privatizacijski plan /

Kujundžićev poklon za 111 sretnika: država ljekarne vrijedne 600 milijuna kuna poklanja za 0 kuna?

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Kada bi zakupci dobili prostor, prijedlog ministra Kujundžića ne sprječava ih da ga prodaju i na njemu zarade

8.5.2018.
10:00
Petar Glebov/PIXSELL
VOYO logo

Vlasnici 111 ljekarni u državnim prostorima koje su od prije dvadesetak godina u zakupu, prostore bi mogli dobiti za nula kuna zahvaljujući ministru Milanu Kujundžiću. Radi se o privatizacijskom planu ministra zdravstva kojim privatnicima poklanja nekretnine tržišne vrijednosti milijardu kuna, s najmanjom mogućom zaradom od 600 milijuna kuna.

Poklanjanje javne imovine u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koje obuhvaća i ljekarne i liječničke ordinacije nalazi se u prijedlogu Zakona o zdravstvenoj zaštiti, a pravi vlasnici tih prostora trenutno su lokalna samouprava i domovi zdravlja, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve hrvatske ljekarne imaju godišnji promet od oko šest milijardi kuna, a 111 koje bi dobile prostore oko 600 milijuna kuna, što najbolje govori o njihovoj isplativosti i tržišnoj vrijednosti. No, to nije bilo poticajno za ministra da možda ponudi ljekarnicima zakupcima kupoprodajni ugovor, na što je većina njih proteklih godina bila spremna.

Kada bi zakupci dobili prostor, prijedlog ministra Kujundžića ne sprječava ih da ga prodaju i na njemu zarade. Kada je jedan od većih farmaceutskih lanaca kupovao ljekarne po Hrvatskoj, za njih je plaćao iznos 1,3 godišnja prometa, što bi u slučaju ljekarni u zakupu bilo blizu milijardu kuna. No, taj cjenik za ministra ne vrijedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većim dijelom riječ je o ljekarnama koje se nalaze na području Zagreba i Rijeke, a neke od njih su na lokacijama gdje nemaju konkurencije pa se mogu pohvaliti dobrom zaradom. U ljekarničkoj branši također navode kako su to uhodane ljekarne na atraktivnim lokacijama te da se njihova se cijena zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo