Meteoro(b)logija /

Ljeto klimatološko, ljeto astronomsko, ljeto kalendarsko... Kakvo god, samo da nije kao prošlo!

Image
Foto: Pixsell

Nikola Vikić-Topić

O vremenu i vremenskom prigovaranju

15.6.2015.
15:33
Pixsell
VOYO logo

Klimatolozi, astronomi…

Iako je klimatološki ljeto počelo prije sad već duga i vruća dva tjedna, ono astronomsko iliti kalendarsko (što je isto), o kojemu učimo u školi, počinje tek na samome kraju ovoga tjedna, u večernjim satima nedjelje 21. lipnja, preciznije u 18 sati i 38 minuta. Tada će, naime, Zemlja, svojom sjevernom hemisferom, biti najviše nagnuta prema Suncu, zato i jest ljeto! Inače, klimatolozi drukčije datume uzimaju za početak godišnjih doba čisto iz matematičko-praktičnih razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dan ljetnog solsticija, Sunce prolazi najsjevernijim lukom preko našeg neba, ujedno i najvišim. Nakon tog prividno nekoliko dana izlazi i zalazi po istom luku (stoji), a onda ponovno izlazi i zalazi sve niže na nebu (prema jugu). Odatle i potječe naziv solsticij (latinski: sol=sunce, sistere=stati; dakle, suncostaj).

S obzirom na to da prolazi najvišim lukom na našem nebu, i dan traje najdulje. Tako će, primjerice, u nedjelju, u Zagrebu, Sunce izići u 5:02, a zaći tek u 20:52, što nam daje jednu finu i dugu nedjelju sa 16 sati dnevnog svjetla (uzmite u obzir da dnevnog svjetla ima i koju minutu prije izlaska Sunca i koju minuta nakon zalaska zbog loma i disperzije svjetlosti u našoj atmosferi).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što sam već spomenuo, prva dva tjedna lipnja bila su iznadprosječno topla u cijeloj Hrvatskoj. Štoviše, posljednjih nekoliko dana imali smo i pravi toplinski val s temperaturom zraka posvuda iznad 30, a najviše do 34 stupnja! Meni, čini se, ni to ne pomaže, pa sam se nekim medicinsko-meteorološkim čudom uspio prehladiti i nedjelju provesti kunjajući na kauču. No, sad je važnije što nam donosi ovaj novi tjedan, tj. hoće li biti za sport i bicikl ili neće? E, pa hoće!

Tjedan pred nama

Istina, bit će nešto promjenjivije s povremenim pljuskovima u prvoj polovini tjedna (i na kopnu i na moru), ali svakako manje vruće nego u ova prva dva tjedna lipnja. Ipak, i dalje ostaje vrlo toplo, s poslijepodnevnom temperaturom zraka oko, čak i češće iznad 25 stupnjeva.

Prema svemu sudeći, lipanj će tako proći točno kao što su dugoročne prognoze i sugerirale  ̶  toplije i sušnije od prosjeka. Naime, mogućnost za neki jači prodor hladnijeg zraka do kraja mjeseca je vrlo mala! Dapače, prema sadašnjim prognozama, temperatura će u zadnjoj dekadi lipnja ponovno rasti na visoke vrijednosti (prema jednom modelu i rekordne za lipanj?!)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljeto u globalu

Neki su dosad već čuli i analize ljeta u cjelini, odnosno lipnja, srpnja i kolovoza. Prema tim dugoročnim prognozama, ljeto će biti toplije i sušnije od prosjeka (više detalja poslušajte ovdje: https://vijesti.rtl.hr/novosti/1609789/rtl-ov-meteorolog-donosi-dugorocnu-vremensku-prognozu-evo-kakvo-ljeto-nas-ceka/).   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugoročne prognoze vam se inače rade takozvanom ansambl analizom, tj. jedan te isti model provrti se velik broj puta (primjerice, 30, 40, 50 ili više puta), ali svaki put s drukčijim početnim uvjetima (dakle, mijenjaju se podaci koji ulaze u model).

S obzirom na kaotičnost atmosfere i modela koji je opisuje (o kaosu i efektu leptira bit će više riječi u jednoj od sljedećih kolumni!), svaki put model daje barem malo drukčiju prognozu. Time se dobije ansambl (skup) prognoza. Zatim se napravi prosjek svih tih prognoza i to se uzima kao najvjerojatnije stanje atmosfere u budućnosti, tj. dugoročna prognoza.

Međutim, nije nikada na odmet ponoviti da toplije i sušnije ljeto od prosjeka ne znači da će svaki dan ljeta biti sunčan i bez kiše (na kraju krajeva, to ne bismo niti htjeli jer bi uzrokovalo poljoprivrednu katastrofu), već samo da će takva sušnija i toplija razdoblja biti češća i/ili izraženija od onih kišnijih i hladnijih!

U svakome slučaju, vjerojatnost da se ponovi prošlo ljeto (kada sam od 15 dana na moru, i to na biciklu, 13 dana kisnuo, a jedan dan i ekstremno pokisnuo) je vrlo, vrlo mala! Sva sreća!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitamo se ponovno za sedam dana, na istome mjestu, a do tada, sve zanimljivosti i važnosti iz oblaka i atmosfere pratite u našoj prognozi RTL Vrijeme (svaki dan u 19:15 na RTL-u) i na našem Fejsu  ̶  RTL Vrijeme

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču