OSTAVLJENI U VOZILU / Liječnica Hitne pomoći Pula za RTL: 'Djetetu u autu temperatura može porasti i do 40 stupnjeva, gubi svijest'

Image
Foto: RTL Vijesti

Ako je dijete pri svijesti treba mu davati vodu na usta i staviti ga u neku rashlađenu prostoriju

9.6.2022.
19:31
RTL Vijesti
VOYO logo

Privedeni su i uz kaznenu prijavu pušteni njemački državljani koji su u Umagu sedmomjesečnu bebu ostavili zaključanu u automobilu na suncu. Bebu su spasili vatrogasci i to po dojavi prolaznice koja je iz automobila čula plač. Splet sretnih okolnostima i brzina vatrogasaca sačuvali su bebin život. Ona je živa i zdrava, a obitelji prijeti kazna zatvora.

Liječnici hitne medicinske pomoći nažalost se često susreću sa slučajevima ostavljene djece u užarenim automobilima, pogotovo ljeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-ova Petra Fabijan Kabov je na hitnom medicinskom prijemu u Puli i razgovarala je s Petrom Maras, liječnicom Hitne medicinske pomoći Pula.

Smrt je najgora posljedica ostavljanja djeteta u zatvorenom automobilu, ali ne i jedina. Automobil ako ostane na visokim temperaturama na suncu pa čak i u hladu i pretvara se u pećnicu. Ako je vani 26 stupnjeva u samo deset minuta ta temperatura može porasti na 32 stupnja, a za pola sata ona može doseći čak visokih 45 do 50 stupnjeva. Minimalna izloženost takvim temperaturama može dovesti do lošeg općeg stanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAZNENO PRIJAVLJENI /

VIDEO Pogledajte kako su umaški vatrogasci izvukli bebu koju su majka, baka i djed ostavili u automobilu

Image
KAZNENO PRIJAVLJENI /

VIDEO Pogledajte kako su umaški vatrogasci izvukli bebu koju su majka, baka i djed ostavili u automobilu

„Nama ugodnih 20 stupnjeva, u automobilu vrlo brzo može doseći i to 30 stupnjeva, a ako su temperature više kao što su bile prethodnih dana, temperatura će vrlo brzo doseći 50 stupnjeva. Djeca imaju slabije termoregulacijske mehanizme od odraslih tako da će oni vrlo brzo postati iscrpljeni i dehidrirani, a mogu i razviti simptome toplinskog udara“, objašnjava Maras.

Objasnila je koji su simptomi toplinskog udara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Dijete će se prvo početi jako znojiti, bit će crveno i rast će mu temperatura, a kada dođe do samog toplinskog udara temperatura će biti preko 40 stupnjeva, dijete će biti suho. Tada su mogući poremećaji svijesti, zatajenja organa, čak koma pa i smrt“, kazala je liječnica.

Osvrnula se na to što treba učiniti ako naiđemo na dijete zaključano u automobilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Potrebno je pozvati Hitnu pomoć i pokušati ga izvući. Ako je dijete pri svijesti treba mu davati vodu na usta. Staviti ga u neku rashlađenu prostoriju, omogućiti ventilaciju i pričekati pomoć“, zaključila je Petra Maras.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo