Lani isplaćeno 11% više invalidnina braniteljima

Na invalidske mirovine potrošeno je oko 3,6 milijardi kuna, koje su podijeljene na 51.752 korisnika, što je 11,26 posto veći broj od broja korisnika godinu dana ranije, kada ih je bilo 46.515.

24.3.2010.
15:53
VOYO logo

Vlada je danas predstavila Izvješće o provedbi kontroverznog Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u 2009. godini, u kojemu stoji da je od ukupnog iznosa rezerviranog za ta prava (6,3 milijarde kuna) na mirovine isplaćeno nešto više od pet milijardi kuna.

Na invalidske mirovine potrošeno je oko 3,6 milijardi kuna koje su podijeljene na 51.752 korisnika, što je 11,26 posto veći broj od broja korisnika godinu dana ranije, kada ih je bilo 46.515.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na povećani broj korisnika invalidske mirovine u 2009. godini, u odnosu na 2008. godinu, utjecala je činjenica da je većina pripadnika Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova ostvarila pravo na invalidsku mirovinu prema Zakonu jer je uzrok invalidnosti u potpunosti ili djelomično posljedica ozljede, ranjavanja, bolesti ili pogoršanja bolesti zadobivenih u obrani suvereniteta Republike Hrvatske", objašnjava Vlada dodajući da je prosječna mirovina bez poreza i prireza u lani iznosila 5.336 kuna.

Priča o uspjehu turizma u Hrvatskoj

Vlada se danas bavi i analizom turističke sezone u prošloj godini i predlaže program pripremnih i provedbenih aktivnosti za turističku sezonu u 2010. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar turizma Damir Bajs kazao je da smo "bili najjači tamo gdje je bilo najpotrebnije", primjerice u Njemačkoj i Austriji, ali imali smo i minus u domaćim gostima. "To je nešto s čime moramo i ove godine računati", kazao je Bajs.

Istaknuo je kako mu je glavni tajnik Svjetske turističke organizacije na Međunarodnom sajmu turizma u Berlinu rekao kako je Hrvatska "priča o uspjehu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki pedeseti gost iz Europe je došao u Hrvatsku, a broj noćenja je zadržan na razini 2008. godine.

Premijerka Kosor dala je zatim riječ ministru mora, prometa i infrastrukture, koji je najavio da će "Jadrolinija biti spremna za sljedeću godinu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče nesreće u Splitu, u prometu se, eto, nažalost, takve stvari događaju", kazao je Božidar Kalmeta o izlijevanju 33 tone nafte iz broda u nedjelju. Najavio je da u trajektnim lukama neće biti gužvi za vrijeme turističke sezone. Kosor se nadovezala na to rekavši da gužvi neće biti zato što će sve biti sjajno organizirano.

Školarine i participacije ostaju

Vlada je sastavila i prijedlog odluke o subvenciji troškova za prvu godinu redovitih studija na javnim visokim učilištima u Republici Hrvatskoj u akademskoj godini 2010./11.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs kazao je kako će prva godina studija za sve koji ostvare uvjete upisa biti besplatna, a da će buduće plaćanje ovisiti o njihovom uspjehu.

Participacije i školarine koje su na pojedinim fakultetima znale premašivati 2000 kuna, više neće biti namijenjene fakultetima koji su ih naplaćivali i biti knjižen kao vlastiti prihod fakulteta, nego će se sredstva doznačiti rektoratima i predstavljat će trošak za redovitu djelatnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fuchs je poručio da će taj novac biti namijenjen samo za poboljšanje uvjeta studiranja. Studenti će pri upisu na prvu godinu neće plaćati ni participacije, ni školarine.

Ministar je nakon sjednice Vlade kazao i kako se ne boji da će fakulteti smanjiti kvote i dodao kako će zbog ovih subvencija, za koje će država izdvojiti 129 milijuna kuna, na prvoj godini studiranja biti izjednačeni redovni studenti i oni koji studiraju za vlastite potrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201003230385006 arti-201003220859006 arti-201003150327006 arti-201003160650006

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo