Porazni rezultati, evo zasto je trecini vlasnika i dalje lakse neplacati radnike

5.12.2014.
9:19
VOYO logo

U tom periodu inspektori rada i inspektori zastite na radu obavili su nepunih 16,6 tisuca inspekcijskih nadzora, a zbog sumnje da su poslodavci pocinili 5.333 prekrsaja, prekrsajnim sudovima podneseno je 2.369 optuznih prijedloga, obaveznih prekrsajnih naloga i prekrsajnih naloga. Na licu mjesta inspektori su izrekli 55 kazni, dok su na adresu Drzavnog odvjetnistva adresirali 52 kaznene prijave.

Kako je Novom listu odgovoreno iz Inspektorata u prvih 10 mjeseci ove godine inspektori su donijeli 152 rjesenja o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti jer su zatekli radnike koji nisu bili prijavljeni na obavezno mirovinsko osiguranje, odnosno radnike strance bez valjanih dozvola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Otkupili' kazne

No, dok su poslovni prostori 106 poslodavaca ostali zatvoreni 30 dana, odnosno do uklanjanja nezakonitosti, 46 poslodavaca 'otkupilo' je kazne uplatom 30 tisuca kuna za svakog radnika zatecenog u nezakonitom radu. Drugim rijecima, svaki treci poslodavac bez problema je iskesirao kaznu za svakog zatecenog radnika, ali im je istovremeno ocito problematicno bilo te iste radnike, a rijec je o 63 radnika, zakonito angazirati. Naime, s naslova otkupa kazne u proracun je uplaceno 1,89 milijuna kuna do konca listopada.

Tijekom prosle godine, pak, 119 poslodavaca je u proracun uplatilo 4,53 milijuna kuna za prekrsaje zbog kojih im inspektori pecate poslovne prostorije, ali ih mogu otkupiti uplatom kazne i ispravljanjem prekrsaja, odnosno prijavom radnika na obvezna osiguranja, urucivanjem ugovora o radu radniku ili ishodovanjem radne dozvole za radnike strance. Drugim rijecima, inspektori su tijekom prosle godine u nadzorima zatekli 151 radnika bez urednih papira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neisplata zakonom propisanog minimalca, nedostavljanje radnicima isprava o placi, naknadi place ili otpremnini, neplaceni ili nezakoniti prekovremeni rad, krsenje odredbi o dnevnom i tjednom odmoru radnika spadaju u najcesce prekrsaje poslodavaca. Niti minimalnu placu u destomjesecnom razdoblju, poslodavci nisu isplatili za 16.290 radnika prema nalazima inspektora. To je bio razlog za pokretanje 812 prekrsajni postupaka zbog nepostivanja odredbi Zakona o minimalnoj placi. Kada je, pak, rijec o Zakonu o radu, inspektori su utvrdili kako za 803 radnika poslodavci nisu u propisanom roku dostavili obracune isplacene place, naknade place ili otpremnine, dok za cak 6.343 radnika poslodavci nisu u propisanom roku dostavili obracun dugovane neisplacene place, naknade place ili otpremnine. http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Trecini-poslodavaca-lakse-platiti-kazne-nego-radnike

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo