LAŽIRAO LIJEČNIČKE NALAZE KAKO BI PACIJENTI VARALI OSIGURANJE: / Medicinski tehničar dobivao po 500 kuna, čokolade, skuter...

Image
Foto: Opća bolnica Pula

Na temelju muljaža su osiguravajuća društva isplatila preko 644.000 kuna

29.10.2019.
22:58
Opća bolnica Pula
VOYO logo

Iza rešetaka u Puli završio je 46-godišnji medicinski tehničar iz pulske Opće bolnice zbog sumnje da je zadnjih nekoliko godina krivotvorio preko 200 liječničkih nalaza kako bi akteri prometnih, ali i drugih nesreća dobili novac od osiguravajućih kuća, doznaje 24sata. Ti nalazi poslužili su im kao dokaz da imaju tjelesna oštećenja.

Medicinar nije na slobodi zbog krivotvorenja isprave, računalnog krivotvorenja te prijevare. Kako doznaje 24sata, brojka od 200 krivotvorenih nalaza je čak mala jer bi navodno ona trebala skočiti na 2.000 nalaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'NAJGORA BOLNICA KOJU SAM IKAD VIDJELA!': Žestoko popljuvali hrvatsku bolnicu, a ravnateljica tvrdi: ‘Svjesni smo komentara, ali…’

Image
'NAJGORA BOLNICA KOJU SAM IKAD VIDJELA!': /

Žestoko popljuvali hrvatsku bolnicu, a ravnateljica tvrdi: 'Svjesni smo komentara, ali...'

Image
'NAJGORA BOLNICA KOJU SAM IKAD VIDJELA!': /

Žestoko popljuvali hrvatsku bolnicu, a ravnateljica tvrdi: 'Svjesni smo komentara, ali...'

Na temelju lažnih nalaza osiguranja do sada isplatila više od 644.000 kuna

Sutkinja pulskog Županijskog suda je osumnjičenom 46-godišnjaku odredila istražni zatvor u trajanju od jednog mjeseca kako ne bi ponovio djelo ili pak utjecao na svjedoke. Medicinskog tehničara se tereti da je svojom i drugim lozinkama ulazio u informatički sustav bolnice te u njemu brisao ili mijenjao dijelove liječničkih nalaza i tako stvarao nove nalaze. Upravu su te lažirane specijalističke nalaze sudionici prometnih nesreća prilagali u odštetnim zahtjevima koje su upućivali osiguravajućim društvima kao dokaz tjelesnog oštećenja. Tako su tražili odštetu za nematerijalnu štetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Isplate su lažnim oštećenicima išle s polica osiguranja od automobilske odgovornosti. Na temelju muljaža su osiguravajuća društva isplatila preko 644.000 kuna, dok nerealizirana potraživanja prema sličnim odštetnim zahtjevima iznose 418.000 kuna. Sada osiguravajuće kuće provjeravaju sve sumnjive slučajeve pa bi brojka mogla još porasti. Kako doznaje 24sata, ovaj tehničar je jedini osumnjičenik u istrazi za sada. Šutnja nije obrana ovog medicinara nego se on aktivno brani pa negira da je samostalno radio nalaze doktora, međutim, priznaje da je neke nalaze uz nalog nadređenih mijenjao i brisao. Kaže da je ljudima nakon nesreće omogućavao da brže prođu liječničke preglede. Nalaze je predavao N.A., bivšem zaposleniku jednog osiguranja u Puli

Za krivotvorenje dobivao novac, slatkiše, suđe, skuter...

Medicinski tehničar tvrdi da bi mu dotični zaposlenik osiguranja nakon prikupljenih nalaza pacijenata davao čokolade, ali i manje novčane iznose u rasponu od 100 do 500 kuna da počasti kolege. Kaže da je jednom za tu uslugu dobio posuđe te da mu je jedan pacijent poklonio skuter koji je vratio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom istrage 46-godišnjak je spomenuo kako je N.A. često u Općoj bolnici Pula i da svakog četvrtka dolazi kod poznatog liječnika. Ime tog isto liječnika nalazi se na većini krivotvorenih liječničkih nalaza. Kolege uhićenog tehničara kazali su za 24sata da on pristupom informacijskom sustavu u bolnici sa svojom lozinkom nije mogao promijeniti nešto u postojećim nalazima pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo