KUPNJA ZRAKOPLOVA: / U igri više nije američki F-16, kupit će se avioni iz Švedske ili Južne Koreje

Image

Josip Čuletić, Josip Štimac i Vlado Bagarić stručnjaci su i savjetnici ministra obrane za zrakoplovstvo.

29.12.2016.
20:34
VOYO logo

Ovi umirovljeni generali smatraju da Hrvatska treba zadržati borbeno zrakoplovstvo. Odluku o zadržavanju trebalo bi donijeti početkom nadolazeće godine, a odluku o odabiru vrste aviona krajem 2017. Preporuku priuštivih i održivih aviona prenijeli su ministru obrane i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

Ponude iz Švedske, Izraela, Južne Koreje i Francuske

Bivši ministar Josip Buljević osnovaj je savjetnički tim za zrakoplovstvo zbog analize četiri neobvezujuće informacije o mogućnosti opremanja Ratnog zrakoplovstva novim ili polovnim avionima, piše Jutarnji. Pristigle su ponude iz Švedske, Izraela, Južne Koreje i Francuske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Josip Buljević

Kako bi se utvrdilo koje su opcije najbolje za hrvatsko Ratno zrakoplovstvo, u obzir su se, osim ekonomskih faktora, uzimale i tehnički najbolje ponude. Ako se Hrvatska odluči za švedsku ponudu eskadrile aviona JAS 39, radilo bi se o kreditnoj liniji na 15 godina uz tri godine početka, a četiri bi aviona Hrvatska dobila besplatno, no morala bi plaćati operativne troškove.

Iako još nema službene financijske ponude, prema neslužbenim bi informacijama to opteretilo hrvatski proračun s 400 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Struka smatra da američki F-16 ne ulazi u tu utrku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo