Lista zanimanja koja će biti tražena u budućnosti

Zasigurno ste i zaboravili kada ste zadnji put napisali pismo i poslali ga poštom. Jedino što stiže u poštanski sandučić jesu gomile računa i reklamnih poruka.

2.1.2013.
7:02
VOYO logo

Ovakvo crno predviđanje objavio je američki portal Gearsandshift.com, a na njega su se nadovezali još brojni portali u svijetu navodeći svoje viđenje zanimanja koja nestaju napretkom novih tehnologija, kao i pojavom novih zanimanja za kojima će biti jagma u budućnosti.

Činjenica je da su nove tehnologije počele sve brže preuzimati nekadašnje ljudske poslove. Taj se trend neprestano ubrzava pa su milijuni ljudi postali tehnološki višak. Najviše će za koje desetljeće biti pogođeni poštari, radnici u tekstilnoj industriji, postolari, urari, tapetari, svi oni tradicionalni obrti koji su nekad biti jako popularni i traženi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marija Pavić već tridesetak godina radi kao krojačica u Splitu. Imala je sreću da je uglavnom radila samo za sebe, no prije je uz krojački obrt imala i dućan tekstila, a šila je sve. Danas je sretna što ima par kaputa za skratiti i proštepat hlače.

'Guram u par kvadrata'

"Je, prije sam imala lipu radnju, a sad guram u par kvadrata. Da mi je sad 30 godina i da imam malu dicu, ne bi mogla živit od ove struke. Sad radim da ubijem vrime i da platim koji račun, al bar me još traže, pa sad nek vani govore da nećemo tribat", kaže Pavić za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S njom se slaže i još jedan "radnik u nestajanju", postolar Bože Kapitanović. Smatra d će biti posla, ali sve manje. Unatoč krizi, ne vjeruje da će njegovo zanimanje nestati.

Na pitanje kako gleda na neka od zanimanja koja će se tražiti u budućnosti poput primjerice "plaćenog prijatelja", odgovara iz srca: "Pravom prijatelju ću uvik platit piće, a ovi drugi nek ostanu na internetu!".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plaćeni prijatelj samo je jedno od novih zanimanja spomenutih na konferenciji "Nove vještine, tehnologije i zanimanja budućnosti", održanoj prije nekoliko mjeseci u Zagrebu.

Neobična zanimanja budućnosti

Neka predviđanja analitičara tržišta rada kažu da će u budućnosti rasti potražnja za radnicima na području zdravstva, znanosti i tehnologije, a predviđa se da će se nova globalna radna mjesta otvarati za proizvodnju organske hrane, mikrobiologije, kompjutorske biologije, genetike, robotike, nanotehnologije, svemirske tehnike, naprednih zdravstvenih usluga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, uza sve te suvremene kadrove, budućnost će donijeti neka prilično neobična zanimanja vezana uz razvoj interneta. Poput spomenutog "plaćenog prijatelja" kojeg ćete pozvati da pravi vama ili vaših starim roditeljima društvo. Zvuči grozno, zar ne?

U budućnosti će biti više stručnjaka za kataklizme, koordinatora za obrazovanje djece koji će koordinirati obrazovanje kod kuće, te povezivati roditelje, učitelje i škole bez birokracije tradicionalnih ustanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među novim zanimanjima našli su se i svemirski turistički vodiči, trgovci vremenom, virtualni učitelji, kirurzi za poboljšanje pamćenja, stručnjaci za stvaranje novih organa, specijalisti za nanomedicinu, wellness menadžeri za starije, svemirski piloti....

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo