IZBORI ZA ŽUPANIJSKU SKUPŠTINU / Bitka za Liku! Kustić: 'HDZ je pobjedio na izborima'. Milinović: 'Nazvao sam Kustića i čestitao mu'

"Ovo je pobjeda HDZ-a i moj poraz. Očekivao sam bolji rezultat", kazao je Milinović

10.3.2019.
22:50
VOYO logo

23.00 - Prebrojana su sva biračka mjesta na izborima za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije. DIP je objavio da je glasovalo 51,23 posto birača, a nevažećih listića bilo je 2,67 posto. HDZ s koalicijskim partnerima je osvojio 35,4 posto, lista Darka Milinovića 20,4 posto, HSP 17,1 posto, Bura promjena 9,8 posto, a SDSS 5,3 posto. Ispod praga ostao je SDP (3,9 posto), Živi zid (3 posto), koalicija HSLS-HNS (2,7 posto) i stranka Milana Bandića (1,9 posto)

U novom sazivu Županijske skupštine Ličko-senjske županije bit će 13 vijećnika koalicijske liste predvođene HDZ-om, sedam s liste grupe birača Darka Milinovića, šest vijećnika HSP-a, tri s liste čiji je nositelj Ante Dabo, te dva s liste SDSS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

22.50 - S tri osvojena mandata u Županijskoj skupštini Ličko-senjske županije zadovoljna je lista Bura promjena, rekao je nositelj te liste Ante Dabo, koji se nada konstruktivnom radu sljedećeg saziva skupštine, a "ne političkim borbama".

"Također se nadam da nikome neće pasti na pamet rušiti ponovno proračun i izazvati nove izbore", poručio je. Ante Dabo, koji je gradonačelnik Novalje, rekao je da će Bura promjena pokušati utjecati na sve "da se više uvažavamo i da se više 'svađamo argumentima' oko važnih projekata, a manje politički".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

22.05 - Predsjednik HSP-a i nositelj liste na izborima na ličko-senjsku županijsku skupštinu Karlo Starčević vrlo je zadovoljan izbornim rezultatom sa 17 posto osvojenih glasova te je u nedjelju navečer istaknuo kako se ni jedna vlast neće moći formirati bez HSP-a. 

Očekujući šest, možda i sedam mandata, HSP neće čekati da bude pozvan na bilo kakve koalicijske pregovore nego će sukladno svojem koalicijskom programu ponuditi suradnju svima, izjavio je Starčević novinarima ispred izbornog stožera HSP-a. Lista HSP-a je u gradu Gospiću gdje je Karlo Starčević gradonačelnik osvojila 39 posto glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

22.00 - HDZ je pobjednik na prijevremenim izborima za općinsko vijeće Davora, od 13 mandata izborio se za sedam, doznaje se u nedjelju navečer u Općinskom izbornom povjerenstvu (OIP) Davora. Po tri mandata imaju koalicija HSS/SDP te Nezavisna lista Lidije Brlić koja je u prošlom sazivu vijeća, koje je srušilo proračun HDZ-ovu gradonačelniku, bila HDZ-ova predsjednica Općinskog vijeća. Od oko 2.400 birača na izbore je izašlo njih oko 1.400, odnosno 58, 5 posto.

21.55 - Nakon što je predsjednik županijskog HDZ-a Marijan Kustić proglasio pobjedu nad Darkom Milinovićem, u stožeru HDZ-a je počelo slavlje uz tamburaše. Kako je izgledalo pogledajte OVDJE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

21.45 - HDZ-ova koalicija osvojila je 37,2 posto glasova, a lista Darka Milinovića 18,9 posto na izborima za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije, pokazuju to prijevremeni nepotpuni rezultati DIP-a nakon što je prebrojano 102 od 116 biračkih mjesta. Bura promjene Ante Dabe osvojila je 12,6 posto, HSP 11,5 posto, a SDSS 7,1 posto.

21.35 - Prema prijevremenim i neslužbenim rezultatima na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Iloka održanim u nedjelju najviše glasova dobila je nezavisna lista aktualne gradonačelnice Marine Budimir koja je osvojila 52,09 posto glasova te u budućem Gradskom vijeću osigurala natpolovičnu većinu od devet vijećničkim mandata, potvrdilo je Gradsko izborno povjerenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za listu HDZ-HSLS glasovalo je 24,52 posto glasača što je toj koaliciji donijelo četiri vijećnička mandata. S po jednim vijećničkim mandatom u Gradsko vijeće ulaze i HSS te DESNO koji su osvojili 9,91 odnosno 6,84 posto glasova

Na izborima se biralo 15 članova Gradskoga vijeća u čijem se prošlom sazivu nalazilo pet vijećnika Grupe birača s liste gradonačelnice Marine Budimir, šest vijećnika imala je koalicija HDZ-HSLS, tri vijećnika imao je HSS, a po jednog vijećnika HSP dr. Ante Starčević i SDP. Od 5383 birača izborima se odazvalo njih 2.741 odnosno 50,92 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

21.20 - Darko Milinović je nakon objave rezultata rekao da je nazvao Marijana Kustića i čestitao mu na pobjedi. 

"Hvala vam što ste išli otvorenu iz srca bitku. Vodili smo političku bitku s vrhom države i HDZ-a. Nazvao sam Kustića i čestitao mu na izbornoj pobjedi. Ostvarili smo resprektabilan rezultat. Jača smo politička opcija od HDZ-a u Gospiću. Jedna od najvećih prevaga je bio rezultat HDZ-a u Senju. Čestitam HDZ-u i njihovim koalicijskim partnerima", kazao je Milinović nakon objave rezultata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Birači su poručili da je HDZ prije dvije godine imao 55 posto, a sada je to oko 35 posto. Za 20 posto imaju lošiji izborni rezultat", kazao je Milinović i priznao da je očekivao bolji izborni rezultat. "Oko 20-ak posto je respektabilan rezultat. Mislim da je to dobra startna pozicija za druge izbore koji bi se eventualno mogli dogoditi", kazao je Milinović. 

"Na HDZ-u je da odluče s kime će razgovarati", kazao je Milinović. "HDZ je izborni pobjednik i ako to bude u ineteresu županije mi smo spremni razgovarati", kazao je Milinović, ali nije želio reći uz koje uvjete bi razgovarao s HDZ-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S ovim rezultataom sam dokazao da sam tom HDZ-u davao 20 posto podrške. Pokazao sam onima koji su me istjerali iz HDZ-a da ipak nešto vrijedim", rekao je Milinović. "Ovo je pobjeda HDZ-a i moj poraz. Nisam očekivao da ću imati pobjedu koja će uništiti HDZ, ali očekivao sam bolji rezultat", kazao je Milinović i dodao da neće formirati stranku. 

19.00 - Privremeni izbori za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije propasti neće, ali osam posto manja izlaznost do 16.30 sati nego preklani, unatoč nezabilježenoj pažnji javnosti, navodi na zaključak da su građane Ličko-senjske županije razočarale sve ponuđene opcije. U 19 sati zatvorena su birališta diljem županije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Pogledajte atmosferu u stožerima nakon objave rezultata bitke za Liku

Image

Pogledajte atmosferu u stožerima nakon objave rezultata bitke za Liku

RTL-ova novinarka Nikolina Radić je u RTL-u Danas oko 19 sati iz Stožera HDZ-a u Gospiću kazala kako se još ne zna tko vodi i tko ima prevagu na ovim izborima. Novinar Boris Mišević javio se iz stožera Darka Milinovića gdje, također, još nema naznake rezultata izbora. Prvi neslužbeni rezultati očekuju se oko 20 sati. 

"Ja od njih ne očekujem ništa. Ja samo da je meni ozdraviti, da mogu. A ja ću i dalje živjeti sa svoje dvije tisuće. A oni vole grabit, i neka grabe i dalje. Došli su i Liku globit isto", rekao je Mato iz Gospića. "Ništa, baš ništa. Nisam dosad ništa dočekala dobro, pa ne znam da li ću i sad", kazala je Ana iz Gospića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktualni protiv bivšeg šefa SDP-a

U najvećoj, ali i najslabije naseljenoj hrvatskoj županiji, ovoga puta biračima se nudilo čak devet lista, čak četiri više nego preklani. "Puno više različitih mišljenja dovest će do toga da će se iskristalizirati oni najbolji. Ja bar tako mislim", kazala je Ana iz Gospića. 

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među devet lista fokus javnosti bio je samo na dvije - predvođene aktualnim i bivšim šefom ličkog HDZ-a. Iako ne isključuju postizbornu suradnju, jedan drugome predviđaju poraz.

"Mislim da ste i sami vidjeli, što se tiče HDZ-a, da smo mi vodili afirmativnu kampanju, nismo se bavili drugima, nismo se bavili tuđim listama, niti smo pričali o tuđim problemima, jednostavno smo išli svojim putem i ja mislim da će to građani prepoznati", rekao je predsjednik HDZ-a Ličko-senjske županije Marijan Kustić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odbacili su me kao, rekao bih, Real Ronalda. Izgubio je sada Ligu prvaka, izgubit će prvenstvo Španjolske, e tako je danas ovdje sa HDZ-om. Odrekli su se Ronalda, ali nije bilo ama baš nikakvih razloga", kazao je Darko Milinović

Slaba izlaznost bilježi se i na prijevremenim izborima za Gradska vijeća Iloka i Ogulina, te općine Davor. Prvi rezultati znat će se sat vremena nakon zatvaranja birališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo