ne nasjedajte /

'Lažirali su dokumente, logotip, imena': HANFA upozorava građane na sve veći broj prevara

Image
Foto: HANFA/Shutterstock

Sve je veći broj prevara povezanih s ulaganjima, kažu, kako u kriptovalute, tako i u regulirane financijske instrumente. No to nisu ulaganja - već obmana

3.11.2022.
10:35
HANFA/Shutterstock
VOYO logo

Neovlaštena investicijska društva lažiraju potvrde i varaju građane, upozorila je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA), dodajući da je poduzela niz radnji kako bi spriječila takve i slične prevare.

Sve je veći broj prevara povezanih s ulaganjima, kažu, kako u kriptovalute, tako i u regulirane financijske instrumente. No to nisu ulaganja - već obmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U posljednje vrijeme pojavljuju se navodna investicijska i brokerska društva koja uvjeravaju potencijalne ulagatelje da im je HANFA izdala potvrdu za pružanje investicijskih usluga hrvatskim građanima. Kao dokaz navodnog legitimiteta, građanima na uvid nude i navodne dokumente s krivotvorenim logotipima HANFA-e i imenima predstavnika HANFA-e. Pritom se građane poziva da uplate novac navodeći da će on biti uložen na financijskim tržištima radi ostvarivanja dobiti i prinosa", stoji u obavijesti.

Image
Sad istražuju je li istina /

Zbog trgovanja vrijednosnicama banaka HANFA provjerava sve u HNB-u, čak i guvernera Vujčića i zamjenicu Švaljek

Image
Sad istražuju je li istina /

Zbog trgovanja vrijednosnicama banaka HANFA provjerava sve u HNB-u, čak i guvernera Vujčića i zamjenicu Švaljek

Istaknuli su kako HANFA ne izdaje nikakve potvrde inozemnim investicijskim društvima, već ih po zaprimanju notifikacije od njihovog matičnog nadležnog tijela, upisuje i objavljuje u svom registru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objavili su i primjer dokumenta s krivotvorenim logotipovima i lažnim imenom predstavnika HANFA-e te inozemnog regulatora Ujedinjenog Kraljevstva Financial Conduct Authority FCA, a koji je dostavljan građanima koji su kontaktirani s e-mail adrese: chelsea.lee@altimatrade.pro.

Na dokumentu se navodi naziv legitimnog društva za upravljanje DNCA Finance Luxembourg, luksemburške podružnice društva DNCA Finance iz Francuske, koje ima dozvolu za rad matičnog regulatora iz Francuske.

Međutim, za DNCA Finance Luxembourg, kao podružnicu legitimnog društva registriranog u drugoj državi članici, Hanfa nije obaviještena od strane matičnog regulatora iz Francuske za prekogranično pružanje usluga hrvatskim građanima.

"S obzirom na to da je domena e-mail adrese s koje je poslan krivotvoreni dokument alitmatrade.pro, moguće je da se društvo Shenanigans Consulting LTD, navodno registrirano u državi Sveti Vincent i Grenadini, a koje stoji iza platforme www.altimatrade.pro, lažno predstavlja kao legitimno investicijsko društvo ili društvo za upravljanje investicijskim fondovima sa sjedištem u EU-u", stoji u obavijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HANFA-e poručuju kako su poduzeli niz aktivnosti kojima će spriječiti takve i slične prijevare, no upozoravaju građane da ne nasjedaju na ovakve i slične pokušaje obmana.

"HANFA i ovim putem poziva hrvatske građane da ne nasjedaju na telefonske pozive nepoznatih osoba, razne oglase i pozive putem društvenih mreža, kao ni putem različitih internetskih stranica za ulaganje u neprovjerene investicijske fondove ili preko neprovjerenih investicijskih društava. Isto tako, neka ne ulažu svoj novac u financijske proizvode koje ne razumiju i za koje nisu provjerili autentičnost i ovlaštenost financijskih posrednika, bez obzira na to o kojoj je vrsti ulaganja riječ", priopćili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo