zabraniti ili ne? / Ljevica bi ga zabranila, desnica izbjegava odgovor: što o pokliču 'Za dom spremni' kažu Tuđman, Sanader, odvjetnici i Zakon?

Nema dvojbe da je Za dom spremni poklič ustaškog režima, no jedni će reći da se uzvik 'Za dom' pojavljuje još u spjevu Pavla Ritera Vitezovića u 17. stoljeću, drugi da je to zločinački, a ne domoljubni pozdrav

8.8.2016.
22:20
VOYO logo

"Neka živi Nezavisna država Hrvatska, slava borcima koji su za nju život dali. Za dom spremni!".

Ovako je pozdravljao poglavnik ustaške NDH Ante Pavelić, ali nekima ni danas nije jasno je li 'Za dom spremni' pozdrav ustaškog režima koji je ubijao ljude - ili domoljubni pozdrav?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U knjizi Ive Goldsteina Holokaust u Zagrebu nalazimo nekoliko dokumenata iz NDH. U prvom dokumentu Ustaška nadzorna služba izvještava da neće pustiti židovsku siročad iz logora uz pozdrav - za dom spremni. U drugom se organizira preseljenje Židova u logore također uz pozdrav 'Za dom spremni, a u zadnjem se 'žurno i tajno' traže adrese svih preostalih Židova u Zagrebu - uz pozdrav 'za dom spremni' i ustaško 'U'.

Mnogi političari danas se ne usuđuju jasno osuditi ustaški pozdrav pa poručuju - nek se povjesničari dogovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ustvari uopće ne postoji dilema. Postoje stotine dokaza koji pokazuju da je za dom spremni bio ustaški pozdrav koji se koristio u NDH i kojim se potpisuju zapovjedi o progonima i masovnim ubojstvima i nema dokaza da se prije dolaska ustaša na vlast ikada tim riječima koristio u hrvatskoj povijesti", pojasnio je povjesničar Hrvoje Klasić.

O prirodi spornog pozdrava isto misli i povjesničar iz Centra domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozdrav za dom spremni vezan je uz ustašku organizaciju i NDH, no važnije je objasniti kontekst u kojem je korišten jer oni mogu imati različito značenje u različitim razdobljima povijesti. Ako se zabranjuju onda treba zabraniti sve simbole totalitarnih režima. Imamo simbole pozdrav domovini iz domovinskog rata na koji smo ponosni. Na tome treba graditi budućnost, a simbole totalitarnih režima pospremimo u muzeje", tvrdi povjesničar Ante Nazor.

Relativizacija je u modu ušla nedavno. Prvi predsjednik Franjo Tuđman tako je govorio o pripadnicima HOS-a koji su i prošle nedjelje u Kninu  koristili pozdrav 'za dom spremni'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali je začuđujuće da nasjedaju onima koji im oblače cne košulje i fašističke oznake iz izgubljenog drugog svjetskog rata. Šta bi bilo od Njemačke da se nastavila s tradicijom crnokošuljaša i smeđekošuljaša i agitpropovskim oznakama? To je bila jedna od glavnih smetnji za međunarodno priznanje Hrvatske. Današnji svijet se gradi na načelima antifašističke koalicije", govorio je Franjo Tuđman 1992. godine.

Ni bivši premijer i bivši šef HDZ-a Ivo Sanader - sa osudom nije imao problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poklič 'Za dom spremni!' nije domoljubni. On je to možda bio dok Pavelićev režim nije ubijao ljude druge rase, nacionalnosti i vjere, pa čak i iste nacionalnosti. Pod tim pokličem su ubijani ljudi. Mi u Hrvatskoj želimo razvijati duh suradnje i tolerancije", rekao je Ivo Sanader 2009.

Dok se u Hrvatskoj političari znoje oko pitanja - treba li ustaški pozdrav zabraniti ili ne - Njemačka je davno odlučila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njemačkom kaznenom zakonu jasno piše da se svako veličanje simbola Hitlerove nacističke stranke može kazniti i do tri godine zatvora.

Joe Šimunić platio je kaznu od 25.000 kuna. Od 62 slučaja - prekršajne kazne stigle su samo 13 osoba i to u iznosima od 100 do 700 kuna. Nakon proslave Oluje ispisano je još sedam prijava. No, suci i dalje mogu zakon tumačiti kako žele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nigdje to nije inkriminirano onako kako su to Nijemci napravili da rasčiste sa svim tim nacističkim obilježjima. Ja mislim da bi to zaista trebalo regulirati u zakonu o prekršajima", rekao je kazneni odvjetnik Branko Šerić.

Povikom Za dom spremni moguće je prekršiti članak 5. Zakona o javnom redu i miru - pjevanjem pjesama i isticanjem simobla, te članak 18. Zakona o javnom okupljanju koji zabranjuje nošenje obilježja kojma se potiče na rat i nasilje te rasnu i vjersku nesnošljivost. Koja su to obilježja, koje pjesme i povici - još nije definirano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo