KOHOM PRIOPĆIO / Liječnici upozorili: Zbog administracije, nemamo vremena za svoje pacijente

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Kažu da nepotrebno opterećenje nemedicinskim poslom koji odvraća nove generacije liječnika od obiteljske medicine, a već je sad nema dovoljno obiteljskih liječnika i ordinacija

23.10.2023.
11:25
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine KoHOM priopćila je u ponedjeljak da obiteljski liječnici, unatoč najavama, još uvijek nisu rasterećeni administrativnih obaveza zbog čega ne mogu svojim pacijentima posvetiti dovoljno vremena za liječenje i savjetovanje.

"Višekratno smo upozoravali na ogromno administrativno opterećenje obiteljskih doktora koje nam ne ostavlja vrijeme za liječenje i savjetovanje svih onih kojima je to potrebno. Upozoravali smo i na česte kontrole i kažnjavanja liječnika od strane HZZO-a upravo i najviše radi administrativnih obaveza i pogrešaka", ističe iz KoHOM-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu da nepotrebno opterećenje administrativnim, nemedicinskim poslom odvraća nove generacije liječnika od obiteljske medicine, a već je sad prisutan problem nedostatka obiteljskih liječnika i ordinacija.

Image
dobra strana dana /

Nedostaju nam 84 pedijatra i 105 ginekologa, a Križevci riješili taj problem: Liječnicima rješavaju i stambeno pitanje

Image
dobra strana dana /

Nedostaju nam 84 pedijatra i 105 ginekologa, a Križevci riješili taj problem: Liječnicima rješavaju i stambeno pitanje

Iako je najavljivano rasterećenje od administrativnih poslova, poput pisanja putnih naloga, do toga nije došlo, upozorava KoHOM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odlukom je najavljeno je da nas HZZO neće financijski kažnjavati za putne naloge, ali ćemo ih i dalje morati pisati. Dakle, samo su 'velikodušno' odlučili da nas privremeno neće kažnjavati to jest da nećemo morati plaćati troškove putovanja pacijenata HZZO-u ako pogriješimo u kojem kilometru", dodaju.

Iz KoHOM-a napominju da pacijent, i nakon što dobije izdani putni nalog svojeg doktora, mora otići na šalter HZZO-a radi procijene prava na naknadu troškova i isplate sredstva. HZZO cijeli taj proces može obavljati sam, smatraju, bez uplitanja obiteljskih doktora, što bi bilo jednostavnije i liječnicima i pacijentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga KoHom predlaže da se ubuduće pacijenti javljaju direktno u HZZO i zatraže vještačenje na pravo povrata putnih troškova.

POGLEDAJTE VIDEO: Hoće li mladi liječnici u štrajk? Ispunjena im 2 od 4 zahtjeva. Pacijenti ih u borbi za prava podržavaju

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo