosti, međutim Srbija ne može prihvatiti nadležnosti Republike Hrvatske nad građanima i zato na ovaj način manipulira''.

Alvir kaže, ne vjeruje predsjedniku Vučiću da ne želi nikoga skrivati. ''Točno godinu dana nakon što smo mi bili u Beogradu, ja sam u ime obitelji uputila Vučiću jedno pismo u kojem smo izrazili, ni kada smo dolazili kod vas, nismo vam vjerovali, ali smo dali mogućnost da nas demantirate. Mi iz obitelji sa svakim sjedamo za stol i uvijek se nadamo i vjerujemo da će se dogoditi neka prekretnica, zato smo išli tamo jer smo mislili da bi se moglo nešto dogoditi, ali ništa se nije dogodilo. Potrebna je samo politička volja i odmak od politike iz 90-ih, a Vučiću je to jako problematično jer je dio te politike i ljudi koji ga okružuju su kadar te politike''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinu dana nakon posjeta i kada je zatražila odgovor predsjednika Vučića što se dogodilo u međuvremeu osim što su umrli neki članovi obitleji, Alvir kaže da je dobila ovaj odgovor: ''Od šefa njegovog kabineta dobila sam odgovor kako Aleksandar Vučić prema Ustavu Republike Srbije nije nadležan za to pitanje i ne može udovoljiti mojoj molbi. Isti taj šef kabineta je danas ministar vanjskih poslova Srbije i kadar se vrti u krug'', kazala je Alvir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo