HRVATSKA POD VODOM / Katastrofalni prizori u Hrvatskoj Kostajnici, vojska i sve službe na terenu: 'Izvan sebe smo'

Ranije je objavljeno da su zbog porasta vodostaja Hrvatske vode proglasile izvanredne mjere obrane od poplava na području malog sliva Like, na dionicama Kosinjski Bakovac, Tisovac, Jadova, Bogdanica i Novčica

11.12.2022.
11:37
VOYO logo

Zbog obilnih oborina i bujičnih voda brojnim područjima prijete poplave.

Una stagnira, uvedena noćna dežurstva

21:50 Iako je vodostaj Une kod Hrvatske Kostajnice u stagnaciji, pred Kostajničanima će biti nemirna noć, a sve službe zaštite i spašavanja dežuraju u stanju pripravnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje je na snazi izvanredno stanje obrane od poplava, a u obranu od poplava uključilo se i šezdesetak pripadnika Hrvatske vojske iz petrinjske vojarne. Naime, u stanju pripravnosti u Petrinji trenutačno se nalazi 281 pripadnik Hrvatske vojske, dok je njih 137 angažirano na izgradnji zečjih nasipa na području Hrvatske Kostajnice i u Novoj Drenčini kod Petrinje.

Vodostaj je bio u porastu sve do nedjelje u 14 sati, kada je počeo stagnirati. U 20 sati je iznosio visokih 471 centimetar. Najteže je stanje u Ulici Nine Marakovića, kod Kavrlje, zatim od gradskog parka do hotela "Central", a pod vodom je i dio državne ceste koja vodi do graničnog prijelaza s BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodu treba prokuhavati 

Kako je javljeno iz kostajničke gradske uprave, vodovodna voda je neispravna za piće i potrebno ju je prokuhavati. 

Pod vodom je i dio ceste što od Hrvatske Kostajnice vodi prema Dvoru, pa je promet preusmjeren obilaznim lokalnim cestama. Osim za Dvor, izvanredno stanje je proglašeno i za sunjsko područje zbog naglog porasta vodostaja rijeke Sunje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na sisačkom području su u porastu vodostaji Kupe i Save, ali neposredne opasnosti od poplava nema, jer se višak savske vode u takvim slučajevima ispušta u retenciju Lonjsko polje. 

Kako je javljeno iz HAK-a, na području Sisačko-moslavačke županije zbog vode na kolniku za promet su zatvorene ceste Rosulje - Hrvatska Kostajnica - Dvor, Mala Gorica - Žažina, u Starom Selu i Novoj Subockoj, te Javorik - Dobretin i Madžari - Blinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupa pada, Korana stagnira; poplavljen rekreacijski centar na Mekušju

21.06 Vodostaj Kupe pada, a Korane stagnira, javio je u nedjelju navečer Stožer civilne zaštite Karlovca i dodao da je došlo do izlijevanja korita Korane pa je poplavljen Sportsko-rekreacijski centar na Mekušju te se tamo postavljaju nasipi i nastoji zaštititi nogometni stadion.

Vreće se pune na prostoru nekadašnje vojarne "Luščić". Za čitavoga dana se radilo na prepumpavanju zaobalnih voda na Korani i Kupi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zapornica Ilovac zatvorena je radi obrane Zagrebačke ulice. Stožer civilne zaštite grada Karlovca prati stanje na terenu, u kontinuiranoj je komunikaciji s predsjednicima mjesnih odbora, odnosno povjerenicima civilne zaštite, direktorima gradskih tvrtki i vatrogascima. Prema trenutnim informacijama nije bilo dojava od privatnih subjekata o ulasku vode u stambene i poslovne objekte", poručeno je.

Đuroković: U Hrvatskoj Kostajnici se situacija stabilizira

20:37 Iz Hrvatske Kostajnice, gdje je na snazi izvanredno stanje obrane od poplave uz Unu, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je u nedjelju navečer da je gotovo dosegnut vrhunac vodnog vala, a iako se očekuje porast od još nekoliko centimetara, to ne bi trebalo ugroziti grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodostaj je takav da koji centimetar imamo porast pa sniženje, moramo pratiti ovisno o još eventualnim oborinama u uzvodnom području, ali situacija se stabilizira, rekao je za Dnevnik HRT-a. 
Đuroković je istaknuo da je puno toga i poduzeto, više od 250 ljudi u ovom trenutku radi u Kostajnici i drži situaciju pod kontrolom, ugroženo je 10-tak kuća, ali je to manji dio onoga što se moglo dogoditi da se nisu poduzele mjere, ocijenio je direktor Hrvatskih voda.

Zbog brzog porasta vodostaja rijeke Une sinoć i danas je došlo je do izlijevanja vode na prometnice uz rijeku Unu na više mjesta od Dvora do Hrvatske Kostajnice i nizvodno od Hrvatske Kostajnice te je angažirana i Hrvatska vojska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspjeli smo osigurati potporu Hrvatske vojske tako da je u ovom trenutku 150 vojnika i ovdje u Kostajnici, ali i na području Petrinje, dodao je. 
Neumorno se radi, crpi se voda, nanose se vreće s pijeskom, grade se box barijere. Pokazalo se učinkovitim, rade i pripadnici vatrogastva tako i civilne zaštite, mi prebacujemo dio procjednih voda, rekao je direktor Hrvatskih voda.
Grad Kostajnica je stari grad koji ima puno ispusta, kanalizacija, oborinske odvodnje prema rijeci Uni tako da dio voda rijeke Une iz tih cijevi prodire u gradske ulice. Ovdje crpimo tu vodu i vraćamo je natrag u Unu, dodao je.

Hrvatska Kostajnica će do kraja 2023. biti sigurna od poplava

Đuroković je najavio da će do kraja iduće godine Hrvatska Kostajnica u potpunosti biti sigurna od poplava. 
Imamo građevinsku dozvolu i već smo  počeli graditi kilometar i pol dodatne linije obrane i to u vrijednost od 28 milijuna kuna, 14 milijuna kuna je odrađeno, ali je naišao visoki vodostaj rijeke Une i na pola posla zaustavio radove. Do kraja iduće godine taj će sustav biti uspostavljen, istaknuo je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, zaštita u obliku gradnje nasipa izostala je u Hrvatskoj Kostajnici zbog mišljenja konzervatora koji su htjeli zaštiti vizuru grada prema Uni, no kao rješenje se nametnula izgradnja montažnog nasipa odnosno montažnih pokretnih brana.

Obilne oborine i porast vodostaja na području više županija

Situacija na ostalim područjima koja su ugrožena vodom, Kupe, Korane, Sunja, Save kod Jasenovca, nije najbolja. 
Na velikom području i Nova Gradiška i Požega, Kutina, područje Bjelovara i prije svega karlovačko područje su pale ogromne količine oborina na slivu rijeke Kupe i Karlovac je bio u ugrozi gotovo 800 centimetara je dosegnuo vodostaj koji je bio vrlo blizu onoga od prije mjesec ili dva kada smo imali velikih problema na području Karlovca, rekao je Đuroković.
 Stradali su i nasipi u potresu koji se dogodio u Petrinji tako da smo iznimno oprezni i dodatno nadograđujemo nasipe i učvršćujemo pozicije, istaknuo je. 
Hrvatska na raspolaganju ima dosta europskog novca kako bi modernizirali sustave obrana od poplave. Naravno da koristimo, negdje na razini od 80 do 85 posto ukupnih ulaganja što je ogromna pomoć i da ćemo te sustave dovršiti, rekao je na pitanje novinara direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U iduća dva dana očekuje se postupno razvedravanje i smirivanje vremenskih prilika.

Trut se oglasi

19.10 Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut kazao je za N1 da je situacija pod kontrolom te da su obavljene pripremne aktivnosti kako bi se zaštitilo stanovništvo i objekti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Imamo 10-ak objekata koji su u doticaju s vodom, u četiri je ušla voda, ali nije prevelika šteta”, rekao je Trut i dadao da je da je na terenu u Hrvatskoj Kostajnici 120 vatrogasaca, 50 vojnika, 20-ak pripadnika Crvenog križa, 7 pripadnika HGSS-a, 20 pripadnika Državne intervencijske postrojbe, sa svom opremom koja im je potrebna.

“Ovdje su i djelatnici Hrvatskih voda koji vode ovaj proces”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog obilnih kiša u Sisačko-moslavačku županiju poslane dodatne vatrogasne snage

17:11 Zbog obilnih kiša na području Sisačko-moslavačke županije zabilježeno je više od 130 vatrogasnih intervencija i situacija je vrlo je ozbiljna te su u nedjelju na teren poslane dodatne vatrogasne snage iz Zagrebačke, Koprivničko-križevačke te Sisačko-moslavačke županije.

Image
POPLAVE DILJEM ZEMLJE /

Pogledajte kako izgledaju poplavljena područja: Vatrogasci u intervenciji, kod Karlovca popuštaju box barijere

Image
POPLAVE DILJEM ZEMLJE /

Pogledajte kako izgledaju poplavljena područja: Vatrogasci u intervenciji, kod Karlovca popuštaju box barijere

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) navode da je na području Dvora, uz domicilne vatrogasne snage, angažirano 20 vatrogasaca iz VZ Županije Sisačko-moslavačke, a u Hrvatskoj Kostajnici je angažirano oko 100 vatrogasaca koji s vatrogasnim pumpama rade na ispumpavanju i premumpavanju vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na područje Hrvatske Kostajnice temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika upućeno je dodatnih 70 vatrogasaca iz Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije. Radi se linijska obrana, od kuće do kuće, odnosno zaštita pojedinih objekata", naveo je županijski vatrogasni zapovjednik Marijo Paluh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je na terenu vrlo ozbiljna situacija te da su angažirani vatrogasci, HGSS, civilna zaštita i Hrvatska vojska koji ulažu maksimalne snage u obranu od poplava. Naglasio je da su najveći problemi u Dvoru, Sunji te Hrvatskoj Kostajnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od sinoć je, naime jedan zaseok u Dvoru bio potpuno odsječen vodom te su vatrogasci s dva vatrogasna čamca išla u obilazak, u pregled kuća kao i za potrebe evakuacije.

U posljednja 24 sata vatrogasci su zabilježili tehničke intervencije i na području Zagrebačke, Požeško-slavonske, Ličko-senjske, Brodsko-posavske i Bjelovarsko-bilogorske županije, navode iz HVZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uglavnom se radilo o ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata i uklanjanju stabala s prometnica te manji broj intervencija koje se odnose na postavljanje vreća s pijeskom.

Izvanredne mjere obrane od poplava

16:19 Stigle nove informacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljstvo se oglasilo s novim informacijama

14.48 Na području Sisačko-moslavačke županije, najkritičnije stanje obrane od poplava je na području grada Hrvatske Kostajnice gdje je održana sjednica županijskog Stožera civilne zaštite, kojoj su nazočili ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut, župan Sisačko-moslavlačke županije Ivan Celjak, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, načelnici općina Sunja, Lekenik i Dvor te predstavnici operativnih snaga koje su angažirane na terenu, a s ciljem koordinacije daljnjih aktivnosti obrane od poplave.

Zbog vodostaja rijeke Une i Sunje na snazi je izvanredno stanje obrane od poplave. Provodi se linijska obrana od poplava u vidu postavljanja box barijera i zečjih nasipa uz rijeku Unu, obrana kuća izgradnjom zečjih nasipa, ispumpavanje vode iz dvorišta i objekata te zaštita kanalizacijskih otvora postavljanjem negativnih bunara s ciljem sprječavanja prodora vode. Stanje uz rijeku Sunju se normalizira.

U aktivnosti obrane od poplave uključeno je 75 vatrogasaca, 50 pripadnika Hrvatske vojske, 20 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, 7 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja i 20 djelatnika Hrvatskih voda. Na osiguranju ugroženog područja angažirani su policijski službenici, a s ciljem osiguranja pitke vode angažirano je 15 pripadnika Hrvatskog Crvenog križa.

Trenutno su zatvorene ceste: D47 Hrvatska Kostajnica – Dvor u mjestu Kuljani i Hrvatska Kostajnica Dubica u mjestu Rosulje, te županijske ceste ŽC 3167 Međurić-Veliko Vukovje, ŽC 3275 Stankovac Slana, ŽC 3156 Žažina-Mala Gorica, ŽC 3131 Gornja Jelenska i ŽC 3249 Stara Subocka.

Hrvatska vojska u Hrvatskoj Kostajnici pomaže u obrani od poplava

13:26 Ukupno 50 pripadnika HV-a u Hrvatskoj Kostajnici pomagat će u obrani od poplava, dok će se 250 hrvatskih vojnika nalaziti u stanju pripravnosti u petrinjskoj te njih 20 u karlovačkoj vojarni, izvijestilo je u nedjelju Ministarstvo obrane.

Snage Protupoplavnog voda Namjenski organiziranih snaga OSRH s ukupno 50 pripadnika angažirane su u nedjelju u obrani od poplava na ugroženom području Hrvatske Kostajnice u Sisačko-moslavačkoj županiji. Naime, zbog obilnih oborina koje su pale tijekom subotnje večeri uvedene su izvanredne mjere na rijeci Uni, odnosno području Hrvatske Kostajnice.

Hrvatski vojnici koji pomažu na području Hrvatske Kostajnice na terenu su angažirani s jednom kombinirkom, kamionom, labudicom kao i jednim terenskim vozilom s osobljem.

Riječ je o pripadnicima Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a još 250 pripadnika GMBR-e nalazit će se u stanju pripravnosti u vojarni u Petrinji.

Također, u vojarni u Karlovcu u stanju pripravnosti nalazi se 20 pripadnika Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske s jednim utovarivačem, dva samoistovarivača, dva čamca i jednom kombinirkom, navodi se u priopćenju.

Kupa neprestano raste i prijeti Karlovcu

11:37 Zbog obilnih oborina tijekom subotnje večeri uvedeno je izvanredno stanje obrane od poplava na rijeci Sunji (kod mjesta Sunja) te izvanredne mjere na rijeci Uni (Dvor, Hrvatska Kostajnica), objavilo je jutros Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a.

Ranije je objavljeno da su zbog porasta vodostaja Hrvatske vode proglasile izvanredne mjere obrane od poplava na području malog sliva Like, na dionicama Kosinjski Bakovac, Tisovac, Jadova, Bogdanica i Novčica.

Također, zbog obilnih oborina i bujičnih voda, u subotu su Županijski centri 112 Bjelovar, Požega, Slavonski Brod i Osijek imali više dojava građana o plavljenju podrumskih prostora i gospodarskih objekata, srušenim stablima, izlijevanju vode iz kanala i potoka te o plavljenju prometnica.

Na mjerodavnom vodomjeru Karlovac vezano uz visinu vodostaja Kupe u 1:00 sati zabilježen je vodostaj +752 cm, s tendencijom daljnjeg porasta, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Povećan broj vatrogasnih intervencija zbog obilnih oborina

Na području kontinentalne Hrvatske vatrogasci su zabilježili povećan broj tehničkih intervencija kao posljedica obilnih padalina.

Ranije je objavljeno da su zbog porasta vodostaja Hrvatske vode proglasile izvanredne mjere obrane od poplava na području malog sliva Like, na dionicama Kosinjski Bakovac, Tisovac, Jadova, Bogdanica i Novčica.

Također, zbog obilnih oborina i bujičnih voda, u subotu su Županijski centri 112 Bjelovar, Požega, Slavonski Brod i Osijek imali više dojava građana o plavljenju podrumskih prostora i gospodarskih objekata, srušenim stablima, izlijevanju vode iz kanala i potoka te o plavljenju prometnica.

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXELL

Hrvatska Kostajnica pod vodom, izlila se rijeka Una

Sisačko-moslavačka županija

Zabilježeno je 85 intervencija, a većim dijelom se radi o ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata i uklanjanju stabala sa prometnica te manji broj intervencija koje se odnose na postavljanje vreća sa pijeskom.

Zagrebačka županija

Većim dijelom se radi o ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata i uklanjanju stabala sa prometnica Prema podacima dostupnim u UVI aplikaciji, zabilježeno je 33 odrađenih spomenutih tehničkih intervencija.

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXELL

Bjelovarsko-bilogorska županija

Na području županije bilježi se veći broj odrađenih tehničkih intervencija vatrogasaca kao posljedica obilne kiše koja je zahvatila područje županije. Radi se o ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata i uklanjanju stabala sa prometnica. Prema podacima dostupnim u UVI aplikaciji, bilježimo 27 odrađenih spomenutih tehničkih intervencija.

Ličko-senjska županija

Dana 10. prosinca na području županije bilježi se veći broj odrađenih tehničkih intervencija vatrogasaca kao posljedica obilne kiše koja je zahvatila područje županije. Radi se o ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata te izvlačenju vozila iz vode. Prema podacima dostupnim u UVI aplikaciji, bilježimo 17 odrađenih spomenutih tehničkih intervencija.

Image
Foto: Sime Zelic/PIXELL

U Gračacu zbog obilne kiše došlo do izlijevanja rijeke Otuče

Brodsko-posavska županija

Zabilježeno je 18 tehničkin intervencija, a uglavnom se radi o ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata.

Požeško-slavonska županija

Na području županije vatrogasci su ispumpavali vodu iz poplavljenih objekata, izrađivali zečje nasipe te izvlačili osoba iz poplavljenog vozila. Prema podacima dostupnim u UVI aplikaciji, bilježimo 24 odrađenih spomenutih tehničkih intervencija.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo