pravi hit /

Nova šoping meka: Istražili smo zašto građani iz svih dijelova Hrvatske hrle u Liku

Dolaze kupovati krumpir, sireve i meso stoke koja pase na nepreglednim zelenim pašnjacima

14.10.2019.
18:46
VOYO logo

Ekološki uzgojena hrana na seoskim domaćinstvima i povoljne cijene sve više Dalmatinaca, Zagrepčana, ali i Istrijana dovode u Liku ciljano u nabavku. 

U Gospić i okolna mjesta dolaze kupovati krumpir, sireve i meso stoke koja pase na nepreglednim zelenim pašnjacima.

Od svega što proizvode najpoznatiji su po krumpiru. Baš lički krumpir slovi za najbolji. Ali, Ličani se mogu pohvaliti i dobrim zeljem koje se u ovo doba godine kupuje za kiseljenje.

''U prostoriji gdje ne pada temperatura ispod 15 stupnjeva trebalo bi da stoji dok se kiseli i za nekih 20 dana, tri do četiri tjedna, je spremno za upotreb", poručuje Nevenko Matak iz Gospića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Liku se dolazi sve više po gastro doživljaj namirnica

Hrana se u Lici proizvodi još uvijek na tradicionalan način na malim seoskim gospodarstvima, ali u proizvodnju hrane krenulo je i poduzeće Općine Karlobag koje u sklopu izletišta na proplancima Baških Oštarija uzgaja životinje za meso i mlijeko

"Proizvodimo žitarice, povrće i meso imamo od svojih životinja. Uzgajamo svinje, kokoši, ovce, janjce, krave i telad... Dolaze nam ljudi većinom iz Zadra i Zagreba, no i iz cijele Hrvatske kupuju većinom škripavac i basu", kaže Kristina Lukić, zamjenica direktorice TZ Karlobaga.

Sve što proizvedu može se kupiti u njihovoj trgovini, ali i probati na licu mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Liku se dolazi sve više po gastro doživljaj namirnica kakve se ne mogu nabaviti u supermarketima.

"Sve namirnice koje upotrebljavamo ovdje u kuhinji su naše domaće eko, proizvedene u našem vrtu. Imamo stoku za koju sijemo trave i žitarice na našem zemljištu", govori Ankica Jurković, voditeljica kuhinje, Baške Oštarije.

Ponuda jela je sezonska i prati ritam prirode. Uz gulaš od medvjeđeg luka sada se ne može pogriješiti ni s okrepljujućim juhama od koprive i bundeve

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
STRAH OD POTRESA /

Hoće li Santorini imati turističku sezonu? 'Radnici odlaze u druge gradove'