jedinstven slučaj / Liječnici koji su spasili sijamske blizanke: 'Djevojčice su stabilno i vjerujemo da će brzo kući'

'Ovako nešto je prikazano u samo dva rada', kazali su gostujući u RTL Direktu

15.5.2019.
23:00
VOYO logo

Nikad se u Hrvatskoj povijesti to nije dogodilo, a u svijetu se dogodilo samo jednom. U KBC-u Zagreb uspješno su razdvojeni sijamski blizanci, točnije blizanke, spojene jetrom i crijevima.

Maestralan pothvat izveo je tim od čak 14 liječnika različitih specijalnosti, koji je 15 sati operirao djevojčice. Valentina i Kristina danas imaju četiri mjeseca i dobro se oporavljaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gosti RTL Direkta bili su dr. Ruža Grizelj, pročelnica Zavoda za neonatologiju na Rebru, koja se o djevojčicama brine od samog rođenja i još će se neko vrijeme o njima brinuti i dr. Danko Mikulić, kirurg iz bolnice Merkur koji je sudjelovao u ovoj povijesnoj operaciji.

Od operacije su prošla dva mjeseca, situacija se smirila no emocije su još uvijek tu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada je opet malo uzbudljivo s obzirom za medijski interes koji je shvatljiv. Naravno da se smirila situacija što se tiče budućeg zdravlja djevojčica, definitivno su van životne opasnosti. Nije još gotovo, koža nije zatvorena, još je tu nešto umjetnih materijala, trebat će tu još sigurno pokoja operacija, ali djeca su stabilno i vjerujem od će brzo kući", rekla je dr. Grizelj.

Uspjeh je još veći kada se zna da u svijetu samo 20 posto ovakvih zahvata sretno završi. No, dr. Grizelj kaže da je od početka vjerovala da će operacija završiti uspješno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi u KBC-u operiramo oko 75 posto prirođenih anomalija koje se rode u Republici Hrvatskoj i na neki način smo dosta dobro uigrani tuim. Ovo je svakako jedna iznimna situacija s kojom se još nismo susreli, koja zahtijeva izvrsnost, to je kruna našeg dosadašnjeg rada."

Da je bilo treme, priznaje i dr. Mikulić: "Uzbuđenje, trema, stres... Svakako da je bilo svega što ide s takvim zahvatima, ali ne mogu reći, poznavajući sve kolege i znajući što su kadri napraviti, da se bojao i očekivao neuspjeh".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djevojčice su rođene čak dva mjeseca prerano, a operirane su sa šest mjeseci što je inače rano kada su ovakvi slučajevi u pitanju.

Image

Pogledajte nove fotografije s operacije sijamskih blizanki!

Image

Pogledajte nove fotografije s operacije sijamskih blizanki!

"Alarmirala nas je situacija kada je njihova izmjena krvi bila neizbalansirana i pratički je došlo do zatajenja bubrega kod Valentine i podzatajenja srca. Imali smo cijeli tim spreman kao backup za provođenje hemodijalize, ali srećom nije trebalo. To je ono što nas je alamiralo da nema vremena", objasnila je dr. Grizelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz sve to, srca djevojčica bila su udaljena samo dva milimetra.

"Jako smo se bojali i kako će ona funkcionirati. Ta dva milimetra za vješte kardiokirurge nisu predstavljala toliku nepoznanicu koliko to kako će se cirkulacija beba ponašati. Imale su jednu jetru i većina te cirkulacije krvi, koja se miješala, to je išlo kroz jetru i svi smo se bojali što će biti kad se ta cikrulacija prekine", rekao je dr. Mikulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod sijamskih blizanaca u svijetu, većina koja preživi porod su djevojčice.

"Obično je to tako u neonatalnoj medicini. Sijamskih blizanaca se živih rađa oko 40 posto i to su uglavnom ženska djeca u omjeru tri naprama jedan", kazala je dr. Grizelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj smo dosad imali tri slučaja sijamskih blizanaca.

"Jedan slučaj je nažalost bio inoperabilan jer su djeca bila spojena srcem, a drugi je bio kompliciran drugom bolešću. Mi smo ih razdvojili, ali stvar je bila komplicirana zbog druge bolesti", rekla je dr. Grizelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj Valentine i Kristine jedinstven je u svijetu.

"Sama operacija možda nije bila jedinstvena, ali konstalacija zbivanja i anatomije je jedinstvena ili blizu jedinstvene", kazao je dr. Mikulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno će biti vrijedno objaviti ovako nešto, do sada je to u medicinskoj literaturi prikazano samo u dva rada. Kad smo i mi tragali za informacijama kako prići i pristupiti, vrlo malo smo dostupnih informacija imali", rekla je dr. Grizelj.

Pred djevojčicama je još dug put, ali su izvan životne opasnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima još borbe pred njima, ali recimo da su izašle iz neposredne opasnosti. Imamo i mi još kirurškog posla s njima, stjenke nisu zarasle do kraja, ali to su stvari koje se danas lako rješavaju", kazao je dr. Mikulić.

Iako se o hrvatskom zdrastvu često pričaju samo negativne stvari, ovaj slučaj je primjer kako su u zdravstvu najvažniji ljudi, ekspertnost, znanje i struka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo