LEKO PRED UNIJOM ZA MEDITERAN: / 'Ne smijemo zatvarati oci, to je europski problem'

Predsjednici parlamenata drzava clanica Unije za Mediteran na summitu u Lisabonu usvojili su deklaraciju o humanitarnoj krizi na Sredozemnom moru, stoji u priopcenju Sabora.

11.5.2015.
17:19
VOYO logo

U deklaraciji pozivaju institucije EU-a i sefove drzava i vlada clanica Unije za Mediteran da postuju ljudsko dostojanstvo migranata te da promatraju migracije kao tradicionalan fenomen izmedu dviju obala Sredozemlja. Preporucuje se izdavanje veceg broja humanitarnih viza, povecanje kvota za prihvat izbjeglica u svim zemljama EU-a, povecanje pomoci zemljama iz kojih izbjeglice dolaze i onima u kojima su u tranzitu kao i povecanje suradnje medu drzavama da osiguraju readmisiju i dostojanstven povratak migrantima koji ne mogu legalno boraviti u zemljama u kojima se trenutacno nalaze.

U deklaraciji se, takoder, poziva na jacanje spasilackih operacija u Sredozemlju, bolju policijsku suradnju u borbi protiv trgovine ljudima, na zajednicku politiku EU-a za legalnu migraciju, na podjednako podnosenje tereta migracije iz krizom zahvacenih podrucja te na sto uspjesniju integraciju izbjeglica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konferenciji je govorio i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko ocijenivsi kako svjedocimo velikoj humanitarnoj krizi pred kojom ne smijemo zatvarati oci. Dodao je kako ovo nije samo problem pogranicnih zemalja Europske unije nego europski problem koji clanice trebaju zajednicki rijesiti. Zauzeo se za snaznu borbu protiv krijumcarenja i trgovanja ljudima kao i protiv uzroka imigracije kroz suradnju sa zemljama podrijetla i tranzita.

- Prema svim traziteljima azila treba se postupati na jednak, otvoren, pravedan i solidaran nacin, tolerantno i bez diskriminacije. Stiteci njihova temeljna ljudska prava stitimo temeljne vrijednosti europske zajednice, na kojima je ona izgradena, rekao je Leko. Dodao je kako je Hrvatska spremna aktivnije sudjelovati u rjesavanju ovog problema te da je u tom smislu vec ponudila i konkretnu pomoc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo