NOVE CIJENE / Limun 1,99, jaja 1,75, tjestenina 1,32 eura: Pogledajte koliko ćemo plaćati namirnice nakon dogovora trgovaca i Vlade

Problem leži u tome što su cijene počele rasti puno prije tako da je limun u rujnu prošle godine bio 53 centa jeftini nego u prosincu iste godine, maslac za 40 centi, čokolada za 50, tjestenina 35 centi, pasta za zube euro jeftinija u odnosu na prosinac, a jaja za 10-ak centi

13.9.2023.
23:39
VOYO logo

Vlada je ozbiljno shvatila inflaciju pa s trgovačkim lancima dogovorila smanjenje cijena namirnicama poput sira, vina, tjestenine, kozmetike... Ipak, kako piše Danas.hr, to je još uvijek samo početak jer voće i povrće i dalje koštaju kao suho zlato. Salata je, tako, od kraja prošle godine poskupjela duplo, kelj 60 posto, a neke vrste jabuka zabilježile su poskupljenje od čak 100 posto.

Baš zato, cijene nekih proizvoda trebale bi pojeftiniti i vratiti cijenu koju su imale 31. prosinca, to jest, prije uvođenja eura. To znači da bismo kilogram limuna umjesto 2,09 eura trebali plaćati 1,99. Isto tako, maslac bi, umjesto 3,98, trebao koštati 3,05 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za čokoladu ne bismo više trebali izdvajati 1,55 eura, već 1,45, a umjesto 2,12 eura za tjesteninu, trebali bismo izdvajati 1,32 eura. I cijena paste za zube trebala bi se spustiti s 2,79 na 2,39 eura, jaja s 2,65 na 1,75, a pet kilograma krumpira s 4,99 na 2,39 eura.

POGLEDAJTE VIDEO: Tjestenina, sirevi, zubne paste pa i vino - pojeftinjuju! Košaricu ćemo plaćati kao prije uvođenja eura?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Cijene će se ipak vratiti na staro'

"Zapravo u dužem roku jedino tržište može spustiti cijene. Ono jedino što trgovci sada mogu napraviti je da kratkoročno spuste cijene proizvoda i praktički iskoriste to promidžbene aktivnosti, ali ipak cijene će se vratiti na staro, jer smo stalo izloženi inflacijskim pritiscima", kazao je Petar Vušković, ekonomski analitičar.

Vlada i trgovci uspjeli su se dogovoriti kako građanima olakšati život. No, problem leži u tome što su cijene počele rasti puno prije tako da je limun u rujnu prošle godine bio 53 centa jeftini nego u prosincu iste godine, maslac za 40 centi, čokolada za 50, tjestenina 35 centi, pasta za zube euro jeftinija u odnosu na prosinac, a jaja za 10-ak centi. Samo su krumpiri bili skuplji u rujnu, za razliku od prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'OVO JE FARSA' /

Milanović rastavio na proste faktore Vladine mjere: 'Grlić-Radman? Njemu ni četiri milijarde eura ne bi pomogle. Siguran sam da će nakon ovoga napredovati'

Image
'OVO JE FARSA' /

Milanović rastavio na proste faktore Vladine mjere: 'Grlić-Radman? Njemu ni četiri milijarde eura ne bi pomogle. Siguran sam da će nakon ovoga napredovati'

Iako to možda ne izgleda puno, činjenica je da su cijene od rujna do prosinca neprestano rasle.

"Ako je prosječna košarica tjedna 40 eura, šest posto vam je 2,4 eura, tako da bi građanin samo na toj akciji uštedio 10 eura, što je s jedne strane simbolično, za one koji nemaju je jako puno, a ono što je najbitnije je da zaustavlja inflaciju“, rekao je stručnjak za maloprodaju Dragan Munjiza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo