LIJEČNICI USTALI PROTIV PRIORITETNIH LISTA ČEKANJA: / ''Kašljete krv? Imate infarkt? Prioritet ste, pregledat ćemo vas u idućih 30 dana!'

Image

Hrvatski je liječnički zbor prije mjesec dana sastavio prijedlog okvirnih smjernica za prioritetne liste čekanja.

15.8.2017.
10:38
VOYO logo

Hrvatska udruga bolničkih liječnika HUBOL i udruga obiteljskih liječnika KOHOM tvrde da te smjernice nemaju smisla jer pacijenti u takvim hitnim stanjima moraju biti pregledani odmah, a ne u roku od mjesec dana. Radi se o hitnim, životno ugroženim pacijentima, koji će odmah biti primljeni u svaki hitni bolnički prijem. Mjesec dana za takve je pacijente predugo.

Image
NOVI APSURD ZDRAVSTVENOG SUSTAVA: /

HZZO objavio da se na većinu pregleda čeka samo jedan dan, a kad se poželite naručiti....

Image
NOVI APSURD ZDRAVSTVENOG SUSTAVA: /

HZZO objavio da se na većinu pregleda čeka samo jedan dan, a kad se poželite naručiti....

Udruge najavile pravnu borbu

Iz tih udruga poručuju i da oni pacijenti kod kojih postoji sumnja na neku tešku bolest ionako na pregled dolaze 'preko reda' jer su standardne liste čekanja za to preduge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neka od stanja navedena u smjernicama za hitne pacijente su, između ostalih, vjerojatnost za srčani udar, gubljenje svijesti, problemi sa srčanim ritnom, zatajivanje rada srca, iskašljavanje krvi, zatajenje bubrega.

Iz HUBOL-a i KOHOM-a poručuju da će smjernice samo dodatno opteretiti bolničke i obiteljske liječnike, umjesto da im donese rasterećenje. Udruge su stoga pokrenule pravnu procjenu smjernica, a zatim planiraju pozvati svoje članove na njihovo nepoštivanje jer tvrde da su konstrukcije tih smjernica medicinski i stručno neutemeljene, kao i pravno opasne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smjernice smatraju lošima i tvrde da se u njima koriste neprecizni i neprofesionalni izrazi koje liječnici ne koriste, poput 'brzog lupanja srca', 'dramatičnog pogoršanja', 'velike količine krvi' ili 'značajnog ozljeđivanja', piše Jutarnji list.

Kujundžić: 'Smjernice će riješiti 30-50 pacijenata dnevno'

Prioritetne liste osmišljene su prije mjesec dana i upućene na doradu u Ministarstvo zdravstva. Ministar Milan Kujundžić najavio je da će se taj projekt već od rujna početi primjenjivati u svim bolnicama u Hrvatskoj. Liječnici, pak, tvrde da oni nisu dobili nikakve upute o postupanju, barem ne u pisanom obliku, te da ne znaju što u ovom slučaju znače prioritetni pacijenti. Pisane upute poslane su im tek 10. kolovoza, no one su još nedorađene. Liječnici tvrde da takve nisu upotrebljive. Te smjernice, naime, govore i vrlo hitnim pacijentima kojima je život ugrožen i koje je ionako na hitnom prijemu potrebno odmah primiti i pomoći im te se stoga ništa nije promijenilo, dok s druge strane ministar Kujundžić tvrdi da prioritetne liste rješavaju problem od 30-50 pacijenata na dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo