pravi hit / Nova šoping meka: Istražili smo zašto građani iz svih dijelova Hrvatske hrle u Liku

Dolaze kupovati krumpir, sireve i meso stoke koja pase na nepreglednim zelenim pašnjacima

14.10.2019.
18:46
VOYO logo

Ekološki uzgojena hrana na seoskim domaćinstvima i povoljne cijene sve više Dalmatinaca, Zagrepčana, ali i Istrijana dovode u Liku ciljano u nabavku. 

U Gospić i okolna mjesta dolaze kupovati krumpir, sireve i meso stoke koja pase na nepreglednim zelenim pašnjacima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od svega što proizvode najpoznatiji su po krumpiru. Baš lički krumpir slovi za najbolji. Ali, Ličani se mogu pohvaliti i dobrim zeljem koje se u ovo doba godine kupuje za kiseljenje.

''U prostoriji gdje ne pada temperatura ispod 15 stupnjeva trebalo bi da stoji dok se kiseli i za nekih 20 dana, tri do četiri tjedna, je spremno za upotreb", poručuje Nevenko Matak iz Gospića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Liku se dolazi sve više po gastro doživljaj namirnica

Hrana se u Lici proizvodi još uvijek na tradicionalan način na malim seoskim gospodarstvima, ali u proizvodnju hrane krenulo je i poduzeće Općine Karlobag koje u sklopu izletišta na proplancima Baških Oštarija uzgaja životinje za meso i mlijeko

"Proizvodimo žitarice, povrće i meso imamo od svojih životinja. Uzgajamo svinje, kokoši, ovce, janjce, krave i telad... Dolaze nam ljudi većinom iz Zadra i Zagreba, no i iz cijele Hrvatske kupuju većinom škripavac i basu", kaže Kristina Lukić, zamjenica direktorice TZ Karlobaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve što proizvedu može se kupiti u njihovoj trgovini, ali i probati na licu mjesta.

U Liku se dolazi sve više po gastro doživljaj namirnica kakve se ne mogu nabaviti u supermarketima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve namirnice koje upotrebljavamo ovdje u kuhinji su naše domaće eko, proizvedene u našem vrtu. Imamo stoku za koju sijemo trave i žitarice na našem zemljištu", govori Ankica Jurković, voditeljica kuhinje, Baške Oštarije.

Ponuda jela je sezonska i prati ritam prirode. Uz gulaš od medvjeđeg luka sada se ne može pogriješiti ni s okrepljujućim juhama od koprive i bundeve

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo