Pravni apsurd /

Kujundžić potvrdio: 'Pripremamo rješenje dopunskog osiguranja za mirovine koje su rubne'

Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Umirovljenicima su od rujna mirovine veće za prosječno 63 kune, no neki su zbog toga prešli prag od 2.000 kuna čime moraju plaćati 'dopunsko' od 70 kuna

18.9.2018.
16:50
Sanjin Strukić/PIXSELL
VOYO logo

Prema propisima, ako vam mirovina poraste na iznos veći od 2.000 kuna, morat ćete plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje i tako izgubiti umjesto profitirati rastom mirovina od 60-ak kuna.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić danas je potvrdio da Vlada traži soluciju za taj pravni apsurd. 'Pripremamo rješenje dopunskog osiguranja za mirovine koje su rubne", rekao je Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, RTL-ov prilog o pravnom apsurdu zbog kojeg bi neznatan rast mirovina nekim umirovljenicima u konačnici mogao smanjiti mirovinu - pokrenuo je promjene. Čak i resorne ministre iznenadio je podatak da bi zbog povećanja mirovine od 60 kuna, dio umirovljenika  morao početi plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje od 70 kuna. U Vladi najavljuju rješenje. 

U sindikatu umirovljenika nisu skrivali ljutnju na sustav. "Mi tražimo godinama da se indeksacija, usklađivanje vrši prema najpovoljenijem indeksu, to 4,3 posto rasta plaća za 6 mjeseci, pa bi ljudi dobili 100 kuna, to zvuči bolje nego 60-ak koje većina neće dobiti", kaže Jasna A. Petrović, predsjednica sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo