LALOVAC O STANJU DRŽAVNE BLAGAJNE: / 'Kad u 6 mjeseci minus bude 30 milijardi kuna, teško je govoriti o dobrom poslu'

Image
Foto: Screenshot N1

SDP-ovac Boris Lalovac kaže kako je vidljivo da proračun isključivo temeljimo na potrošnji i zaduživanju

30.10.2020.
18:09
Screenshot N1
VOYO logo

Bivši ministar financija i saborski zastupnik SDP-a Boris Lalovac osvrnuo se na stanje državnih financija i 'minus' od 30 milijardi kuna.

"Kod prve malo veće krize smo uletjeli u minus od 30 milijardi kuna, što pokazuje da smo proteklih godina rasli na temelju rasta svjetskog gospodarstva i europskog gospodarstva. Kad u roku od šest mjeseci stvorite minuse od 30 milijardi kuna i kad se Ministarstvo financija zaduži za 63 milijarde kuna, teško je govoriti o uspješno odrađenom poslu", rekao je Lalovac gostujući na televiziji N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'GUBITNICI SMO SVI...'; Ministar financija otkrio što nas čeka u novom proračunu: /

'Jamčim da to neće biti dirano'; Raste minimalac

Image
'GUBITNICI SMO SVI...'; Ministar financija otkrio što nas čeka u novom proračunu: /

'Jamčim da to neće biti dirano'; Raste minimalac

Imamo priliku, ali nemamo ključni dokument

Lalovac kaže kako je vidljivo da proračun isključivo temeljimo na potrošnji i zaduživanju.

"Dok god bude tako, ne možemo govoriti da su to uspješne financije i uspješan smjer. Nisu samo minusi u zdravstvu. U deficitu od 30 milijardi kuna je samo jedan mali dio zdravstva. Vlada se odlučila od 5 milijardi kuna duga veledrogerijama odlučila platiti milijardu i pol. Minusi su također i u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi", pojašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilika za Hrvatsku je sljedeće godine velika, smatra Lalovac, ali je dodao kako nema niti jednog dokumenta iz kojeg se vidi da će se promijeniti hrvatska ekonomija i ojačati gospodarstvo.

'Stanje javnog duga neće se smanjiti'

Što se tiče trenutnog javnog duga Hrvatske, koji iznosi 330 milijardi kuna, Lalovac je za N1 rekao da bi eventualni porast kamatnih stopa za samo jedan posto generirao trošak od 3,3 milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stanje javnog duga neće se smanjiti i to je problem. Zato što ekonomija temeljena na rentijerstvu i PDV-u ne može smanjiti javni dug. Problem je u tome što nema ni na vidiku promjena. Nema niti jedne jedine rasprave što bi trebalo raditi i mislim da smo otišli u krivom smjeru", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo