Oduševile su najmlađe, a potom su dopale u ruke odraslih nakon opipavanja i vaganja izabrana je ovogodišnja Princeza pušnice – slanina braniteljske zadruge iz Osijeka.
"Dosadašnjih godina kad smo radili, uvijek smo mi pobjeđivali. A ja volim da bude malo sa strane. Na kraju sad ćemo vidjeti što je to – kakvo princeza srce ima", rekao je Vladimir Škrobo, organizator natjecanja "Princeza pušnice" na Proljetnom vašaru u Karancu.
Onaj koji ju je sto dana njegovao, dimio iznosio na vjetar, zadovoljan je kako je ispala.
"Mora biti zrelo svinjče. Ono što mi tražimo i s čim radimo, to je najmanje dvije godine. Gledamo da budu veći bravci. Ovo je bravac bio 490 kilograma, to se topi u ustima", pojasnio je Vladimir Flatscher, upravitelj Braniteljske zadruge "Donji grad" iz Osijeka.
Stručnjaci za suhomesnate delicije napominju da je za dobru slaninu najbitnije da je svinja iz domaćeg uzgoja.
No nije samo slanina plijenila pozornost na proljetnom vašaru u baranjskom Karancu. Hit je i baranjski čips. Majstor Mario kaže da se čvarci mogu topiti cijele godine.
Uz recept za čvarke i šetnju, posjetiteljima zabave ne manjka, a odlično je da ima takvih starih običaja zbog kojih bi Slavonci i Baranjci trebali brendirati svoje suhomesnate delicije.