Leteći za Split dignuo NATO-ove borbene avione!

Njemački pilot u petak je u društvu jedne suputnice u zrak podigao ultralaki avion Cirrus SR 22, te je letio kroz nekoliko država stvorivši pravu uzbunu na nebu.

29.10.2011.
15:32
VOYO logo

Pilot ultralakog aviona Cirrus SR 22 u nedjelju je prouzročio uzbunu u zapovjedništvima ratnog zrakoplovstva triju zemalja i Glavnom zapovjedništvu Južnog krila NATO-a u Napulju.

Nikome nije odgovarao

Pedesetosmogodišnjak, inače državljanin Njemačke, u društvu 43-godišnje suputnice u prijepodnevnim je satima poletio iz njemačke pokrajne Thüringen. Ušao je u austrijski zračni prostor, no na pozive tamošnje zračne kontrole nije odgovarao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrijske vlasti potom su sa svoja dva borbena zrakoplova krenule u lov na prekršitelja koji nije prijavio let. Nijemac se na njih nije obazirao. Jednako je nastavio i kroz Sloveniju. A onda je aktiviran znak za uzbunu u talijanskoj vojnoj bazi blizu grada Ferrare. Podignuta su dva Eurofighetra koja su krenula prema Sloveniji. No, nisu ga sustigli, a on je već došao do Hrvatske gdje je primijećen oko 13 sati i 30 minuta.

Kvar na uređajima?

Kako piše Jutarnji list, naši se zrakoplovi nisu digli, jer su od NATO-a dobili zapovijed da "budu spremni za polijetanje u pet minuta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sat vremena pilot je sletio u Splitu i pritom manje oštetio avion. Razlog svoj nejavljanja pojasnio je kvarom na uređajima. Naknadno je dobio jednogodišnju zabranu letenja u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo