35-godišnjak iz Livna / Lažni svećenik osuđen na zatvor: 'Prijetio je da će me likvidirati, a zatim me udario šakom!'

Image
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Lažni svećenik Dalić je na Općinskom kaznenom sudu nepravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora

10.9.2018.
11:18
Thinkstock/Ilustracija
VOYO logo

Jandro Dalić (35), lažni svećenik iz Livna, konačno je kažnjen za svoje blagoslove koje je obavljao 'u fušu' i od kojih je imao značajnu financijsku korist. 

Lažni svećenik diljem hrvatske je dijelio 'blagoslove' prolaznicima i od njih pritom uzimao milodare, a nekoliko puta se našao i usred većih incidenata koji uključuju fizičko nasilje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se od njegovih aktivnosti još 2009. godine ogradila i sama Nadbiskupija, Dalić se ne boji ulaziti u sukobe sa svima koji ga sprječavaju u blagoslivljanju, pa i sa svećenicima. 

Početkom svibnja ove godine u crkvi Sv. Petra Apostola u zagrebačkoj Vlaškoj ulici unio je nemir kada je župniku Josipu Golubiću, vičući mu glasno pred svjedocima, prijetio likvidacijom, pljunuo ga te udario šakom u sljepoočnicu! Zbog tog suludog obračuna uz kišu prijetnji, Dalić je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Župnik sam u župi Sv. Petra Apostola i prije više od godinu dana vjernici su me obavijestili da nepoznati čovjek u bijeloj haljini u prostoru kapele Majke Božje Bistričke, u sklopu crkve, skuplja milodare i blagoslivlja ljude. Čim sam ga vidio, shvatio sam da se ne radi o pravom svećeniku jer sam ga prepoznao iz medija kao lažnog svećenika koji vara ljude. Zaustavio sam ga i rekao da to ne čini i da izađe. Grubo je reagirao te me pljunuo u lice rekavši da će me likvidirati. Nisam zvao policiju jer nisam shvatio prijetnju ozbiljno i mislio sam da će se povući i da neće više dolaziti u moju župu. Međutim, nakon nekoliko mjeseci ponovno se ukazao u predvorju crkve odjeven u habitat, no čim me ugledao, otišao je. Ali 9. svibnja ove godine na telefon župnog ureda javilo mi se više mojih župljana koji su dojavili da u predvorju crkve stoji gospodin koji upisuje mise, polaže ruke na vjernike i blagoslivlja ljude te traži milodare", ispričao je za Jutarnji list svećenik Josip Golubić, a zatim nastavio: 

"Spustio sam se u predvorje i vidio ga kako stoji ondje. Pljunuo me i prijetio mi. Bojeći se njegove daljnje reakcije, pozvao sam kao svjedoke četiri radnika koji su radili na fasadi crkve. Upozorio sam muškarca da prestane i da ode, a on je počeo vikati: 'Traži od kardinala Bozanića premještaj jer ću te inače likvidirati. Opsovao mi je Boga i šakom snažno udario u lice, po sljepoočnici. Udario me i po naočalama koje su mi površinski ozlijedile nos i odletjele na tlo. Cijelo to vrijeme je vikao i psovao, a zbog šoka koji sam doživio ne sjećam se točnih izgovorenih riječi. Nakon toga je krenuo iz crkve, a radnici su mi kasnije prenijeli da je pri izlasku udario jednog radnika nogom, a drugog rukom u oko te odšetao prema Trgu. To je vidjela neka prolaznica koja je pozvala policiju", kaže Golubić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalića je policiji prijavio tek nakon trećeg ispada. Tada je, kako kaže, doista počeo strahovati za vlastiti život, kao i za sigurnost vjernika koji dolaze u crkvu. 

Radnici tvrtke ING-GRAD Slavko G. (57) i Jozo S. (63) koji su svjedočili incidentu jer su toga dana radili na obnovi crkvene fasade, stali su u obranu župniku. Jednog je radnika udario šakom u oko toliko jako da je odletio i pritom udario glavom o zid, a drugog u potkoljenicu. Dalić je svakom od njih zastrašujuće odlučno poručio: "Tko si ti da nekog braniš?!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zidar Jozo S. (63), koji je u kobno vrijeme prao fasadu na pročelju crkve, prisjetio se da je tada nepoznatog muškarca vidio kako ulazi u kafić u neposrednoj blizini crkve u kojem je sjedio dulje vrijeme.

"Vidio sam ga kako ispija alkoholna pića, točnije piva. Potom se ustao i ušao u crkvu. Nakon nekog vremena do nas radnika je stigao svećenik Golubić te nas zamolio da uđemo s njim u crkvu kao svjedoci. U prostoru hodnika ispred samog ulaza, muškarac kojeg sam prethodno vidio u kafiću počeo je psovati i vrijeđati svećenika uputivši mu prijetnje, nakon čega ga je udario po licu. Čim je krenuo napolje, mi smo pošli za njim. Stao sam do ulaza desno i najednom sam osjetio snažan udarac u desnu stranu glave. Udario me šakom te sam glavom udario u zid. Muškarac mi se zatim obratio da koga ja to čuvam. Nakon toga je nasrnuo na kolegu Slavka, uhvativši ga za jaknu. Udario ga je i nogom, da bi na kraju nasrnuo i na kolegu Matu P. kojeg je udario torbom po glavi. Uporno nam je ponavljao, koga mi to imamo čuvati", rekao je Jozo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovu priču potvrdili su i njegovi ostali kolege. 

Jandre Dalić u policiji se pak branio kako su njegovi postupci u potpunosti opravdani i legitimni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već sam 10 godina misionar i širim božansko milosrđe. Zaređen sam 2009. u Rimu i nosim bijeli habit. Školovao sam se u Poljskoj i Rimu. Kao redovnik i misionar dulje vremensko razdoblje dolazio sam u crkvu Sv. Petra Apostola. Župnika Josipa Golubića poznajem i u više navrata smo dolazili u sukobe jer se on protivi mojoj misionarskoj službi na koju imam pravo. U inkriminirano vrijeme bio sam u razgovoru s jednom osobom, no Golubić je prekinuo taj susret tražeći od mene da napustim objekt. Posegnuo je rukom da me odgurne, a ja sam krenuo sve to prijaviti policiji. Nisam mu prijetio, nisam ga udario, a niti psovao Boga jer se to protivi mojoj misiji, a sama činjenica što sam otišao na policiju govori da nije bilo nikakvih prijetnji. Odakle mu ozljede? Ne znam, a ne sjećam se ni da je imao naočale. Samo sam ga odgurnuo čim me uhvatio. Inače, ja nemam pravo propovijedati u crkvi jer za to oštećeni ima mandat, i ne posjedujem dokumentaciju za svoju službu jer mi je ista otuđena", ispričao je, priznavši u konačnici ipak svoju krivnju o stvarima za koje ga se terete.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo