Krunoslav Kušec /

Predsjednik Sindikata medicinskih sestara/tehničara: 'Nismo za covid potvrde, jer i cijepljeni mogu prenijeti koronu'

Rekao je da Uredbu o koeficijentima za plaće čekaju već godinama i da očekuju rješenje za mjesec, dva. Sastanak s Berošem sljedećeg tjedna

23.9.2021.
20:30
VOYO logo

O nezadovoljstvu u zdravstvu Zorana Čičak Kulić razgovarala je s Krunoslavom Kušecom, predsjednikom Sindikata medicinske sestre/tehničari zajedno.

Obećan je sastanak s ministrom, što očekujete? Koji su rokovi za ispunjene obećanja i možemo li očekivati još ovakvih prosvjeda?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas nam je na sastanku Ministarstva zdravstva obećan sastanak idući tjedan s ministrom zdravstva. Ja očekujem da će sastanak biti konstruktivan, da ćemo početi rješavati nagomilane probleme u zdravstvu. Jedan bitan problem je rad blagdanom. Ne želimo da nas zaduže većom radnom mjesečnom satnicom, zbog toga smo i protestirali. Želimo za sve isti radni fond sati. Druga točka našeg zahtjeva je nedostatak medicinskih sestara. To je ogroman problem. U sustavu nas je sve manje, sve veći je odljev medicinskih sestara, općenito zdravstvenih djelatnika van Lijepe naše. I naravno, očekujem da se što prije riješi koeficijent, odnosno Uredba o koeficijentima, jer, pogledajte, ta uredba se rješava već godinama i očekujem da će se što prije riješiti, najkasnije u mjesec, dva.

Ako ne dođe do nikakvih pomaka, hoće li biti još ovakvih prosvjeda?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, svakako. Ako neće biti nikakvih pomaka u razgovorima, pregovorima, mogu se očekivati daljnje sindikalne akcije, pa i prosvjedi sa većim brojem zdravstvenih djelatnika. 

Naglašavali ste danas da ovo nije prosvjed zbog covid potvrda, ali ste isto tako rekli da ste protiv uvođenja. Ipak ministar i vama danas poručuje da oni koji se odbiju testirati mogu ostati bez naknade, kako ćete na to reagirati?

Još prije uvođenja covid potvrda, mi smo se dogovorili za ovaj prosvjed. Sindikat medicinske sestre/tehničari, naravno, podržava cijepljenje. Međutim, mi nismo za covid potvrde, doduše, u manjem broju. Pa, iz principa. Cijepljeni djelatnici mogu prenijeti koronu. A daljnje naše akcije, vidjet ću s izvršnim odborom sindikata i sa našom pravnom službom, pa ćemo odlučiti koji su nam daljnji koraci.

Danas ste poslali snažne poruke o odlasku medicinskih sestara i tehničara iz Hrvatske. Kako to zaustaviti, koji su to problemi koje hitno treba spriječiti da bi se to spriječilo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da. U sustavu zdravstva nedostaje otprilike 4000 medicinskih sestara. Sad vam radi jedna sestra na 20-ak pacijenata, što je stvarno izvan svake granice. Kako spriječiti odlazak medicinskih sestara? Naš prijedlog je da se uvede beneficirani radni staž. Zašto? Zato što upravo s tim beneficiranim radnim stažom zaustavit će se taj odljev medicinskih sestara i dat ćemo poticaj novim generacijama da izaberu tu našu plemenitu struku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo