'DANI SU U PITANJU...' / Ljekarne ostale bez važnog lijeka, hrvatska obitelj zbog toga prolazi kroz pakao: 'Užasno se bojimo da ćemo ga izgubiti'

Iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode poručuju da je nestašica nastala zbog razloga povezanih s distribucijom te da se normalizacija opskrbe očekuje za četiri tjedna, do kraja listopada

6.10.2023.
8:54
VOYO logo

Nestašica nekih lijekova u hrvatskim ljekarnama posebno pogađa ovisnike koji su na terapijama odvikavanja jer lijekova koji im pomažu u tome nema već više od mjesec dana. U Agenciji za lijekove kažu da je problem u distribuciji i da je dostupna zamjenska terapija. No, problem je što ni zamjenske terapije nema u većini ljekarni.

Za RTL Danas o tome je govorio jedan čovjek čiji je član obitelji višegodišnji ovisnik o heroinu. Taman kad je pristao na liječenje i uspješno se oporavlja, ponestalo je lijeka koji mu pomaže u odvikavanju. Njegova obitelj zbog toga prolazi kroz pakao, boje se da će zbog nedostatka lijeka on ponovno zaglibiti u ovisnost iz koje se jedva izvukao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vjerujem da će on dan, dva moći izdržati krizu, a da ga ne izgubimo, da ponovno ode na ulicu. Dani su u pitanju, probat ćemo ići na hitnu. Ali što ako nema lijeka, što ćemo", zabrinuto je kazao sugovornik RTL-a.

Image
RADI SE O ČESTO KORIŠTENIM LIJEKOVIMA /

U ljekarnama nestašica Klavocina i još nekih lijekova: 'Do kraja godine situacija će biti samo gora, neće biti bolja'

Image
RADI SE O ČESTO KORIŠTENIM LIJEKOVIMA /

U ljekarnama nestašica Klavocina i još nekih lijekova: 'Do kraja godine situacija će biti samo gora, neće biti bolja'

Normalizacija opskrbe do kraja mjeseca

Heroinski ovisnici, ali i članovi njihovih obitelji, već tjednima pokušavaju doći do lijeka koji im pomaže u odvikavanju od droge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potražnja je iznimno velika. Pacijenti dolaze, telefon konstantno zvoni, pitaju što bi trebali, a mi ih upućujemo liječnicima na konzultacije", kazala je za RTL Danas Katarina Bernatović, voditeljica jedne ljekarne u Zagrebu.

Iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode poručuju da je nestašica nastala zbog razloga povezanih s distribucijom te da se normalizacija opskrbe očekuje za četiri tjedna, do kraja listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do tada je na hrvatskom tržištu dostupna zamjenska terapija, zamjenski lijek koji ima istu djelatnu tvar, istog je farmaceutskog oblika, iste je jačine. Međutim, i njegove su količine ograničene", napominje Maja Bašić, glasnogovornica Agencije.

'Ako nema lijeka, potražit će ilegalno rješenje'

"Ako nema zamjenskog lijeka, ako ga ne može dobiti legalnim putem u ljekarni on će potražiti najbrže moguće ilegalno rješenje tj. otići će na ulicu. Užasno se bojim da ćemo ga izgubiti i pitanje je hoćemo li ga moći ponovno vratiti. Potrebne su nekad godine da se ovisnik ponovno odluči za liječenje", kazao je RTL-ov sugovornik želeći biti anoniman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Suboxoneom od dva miligrama je dostupan, ali onaj od osam nije. Netko mora uzeti više tableta da bi se dobila doza, ali je problem što oni ovih od osam uzimaju primjerice pet tableta odjednom, a u jednoj kutiji je sedam tableta, a postoje ograničenja i propisano je koliko kutija u kojoj dozi je za mjesec dana i za koju terapiju," upozorava Katarina Bernatović, voditeljica ljekarne.

Psihijatar Ivan Ćelić iz Klinike za psihijatriju Vrapče, koji godinama radi s ovisnicima, kaže da je na toj terapiji više od tri tisuće ovisnika te da svima prijeti apstinencijska kriza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apstinencijska kriza se manifestira u vidu fizičkih bolova, snažnih bolova u kostima i zglobovima, ruke se tresu, pojačano se znoje, curi im nos… To je klasična slika apstinencijskog sindroma", objasnio je Ćelić.

POGLEDAJTE VIDEO: I dalje nestašica lijekova: 'Sve zalihe amoksicilina i klavocina te zamjene potrošene su. nemamo što dati'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo