LEŽE NA IZVORIMA PITKE VODE, A MORAJU DOVOZITI CISTERNE: / 'Nama svaki bunar presuši, a iz punionice se šleperima odvozi voda'

Image
Foto: PIXSELL

'Dosad sam iskopao šest bunara i svi su presušili. Ja iskopam do 12 metara, a u tvornici bušotinu na stotinu metara, i naravno da oni sve povuku. Dnevno odvoze barem 20 šlepera.

22.8.2018.
8:43
PIXSELL
VOYO logo

Mještani Apatovca leže na izvorima vode, a kako bi napojili stoku prisiljeni su vodu dovoziti u cisternama. Štoviše, dok vodu iz njihovog kraja eksploatira punionica u vlasništvu Atlantic grupe, njihovi bunari svakog ljeta presuše.

Da situacija bude apsurdnija, kroz cijelo selo su prije pet godina povučene vodovodne cijevi i hidranti, ali vode u njima nema. Tako da nema vatrogasnog bazena zapremine 70.000 litara, mještani i blago bili bi žedni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suh i bazen

"Lani je i taj bazen bio suh da nisi mogao natočiti niti deset litara. Svi su ostali bez vode i dolazili su po nju, pa se bazen ispraznio. Da je izbio požar, ne bi se imao čime gasiti", priča mještanin Zdravko Fintić.

Njegov sumještanin Stjepan Blažević tvrdi kako svu vodu povuče Atlantic. "Dosad sam iskopao šest bunara i svi su presušili. Ja iskopam do 12 metara, a u tvornici bušotinu na stotinu metara, i naravno da oni sve povuku. Dnevno odvoze barem 20 šlepera. Jednom sam pokušao dublje bušiti, do 25 metara, ali ništa. Bacio sam u vjetar 4000 kuna", pripovijeda za Podravski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Gradu Križevcima objašnjavaju kako je izgrađeni vodovod prazan jer se iz gradskog Komunalnog poduzeća nije moglo izdvojiti posebno poduzeće za vode, što nalaže zakon, pa su bila blokirana sredstva Hrvatskih voda za dovršetak vodoopskrbnog sustava.

"Predstavnici Hrvatskih voda u proljeće ove godine proveli su vodoistražne radove kako bi se osigurao zasebni izvor vodoopskrbe Apatovca. Trenutno je u postupku traženje suglasnosti od strane Hrvatskih šuma, nakon čega će se odmah krenuti u bušenje bunara i tako mještanima omogućiti voda", poručili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ Atlantica

U Atlantic grupi, pak, tvrde da je riječ o problemu koji se tiče izostanka adekvatne infrastrukture te da nije vezan uz poslovanje njihove punionice. "Svjesni smo izazova s kojima se naselje Apatovac susreće kad je riječ o opskrbi vodom i želja nam je biti dijelom njihova rješavanja", poručili su iz Atlantica dodajući kako su se obvezali o vlastitom trošku osigurati Gradu Križevcima i njihovom komunalnom poduzeću punjenje cisterni pitke vode u slučajevima nepogoda i sukladno potrebama.

U međuvremenu, Apatovčani odlaze na izvor uza samu punionicu Atlantica po vodu koju im tvrtka besplatno daje svaki utorak i četvrtak između 14 i 15 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo